Alăturarea gazetăriei de politică este un subiect interesant de discuţie. Mai ales că gazetăria se foloseşte de scris pentru a reduce la clişeu acţiunile politice. Însă primejdia principală şi ameninţătoare la care recurge gazetăria este că ea se foloseşte nu numai de scris, ci şi de minciună. Neavând altă preocupare decât a prezentului, aservită tuturor intereselor de partid sau comerciale, gazetăria nu are o morală a ei. Sau poate că are una, dar aceasta nu este morala celor mulţi. Şi nimic nu corupe mai dezastruos şi mai puternic decât minciuna. Nu corupţia, ci minciuna este mult mai periculoasă pentru societate. De exemplu, ce gazetar ne-a spus că ţara noastră face parte dintr-un experiment occidental? Nicio gazetă şi niciun gazetar. Cine ne spune negru pe alb că recenta recomandare a FMI de a nu fi crescute pensiile bătrânilor noştri este una criminală, ţinând cont că majoritatea lor au o pensie de câteva sute de lei? Nimeni! Problema aceasta este doar subiectul unor polemici gazetăreşti. Însă dacă eşti un om de bună-credinţă şi interesat de ce se întâmplă cu adevărat cu ţara, poţi să afli adevărul. Mai ales că, recent, am fost plasaţi în cadrul Uniunii Europene în rândul ţărilor cu viteza a doua sau a treia.
Prin urmare, în prefaţa manualului de „Psihologie socială”, sociologul Serge Moscovici afirmă, fără nicio ezitare, că Europa de Est va fi locul unde vor fi testate teoriile ştiinţifice ale occidentalilor şi metodele de experimentare ale noului şi necunoscutului din domeniul social-economic. Dacă Moscovici afirmă asemenea adevăr, românii de rând îl trăiesc pe pielea lor. Iată de ce industria, aşa-zisul morman de fiare vechi, a fost vândută pe nimic de Petre Roman, falimentarea cu bună ştiinţă a unor întreprinderi rentabile, vânzarea flotei, a băncilor cu capital românesc, a rafinăriilor, toate aceste măsuri, la fel ca multe altele asemănătoare, au intrat în experimentul ştiinţific occidental de trecere a unei ţări de la o economie centralizată la o economie de piaţă. Trecere care nu s-a mai petrecut niciodată în istorie. După ce s-a terminat cu industria ceauşistă, aşadar, au intrat pe scenă pădurile, bogăţiile solului şi subsolului românesc. Apoi, băncile. Au venit bancherii occidentali şi au cumpărat, aproape pe nimic, băncile româneşti. Practicând o manipulare de primă mână, aceşti bancheri au făcut ca românii, mai ales cei tineri, să se îndatoreze băncilor cu capital străin pe perioade de la 10 la 25 de ani. S-a ajuns chiar în situaţia de a fi luate credite şi cu buletinul, numai să se vadă de către experţii financiari străini ce beneficiu poate să obţină o bancă exclusiv pe baza dobânzilor.
La fel de interesant este şi cum acelaşi Moscovici identifică ceea ce desparte Europa de Vest de Europa de Est. El afirmă că între acestea există nu numai o diferenţă de competenţă şi de geografie, ci şi ceva în plus: motivul practic. După sociologul francez, născut în România, există două feluri de viaţă în Europa; unul dintre ele, spune el, a apărut în Europa de Est în perioada comunistă.
Cred însă că este greşit să considerăm această perioadă singura şi principala cauză a despărţirii Europei în două feluri de viaţă. La fel, dintr-o mulţime de motive, nu ar fi înţelept, nici chiar ştiinţific să considerăm că un anumit fel de viaţă a debutat odată cu trecerea la comunism a popoarelor din Europa de Est sau să considerăm regimul precedent ca un interludiu care s-a încheiat brusc. Linia despărţitoare dintre cele două Europe a fost trasă mult înaintea comunismului. Ea nu corespunde niciunei diviziuni geografice, etnice sau politice. Această linie este dată de interesele economice ale ţărilor bogate din Europa de Vest, profitând şi de un anumit spirit contemplativ ce îi caracterizează pe locuitorii est-europeni. Linia respectivă a fost trasată începând cu secolul al XIX-lea exclusiv din motive economice. Aşadar, în Europa de Est se consideră că aplecarea intelectului la împrejurările vieţii practice este de însemnătate secundară, contemplarea teoretică a lucrurilor e singura ocupaţie demnă de sufletul omenesc. În Europa de Vest valoarea sufletească a omului este dată de activitatea lui în viaţa practică. Şi tot aici s-a urmărit în istorie obţinerea libertăţii omului, în timp ce în Europa de Est s-a căutat fericirea lui.
