# Stropirile împotriva „Tigrului platanului” trebuiau făcute de luna trecută
Decizia de a stropi împotriva „Tigrului platanului” a fost una în egală măsură criticată, nu doar salutată la Pitești. Principala nemulțumire a cetățenilor ține de întârzierea stropirilor împotriva acestor musculițe, nu de faptul că nu ar fi fost necesară o asemenea acțiune.
Am scris ieri și am apreciat corect situația, în ciuda unor voci neoficiale care au ținut să ne contrazică și chiar să jignească. Astăzi, ipotezele ne-au fost confirmate de către Ștefan Smaranda, șeful Oficiului Fitosanitar Argeș.
Nu s-au mobilizat la timp
„Ce să o mai lungim, stropirea trebuia făcută de luna trecută. Cred că motivul ține de faptul că Salpitflor nu face față sarcinilor de serviciu. Din câte știu, sunt puțini salariați, au sarcini multiple, era greu să se mobilizeze la timp. Totuși, apreciez că e benefică într-o anumită măsură stropirea, în sensul că se va reduce incidența acestor dăunători anul viitor…” – ne-a transmis dl. Smaranda.
Pe de altă parte, directorul Salpitflor, Daniel Dumitrache, nu a pomenit despre deficitul de angajați. A spus, în schimb, că Direcția Fitosanitară nu a știut ce substanțe trebuie folosite pentru combaterea Tigrului de platan.
Tigrul de platan – o premieră
„Este pentru prima dată când acest dăunător apare în municipiu. Am făcut solicitare la Direcția Fitosanitară și aceștia ne-au spus că se vor interesa la București, căci și acolo au fost mari probleme cu această insectă. Din câte am înțeles, substanțele utilizate și schema de stropiri este inspirată de la București. Din ce știu eu, aceste insecte sunt rezistente la frig, dar mai rău e că nu ar fi fost afectate de substanțele respective” – ne-a mărturisit directorul Salpitflor, Daniel Dumitrache.
Cu alte cuvinte, mai mare daraua decât ocaua. Dar decizia a fost luată și operațiunea de „gazare” începe mâine și durează până pe 27 septembrie.
Substanțe toxice
Schema prevede stropirea arborilor și arbuștilor de pe domeniul public cu insecticid din grupa III de toxicitate (Mospilan 20 SG +Karate Zeon) și se va derula între orele 7:30 – 14:30 după următorul program:
• 18.09.2019: Parc Prundu, Bd. Petrochimiștilor, Bd. Republicii, Cartier Tudor Vladimirescu;
• 19.09.2019: Parc Tineretului, Calea Craiovei, Str. Vasile Pârvan, Cartier Războieni, str. Exercițiu, str. Banat;
• 20.09.2019: Parc Central, Str. Ghe. Șincai, Cartier Popa Șapcă, Parc Ștrand;
• 24.09.2019: Expo Parc, Calea Bascov, Bd. Negru Vodă, Parc Lunca Argeșului;
• 25.09.2019: Zona Centru, Calea București, Cartier Traian, Str. Mărășești, Str. Teilor;
• 26.09.2019: Parc Trivale, Parc Făget, Calea Drăgășani, Cartier Trivale;
• 27.09.2019: Parc Lumina, Bd. N. Bălcescu, Cartierele Găvana II și III.
În caz de timp nefavorabil, perioada de avertizare se va prelungi cu numărul de zile improprii tratamentului. Pe timpul efectuării tratamentului, populaţia este rugată să evite scoaterea animalelor (câini şi pisici) în parcuri şi pe străzi timp de 2 ore, să protejeze rufele întinse în spaţiile deschise, să ţină geamurile închise şi să nu blocheze accesul utilajelor care participă la această acţiune.
2 Comentarii
NIR
„Nu s-au mobilizat la timp”
As fi vrut sa nu mai aud astfel de formulari, formulari degeaba, de pe vremuri.
Actiunea „Elicopterul” a fost ca sa fie; „praf” in ochii pitestenilor, gen „Dinescule, fa-te ca lucrezi !”
Anonim
Domniile voastre, „de la ziar”, ce doriți de fapt prin aceste „articole” în care semnalați şi criticați ce constatăm „pe viu” şi noi cetățenii/locuitori în/pe acest areal : invazia,fară precedent, a dăunătorului „Tigru de platan”, „zburător” care ucide copaci precum platanii, dar şi rezistenții frasini s.a. , sâcâie/deranjează pe oricine ?! …Vreți să nu se întreprindă nimic (stropiri) şi să fie declarată „zonă calamitată”pt. că „resposabilii” nu şi-au sacrificat câteva zile din concediul din luna august să ia „măsuri”…”când era cald şi bine”?! …”La puşcărie”… cu ei ?! Cu siguranță, vine…şi vremea aceea…după !!! …Sau n-aveți ce face ?!…Mai scrieți şi despre altceva !