Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş a organizat, vinerea trecută, o manifestare de suflet, închinată directorului Silvestru D. Voinescu, cel care a condus destinele instituţiei timp de patru decenii. Dacă ar fi trăit, distinsul cărturar argeşean ar fi împlinit, la 2 ianuarie, 82 de ani.
În memoria regretatului om de cultură, dispărut dintre noi la 13 septembrie 2005, a fost vernisată o expoziţie cu fotografii reprezentative, cărţi cu autograf, articole, reviste, diplome şi alte documente personale.
Portretul omului şi scriitorului Silvestru D. Voinescu a fost conturat de succesorul său, Mihai Octavian Sachelarie, şi de profesorul Vasile Ghiţescu, iar colonelul Constantin Mândruţă a recitat o poezie cu dedicaţie, creaţie proprie. Expoziţia omagială a fost completată de o videoproiecţie cu valoare documentară.
„Îmi este foarte greu să vorbesc despre domnul Voinescu la timpul trecut, cuvintele neputând acoperi nici pe departe «golul» afectiv şi intelectual pe care îl resimţim cu toţii. În ceea ce mă priveşte, relaţia cu Domnia Sa a fost una specială, fiind, pentru mine, Omul providenţial, modelul uman şi profesional care a vegheat, cu tact şi eleganţă, devenirea mea în ale culturii şi bibliotecii” – sunt cuvintele actualului director al Bibliotecii Judeţene, Mihai Octavian Sachelarie, desprinse din volumul „Silvestru Voinescu – un destin asumat”, pe care-l semnează alături de poeta Denisa Popescu.
„Cărţile mi-au fost prieteni devotaţi şi, din această prietenie, au ieşit cel puţin două realizări notabile. Prima realizare, o bibliotecă importantă prin valoarea fondurilor sale şi prin activitatea tot mai valoroasă de la an la an. A doua: am publicat 12 cărţi şi câteva sute de articole. Am cercetat cu predilecţie istoria culturii din zona Argeş – Muscel, aducând în prim-plan oameni şi fapte care, de cele mai multe ori, se înscriu în spiritualitatea românească. (…). În ceea ce mă priveşte, mi-aş fi dorit să realizez mai mult, dar, ca să nu mânii pe Dumnezeu, trebuie să mă mulţumesc şi cu atât. Rămân destule de făcut de către cei care vor sluji în viitor biblioteca piteşteană”, a scris Silvestru D. Voinescu în prefaţa volumului „O viaţă printre cărţi (II)”, un fel de testament spiritual lăsat celor care îi duc munca mai departe.
Mirela NEAGOE