Petițe online pentru urgentarea reabilitării Colegiului „Zinca”
La Colegiul „Zinca Golescu” Pitești, unde sunt funcționale două clădiri din cele trei existente, iar cei 1.320 de copii stau înghesuiți în clase din cauza unui șantier inactiv, reluarea cursurilor „față în față” cu respectarea distanțării fizice este imposibilă. Un elev a inițiat o mișcare socială și a luat atitudine pe internet, cerându-i Primăriei să reînceapă urgent lucrările de reabilitare pentru ca spațiile din școală să fie refolosite, la capacitate maximă, în noul an școlar. Petiția online a strâns, de sâmbătă (25 iulie) și până ieri, la ora 13, sute de semnături ale internauților din țară (896) și străinătate (906).
Solicitare
<<Stimați elevi, profesori, părinți și foști elevi. Colegiul Național „Zinca Golescu” se află în reparații. Mai exact, aproape jumătate din clădirea școlii nu este funcțională de patru ani. Sala și terenul de sport, parcul școlii nu au putut fi folosite de ani buni. Săli de clasă și coridoare închise creează senzația de oboseală vizuală și disconfort. Mutatul elevilor dintr-o sală în alta, desfăsurarea unor ore în laboratoare și cabinete nu creează un climat productiv de învățare. Mai mult, în situația actuală, când se impun atât măsuri igenico-sanitare sporite în școli, dar și desfășurarea orelor cu un număr mic de elevi, noi – elevii, profesorii, părinții și foștii elevi – solicităm Primăriei municipiului Pitești desfășurarea reparațiilor în regim de urgență și refolosirea la capacitate maximă a școlii.”>>
Printre cei care și-au adăugat numele la petiția online se numără elevi de ieri și azi, dar și oamenii școlii – cadre didactice, personal auxiliar sau neauxiliar.
Reziliere
Contractul de realizare a lucrărilor privind tronsonul I al clădirii a fost încheiat, la sfârșitul anului 2016, între conducerea colegiului și asocierea firmelor „Selca”, „Valah Construct Grup” şi „Zeus”. În primăvara lui 2017, obiectivul a fost preluat de Primărie, iar proiectul a fost aprobat spre finanțare în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Prin decembrie 2017, Consiliul Local a aprobat cofinanțarea de la bugetul local și indicatorii tehnico-economici actualizați pentru consolidarea și reabilitarea tronsonului I. Valoarea totală a proiectului a fost de 5,42 milioane lei, dintre care 486.140 lei au fost alocați din bugetul local și 4,94 milioane lei prin PNDL II. La începutul lui 2019, contractul a fost reziliat, cu acordul părților, din mai multe motive: modificarea legislației cu privire la creșterea salariilor angajaților prin Ordonanța 14, modificarea prețurilor la materiale și la manoperă etc.
Sistare
Colegiul „Zinca” nu mai funcționează la capacitate normală de aproximativ patru ani. Jumătate din timpul scurs de la eliberarea corpului de clădire pentru marea reabilitare a fost… degeaba, lucrătorii intrând de mult timp în vacanță. De multă vreme nu s-a mai mișcat un ac pe șantierul școlii. Lucrările de reabilitare au fost sistate nu din cauza pandemiei, ci din pricina rezilierii contractului. Proiectul a fost reevaluat, iar lucrarea urmează să se scoată, din nou, la licitație. În tronsonul intrat în renovare nu se desfășoară activități didactice de niciun fel. Zona este izolată. În aripa de clădire acaparată de șantierul închis stau nefolosite, nefiind încă renovate, șapte săli de clasă, dar și unica sală de sport.
Termen
Masis Kevorkian, managerul de proiect, ne spune că este în curs de finalizare documentația pentru licitația privind atribuirea noului contractul de proiectare și execuție. Sesizările elevilor, profesorilor ori părinților legate de reabilitarea colegiului au ajuns și la urechile sale. Omul primăriei este de accord că nemulțumirile sunt justificate, dar, la rându-i, are explicații pentru stoparea lucrărilor. „Contractul fiind reziliat, a fost nevoie de actualizarea studiului de fezabilitate. Nu putem sări peste etape. Cel mai optimist termen de reluare a lucrărilor la colegiu este 1 ianuarie 2021”, a spus M. Kevorkian.