Pitești. Ce se petrece la aceste centre de reciclare e ceva de speriat.
Unul dintre cele mai importante proiecte pentru mediu este, fără doar și poate, înființarea acestor centre de reciclare pentru sticle și PET-uri. Efectele se văd cu ochiul liber: rar mai găsești aruncate pe stradă sau în pădure astfel de recipiente.
Chiar dacă mai sunt oameni nepăsători pentru care 50 de bani, 1 leu, o mie – nu înseamnă mai nimic, și fac mizerie în continuare, lucrurile nu rămân așa. Vin din urmă persoane nevoiașe care adună tot și merg apoi la reciclare de unde obțin bonuri de zeci și chiar sute de lei. Se descarcă din portbagaj saci de rafie cu nemiluita, se lucrează la mai multe mâini ca să meargă treaba cu spor.
Între timp, cetățenii care vin și ei cu o sacoșă (ca tot omul, cum se spune… păi câte sticle să golești într-o săptămână?!) stau după acești indivizi care “prestează” la nivel industrial.
Centrul din imagine, amplasat în parcarea Penny Trivale, este supus la “chinuri” uriașe. Uneori se formează cozi de peste zece metri, iar cei cărora nu le cedează nervii așteptând să le vină rândul mai au parte de o surpriză, ba nu – de mai multe surprize neplăcute.
Prima este defectarea aparatului, în special a benzii rulante care se blochează. A doua – umplerea centrului până la refuz. Singura persoană care intervine în limitele posibilităților este paznicul de la supermarket. Acesta face ce face și reușește câteodată se repună aparatul în funcțiune. Alteori, de cele mai multe ori, rămâi cu buza umflată sau ca prostul în soare. Ai pierdut o jumătate de oră absolut degeaba.
Personal, am “filat” cum merge treaba și știu acum cam care sunt zilele și orele când e mai liber. Dar și așa poți avea parte de mari neplăceri.
Săptămâna aceasta, spre exemplu, pe podeaua metalică pe care te urci ca să introduci recipientele era vărsat un lichid care părea a fi bere amestecată cu alte “licori”. Lichidul aproape se uscase și devenise lipicios, simțeai pur și simplu cum te trage de pantof. Iar de miros, ce să vă mai spun. O duhoare de îți venea să vomiți.
Cât despre aparatul în sine, deși nu afișa vreun mesaj de eroare, refuza pur și simplu să preia sticlele. Nu vă gândiți că nu scana bine, pur și simplu banda rulantă era blocată. Nu s-a putut face nimic! Am mers apoi tocmai la Auchan Bradu, unde știam că sunt vreo patru guri de colectare recipiente. Dintre acestea, una singură funcționa și era, evident, coadă!
Astfel, din timpul liber – și așa puțin, pe care lumea îl are în ziua de azi, minute bune sau chiar ore se pierd pentru a pune niște recipiente acolo unde le e locul.
Mă consolez și eu cu ideea că facem un lucru bun pentru viitor. Cam acesta este mesajul, nu?
P.S. Dacă ați „pățit” și voi diverse, la centrele de reciclare, nu ezitați să comentați mai jos.
12 Comentarii
Anonim
corect la fel in mioveni
Claudia Edutanu
Aceeași problemă și la Iași unde fie stai la coadă ca pe vremea lui Ceaușescu, fie sunt blocate. Cum la țară nu sunt automate de reciclare merg 24 km până în oraș cu ce adun în 2 săptămâni ( cam atât merg la supermarket). Am lăsat sacul cu sticle lângă automat deoarece a început bebe să plângă. Sunt 100% de acord cu reciclarea dar nu așa. Îmi dai pubelă și eu adun selectiv, astfel reciclez 80% din ce se poate recicla, nu ca în prezent, doar 30%- 40%
Anonim
Clar cineva isi bate joc, primim 50 bani pe unele peturi dar plasticul sau sticla are si ea un pret, transportul si asteptarea noastra la coada alt prey unde se regasesc acestea. De exemplu: un iaurt costa 3,5 lei din acest pret 1,5 lei este costul ambalajului +0,50 bani taxa abuziva+ 1 leu transportatul lui= 3 lei pretul real platit pe ambalaj
Anonim
Și la Brăila este la fel,am umblat cu o sacoșă de sticle înportbagaj doua săptămâni pana am putut scăpa de ele.Torusi când am ajuns la aparat ,minune,nu primea sticle de sticla asa ca am lăsat trei sticle jos.
Anonim
0,50 de bani /ambalaj egal cu nimic pentru cei care „muncesc” pe mii sau zeci de mii de euro…si acestia sunt cam 1milion de „personalitati”Cozi?? nu cred ca putem trai fara cozi si fara batjocura .
Doru
Așa este….poate se vor schimba lucrurile….să se mai civilizeze nițel cei care aduna recipientele..
Iulian
Este o dovada de civilizatie faptul ca oamenii aduc peturile la reciclare?
Nicidecum , asta e inca o dovada ca omul poate fi dresat doar daca e ars la buzunare.
ovidiu
Daca nu stiti atunci vedeti si dati de stire si catre altii cum ca ambalajele pe care se percepe garantie sunt primite si la magazine. Asa este la Sibiu unde eu le returnez la un magazin alimentar din cartier. Primesc banii pe ele. Sunt obligati sa le primeasca.
Anonim
Nu am vazut mizeriile astea prin Europa. Sunt afacerea cuiva, evident. Si in niciun caz nu pierde nimeni ore pentru 10 eurocenti.
Jean
O mizerie acest sistem de „reciclare”. Daca se dorea reciclarea se acceptau toate recipientele de plastic si de sticla. Alea de peste 3 l de ce nu-s acceptate? Alea nu polueaza? Sau pungile de plastic sau recipientele de detergenti. O vrajeala mondiala ca sa ma faca rost de cate 50 de bani de la fraieri. Nu mai zic de bataia de joc la care esti supus, cand te plimbi cu sacu de sticle si ba nu merge aparatu, ba una ba alta.
Prin urmare eu tot ce consum zboara direct in tomberon dupa ce in prealabil le turtesc bine ca sa ocupe cat mai putin loc.
Anonim
Își bat joc de noi și noi mai prosti acceptam ar trebui sa nu ne mai lăsăm călcați în picioare de asa ziși conducători ai acestei tari. Toți sunt niște jeguri ordinare
Alexa
În Ploiești deja sunt blocate de vreo săptămână aparatele de la doua mari centre comerciale….tot de „oamenii strazii”