Pe de altă parte, Europa de Vest este industrială până şi în agricultura sa, în timp ce Europa de Est este agricolă până şi în civilizaţia sa urbană. În Europa de Est spiritul se închide în ortodoxie, iar în Europa de Vest în mercantilism. Drept consecinţă a acestor diferenţe, a fost semnat Tratatul de la Maastricht în 1992, prin care a fost marcată simbolic despărţirea celor două Europe. După acest tratat, Uniunea Europeană este doar un concept abstract, fără valoare operaţională. Iată de ce, după semnarea acordului în martie 2012 cu ţările din zona euro, România nu a obţinut niciun beneficiu. Mai mult, prevederile acestui tratat sunt aproape imposibil de respectat, iar occidentalii ştiu acest lucru, pentru că disciplina noastră fiscală lasă de dorit. Iar Traian Băsescu a semnat cu dezinvoltură un asemenea tratat. În concluzie, România este o ţară din Europa de Est care va plăti „tribut” vest-europenilor numai de dragul unora dintre noi de a se afla la masa lor. Sigur, direcţia României este Europa de Vest, însă pentru aceasta este nevoie de o guvernare responsabilă. Şi nu cred că această guvernare este cea actuală, pentru că Liviu Dragnea este un politician provincial, fără viziune europeană.
Gheorghe SAVU
12 Comentarii
Profesor
Daca in secolul trecut rusii ne-au luat spiritul, impunandu-ne ideologia lor, astazi vest-europenii ne-au luat painea de la gura, prin a ne determina sa ne distrugem industria, agricultura si prin distrugerea padurilor noastre
Puiu
De când mă stiu, la mine în casă se cerea imperativ ” să nu minţi” ! Nu vreau să ma laud, pentru că nu eram singura familie care respectam cu stricteţe acest lucru. La vremea când
eram copil, să minţi era un lucru de cea mai joasă speţa. La şcoala, chiar daca uitai să-ţi faci temele, principalul era să nu minţi. Astăzi, la noi , toata lumea se bazează pe minciună. Nu este zi să nu fim minţiţi şi păcăliţi de oricine din diverse scopuri ,pentru anumite interese. Inspirăm si expirăm numai minciuni. Dar faptul că şi dumneavoastră ne vorbiţi târziu despre lucruri pe care trebuia să le ştim mai demult, demonstrează că minciuna are picioare scurte. Ca să fii mincinos, trebuie să ai o memorie foarte bună, pentru că altfel te încurci în popriile-ţi minciuni. Dacă dumeavoastră şi alţii ca dvs. aţi ştiut că facem parte dintr-un” experiment occidental ” de ce aţi tăcut? Nu toţi citim lucrările marilor sociologi, dar dacă mai mulţi români am fi ştiut spusele lui Moscovici poate era altfel! Dar cei care le ştiţi de ce nu le publicaţi la momentul oportun şi ieşiţi cu ele foarte târziu.. Noi simţim şi fără Moscovici, sau alţii asemenea lui, de cine, de ce şi pe unde a fost trasă linia de demarcaţie între europeni. Oricum în cele doua Europe oamenii trăiesc liberi, liberi şi fericiţi , bogaţi şi săraci, în vile sau fără adăpost, bolnavi sau sănătoşi, atei sau super credincioşi. Toate ţările sunt conduse de „cutii cu viteze de la 1 la 4″, sau mai mult, dar UE a avut grijă ca Romania să aibă opritor pe acceleraţie . Pomeniţi de tratatul de la Maastricht din 1992 şi spuneţi ca Romania a semnat în 2012 fără a avea niciun beneficiu. De ce cunoscători ca dvs. nu au spus atunci şi o spun la 5 ani diferentă? NU ,nu vă învinuiesc pentru că la nivel naţional, singur nu însemnaţi nimic. Nu este vina Domniei Voastre că nu citim noi mai mult, dar dacă vă consideraţi ziarist atunci aveţi şi o parte din vină. Cu toate acestea sunteţi unul dintre puţinii ziarişti curajoşi, critic cu greşelile politicienilor ,oricare ar fi ei, dar pierdeţii un tempo. Dacă presa acţiona cum trebuie, şi nu se vindea pentru interesele altora, rămanând la statutul de” câine de pază „soarta noastră nu ar fi fost hotărâta de un om sau un grup. Toate măsurile importante s-ar fi luat prin Referendum şi atunci aş fi crezut ca începem să gustăm si noi din democraţie. Aşa suntem cum am fost mereu, plătitori de tribut şi supuşi, în ultima treapta de viteză şi cu o economie distrusă. Spuneţi că şi guvernarea aceasta ne va ţine tot in genunchi, şi-atunci vă întreb, când vom mai ieşi de sub masă?
