O primărie dintr-o comună argeşeană a scos la concurs un post vacant. „Exact ce mi-ar trebui!” – a exclamat cineva, interesat nu neapărat de salariul bun oferit de ceva vreme încoace pe la astfel de unităţi administrativ-teritoriale, cât de siguranţa unui loc de muncă. La stat, nu la privat. Aşa că omul s-a documentat, şi-a recapitulat cunoştinţele acumulate şi s-a prezentat la concurs, alături de alţi doi candidaţi.
Dar, surpriză: fiindcă avea experienţă în domeniu (finanţe), a observat imediat că unele subiecte date spre rezolvare nu figurau în bibliografie. A sesizat comisia, dar a fost contrazis. Drept urmare, indignat, omul a părăsit sala. Şi? Ce credeţi? Concursul a continuat, că… de-aia era concurs. Iar cineva, evident, a câştigat, că aşa trebuia, iar cealaltă persoană a luat nota 1. De ce? „Fiindcă n-a învăţat nimic” – spun unii. „Aiurea, era pe post de «iepure», de sacrificiu, ca să dea aparenţa unui concurs în regulă” – zic alţii.
Povestea însă nu s-a terminat. Legenda spune că persoana care a avut câştig de cauză ar fi o „pilă”. Ba chiar mai mult: o rudă. A cui? A unuia „mai mare” de pe la Piteşti. Politic? E posibil, cine ştie? Deh, lanţul slăbiciunilor. Şi, totuşi, „pila” nu şi-a ocupat încă postul. Candidatul indignat a făcut contestaţie şi totul s-a blocat.
Vă vine să credeţi sau nu, astfel de concursuri „cu dedicaţie” se întâmplă destul de des şi doar unele sunt dovedite. Uneori, candidaţii care îşi dau seama de „măgării” nu pot vorbi despre ele, fiindcă acestea se petrec chiar la locul lor de muncă. Alteori, totul se desfăşoară „în familie” şi nu află nimeni. Şi uite aşa, instituţiile bugetare sunt pline de… pile, cunoştinţe şi relaţii. Adăugaţi la respectiva informaţie şi faptul că salariile angajaţilor din administraţia locală şi judeţeană au crescut foarte mult în ultimul timp şi veţi ajunge la o concluzie cel puţin interesantă. Trăiască bunăstarea neamurilor!
Am scris aceste rânduri – recunosc – şi pentru a-i atenţiona pe primari şi pe preşedintele Consiliului Judeţean că trebuie să-şi reevalueze oamenii din subordine. Mai ales că la anul sunt anunţate scăderi ale bugetelor – din cauza (sau datorită) micşorării impozitului pe venit. E clar că salarizarea trebuie regândită şi că, pe ici, pe colo, e nevoie să se „umble” la personal, chiar dacă asta înseamnă şi niscaiva rude…
Or, aici e aici! Cum vor continua edilii sau, mă rog, conducătorii? Chibzuind atent cheltuirea banului public sau cu gândul la japcă? Cu grijă faţă de comunitate sau tot cu interes pentru pile, cunoştinţe şi relaţii?…
10 Comentarii
Elena Delia Dumitricā
Evident ca vor continua ceea ce au inceput, ca doar n-o sa-i loveasca acum corectitudinea. Grea boala, dom ‘ne si d-aia fug toti de ea ca dracu’ de tāmâie. Acestea sunt asa-zisele polite pe care alesii nostri (primari, presedinti de consilii judetene, „prezidenti de alte comitete si comitii „). Este rasplata fata de rude, prieteni, amanti si amante care i-au sprijinit in campaniile electorale. De aceea, cu cat a strans mai multe voturi necuvenite, cu atat ramane mai dator alesul…inimilor , dupa înscāunare sau ungere. In matematica sunt mārimi direct proportionale. La capitolul marimi invers proportionale avem urmatoarea situatie: cu cat este mai incompetent, cu atât i se asigura un post mai „cāldut”, remunerat bine, cel putin in ultima perioada.