Savu Gheorghe
Nu știu să va răspund, domnule Puiu, la această întrebare. Poate dacă am săpa și însămânța din noi, poate numai atunci am avea o șansă, vorba lui Cioran. Cu respect!
Savu Gheorghe
Apropo de” nivelul național”, domnule Puiu, să știți că articolele mele, și numai ale mele, cel puțin până în prezent, sunt preluate pe situl național „Ziare pe net”. Chiar acest articol este preluat de situl respectiv. Nu vreau să par lipsit de modestie, dar astfel ii răspund unuia care se joaca și face tot felul de afirmații la adresa mea. Bietul de el folosește fraze de genul „lăsat la vatră”, „isterie mediatica”, „patologie” etc. Și mai spune ca ziarul nu e citit, păi dacă nu e citit de unde rezultă isteria mediatică? Este un om care se grăbește în afirmații, are pregătire tehnică, se bazează pe logica naturală, habar nu are de logica formală, și mai are și spre 60 de ani. Lucrează în presă și este mort de invidie. Să fie sănătos!
P.S. Mai spune că „eu” sunt „dvs”. Frumos, nu?
Savu Gheorghe
Continuare: domnule Puiu, să ne jucăm puțin cu logica.
1. „Invidiosul”, cum bine l-ați numit, are 50 sau 60 de ani. De ce cred acest lucru. Pentru că vorbește de „lăsat la vatră”. Or, conceptul de lăsat la vatră nu a mai fost folosit încă din anii 90. Dacă întrebi un tânăr ce înseamnă „lăsat la vatră”, nu știe. Astăzi ofițerii sunt trecuți în rezervă. Deci vorbim de cineva care a trăit mai mulți ani și în comunism.
2. „Invidiosul” nu le are cu logica. De ce cred? Pentru că, pe de o parte, spune că sunt cuprins de „isterie mediatică”, iar pe de alta, că ziarul nu are cititori. Și tot lipsită de logică este și trimiterea la o oarecare afecțiune care presupune izolare, mizantropie etc., în condițiile în care în armată apar și se dezvoltă cele mai frumoase sentimente umane: prietenia și camaraderia. Și în cazul acesta vorbim de o armată de trei decenii.
3. Și totuși, „invidiosul” are o oarecare pregătire, dar în domeniul tehnic, pentru că nu știe să lucreze cu ideile și cum să le pună logic în frază. Vrea să transmită ceva, dar scrie altceva (lui Cioran îi spune un cititor: ce ai scris tu, simt și eu, dar nu pot să exprim).
4. Lucrează în presă, pentru că avertizează pe cititori în legătură cu ceva de el închipuit. Numai un om din presă are această tendință.
5. Cred că suferă de sindromul lui Fergoli. Acest sindrom te face să vezi într-o persoană mai multe. Nu degeaba mă crede multiplicat și chiar că eu sunt dvs.
6. „Invidiosul” nu știe că eu îmi câștig pâinea zilnică și din profesia de psiholog.
7. Deci nu știu cine e „invidiosul”, dar indiciile luate din comentariul lui, m-au ajutat să-i construiesc profilul.
8. Domnule Puiu, eu m-am jucat puțin, dar pe dvs. vă sfătuiesc să nu băgați în seamă astfel de invidioși. Cine știe, prin comentariile noastre poate chiar le crește stima de sine. Cu respect!
Nicu
Așa e, Domnule, minciuna e mai primejdioasa ca si corupția. De fapt, ele sunt complementare.