Elena Delia Dumitricā
Erata: , dom’ne, (vocativ intre virgule)
Alexe
Excelent, Gabi! Excelent!
Gabriel Lixandru
Vă mulţumesc pentru toate aceste comentarii şi vă asigur că mai am destule de scris pe aceasta temă.
popa
Draga dle Gabriel Lixandru, te pretuiesc maxim pentru acest articol. Are o singura „hiba”: Nu spui „unde” s-a intamplat „chestiunea”! Cu toate ca este o „practica generala”, macar din curiozitate si tot as vrea sa stiu unde s-a petrecut asta. Bravo domnului care a facut contestatie, se vede ca era bine pregatit (banuiesc ca a facut contestatia la Comisia de Solutionare a Contestatiilor Bucuresti, ca daca facea doar pe plan local, la primarul respectiv, nu avea nicio sansa de rezolvare). Cat despre cei care nu au curaj sa „dea pe fata” aceste nereguli, intrucat se intampla la locul lor de munca, riscand sa si-l piarda, ii indemn sa aiba mai mult curaj. In definitiv asa insanatosim tara asta!
Gabriel Lixandru
Cum spuneam mai sus, mai am multe de scris. Vă mulţumim pentru comentariu.
Puiu
Întâmplarea din articol este valabilă pe tot teritoriul României şi nu numai în primării.Editorialul este scris inginereşte, adică foarte concentrat scurt şi la obiect, cu aplicaţii largi. Şi nici măcar legendă nu este, doar relatarea realităţii din unităţile bugetare, cu predilecţie.Autorul ,modest ca de obicei, ne întreabă dacă” ne vine să credem?”. Nu,nu vă credem ,suntem convinşi.Conducătorii vor continua ca şi până acum pentru că asta le este menirea.Dificultăţi în alegerea personalului nu vor fi prea mari ,pentru că până la rude mai sunt şi alţii , puţini, dar sunt,care pot fi sacrificaţi.Asta datorită faptului că abilitatea conducătorilor le-a permis să fie prevăzători, chibzuiţi în pastrarea veniturilor familiale. „Grija” pentru comunitate, a aleşilor, vă va da multe subiecte de scris, iar altora de comentat. E bine să fie traşi de mânecă, pentru a nu li se înfunda mâinile prea mult în buzunare, mai ales că multe nu sunt ale lor!
Gabriel Lixandru
Sunt inginer şi, poate, din acest motiv scriu uneori inginereşte. Ce facem însă cu cei pregătiţi care nu au loc de cei… serviţi? Mulţumesc, d-le Puiu pentru comentariu.
Puiu
Fenomenul ăsta de ” pile, cunoştinţe şi relaţii „,eu unul m-am născut cu el şi am trăit înconjurat de oameni, care asemenea mie, s-au născut şi trăiesc în continuare cu el. Este fenomenul care ne-a ţinut şi ne ţine în viaţă. Este fenomenul la scară foarte extinsă ,care hrăneşte corupţia .Suntem legaţi ombilical de acest fenomen.Datorită acestui fenomen am reuşit să supravieţuiesc în perioada când Ceauşescu a luat hotărârea să termine cu datoria externă. Am crezut că după ’89 se va reduce, şi aşa a fost ,dar nu a dispărut.Observaţi cum fiecare om la locul lui de muncă ştie să-ţi închidă o portiţă, pe care tu trebuie să o deschizi. Dacă nu aplici sistemul P.C R. rămâi afară. Se aplică la orice nivel şi se va diminua treptat odată cu creşterea conştiinţei şi a moralităţii, sprijinite de o Justiţie consolidată ,adevărată. Dar procesul este foarte lent şi va dura ani mulţi, pentru ca trebuie umblat la ADN.
Gabriel Lixandru
Adevărat.