Puiu
Mulţumesc pentru răspuns! Când spuneţi că articolele dumneavoastră şi numai ale dvs. sunt pe „Ziare pe net” , întăriţi afirmaţia mea: ” singur la nivel naţional.”Eu nu pot să apreciez valoarea dvs. mai mult decât a făcut-o Niels, şi despre care eu am scris primul. Am văzut şi ce scrie uneori „invidiosul.”In ceea ce mă priveşte am reacţionat imediat „că este prea mult pentru mine” să fiu confundat cu Domnia Voastră! Să stiţi că imi cunosc lungul nasului şi valoarea! Sunt uneori mai refractar, dar recunosc valorile şi îmi cunosc limitele. Îmi face plăcere să vă urmăresc şi pe „Ziare net”, dacă m-aţi onorat cu această informaţie. Şi să mai ştiţi un lucru: nu uit că aţi fost prima persoană care m-a determinat să fac comentarii pe acest sait al ” Argeşului”. Ultimul comentariu am să-l fac tot la un editorial al Domniei Voastre, aşa cum l-am făcut pe primul! Cu toată sinceritatea vă urez numai bine şi să incântaţi cititorii cu editoriale greu de egalat de invidioşi! Am o rugăminte: când vedeţi că sar calul , opriţi-mă!
bombonica zaharescu
O TARA SUB EXPERIMENT PSD
https://www.antena3.ro/actualitate/social/exces-de-putere-alerta-un-mare-municipiu-amenintat-cu-disparitia-din-cauza-defrisarilor-in-zona-405231.html
daca si Latrina3 s-a autosezitat, dumneata iti dai seama ca esti in afara timpului? Pe cand un articol despre asta? Te tin bojogii?
Puiu
Bombonică, bombonică nu te condamn pentru ceea ce spui şi chiar mi-a plăcut articolul de pe adresa pe care ne-ai dat-o, dar să nu mai crezi tot ce se spune în presă, că apa aia nu ajunge la 12 metri în veci la Piteşti. Mai întreabă specialiştii ca să nu păţeşti ca Moise Guran, stii cu cutremurul ală de 10 grade pe Richter! NU eşti deloc atent la modul cum a incheiat domnul Savu, rivalul tău de moarte, editorialul! Te-ai enervat şi pe Antena 3, pe care ai transformat-o în latrină, din cauza faptului că l-a arătat pe Mucuşor Dan cum forează, de a făcut o ţară întreagă să borască şi cu Emetiral !? Spre deosebire de Dragnea, Mucuşor are nişte discursuri tâmpe nemaipomenite. De ce nu faci şi tu un comentariu despre astea, că nu te reţine nimeni dacă o faci cu decenţă! Te ţin plămânii tăi populari?
Toto
Asemenea exerciții de fac la anumite instituții.Stiati,nu?
Diocletian
Ideile explicate aici de dvs. sunt foarte interesante. Mă voi margini sa comentez doar faptul ca domnul Moscovit le dezvolta doar sociologic dar într-o lucrare ceva mai recenta din 2004 Confesiunile unui asasin economic, autorul, John Perkins care a lucrat chiar pentru FMI dar pe America Latina explica dpdv economic exact aceeași pași în distrugerea unei tari și îndatorarea ei maxima către băncile internaționale. Cine nu cunoaște istoria este condamnat sa o repete.
Dora
Am urmărit aseară două emisiuni tv. Una pe Antena3 despre româncele transformate în sclave şi abuzate sexual în Italia de un patron italian şi alta pe Realitatea tv cu filosoful Gabriel Liiceanu, care s-a referit la discursul său în Parlamentul european, spunand că nu trebuie să ne ferim sa spunem adevarul despre ce se intampla in tara, pentru ca suntem o încapere in casa Europei. Deci, două emisiuni tv total opuse, de te intrebi cine are dreptate. După vizionarea acestor emisiuni, mi-am dat seama că Uniunea Europeană nu este pentru toţi romanii. Una e să fii politician sau intelectual cunoscut, alta e să fii un roman simplu. Dacă primii stau foarte bine alături de vest-europeni, pentru că au bani, ceilalţi sunt transformaţi în sclavi, iar femeile lor şterg la fund pe boşorogii vest-europeni. Deci dacă Uniunea Europeană are două viteze, ea este împărţită şi în două clase. Pentru filosofi precum Gabriel Liiceanu, care ne denigrează la vest-europeni, suntem transformaţi în paria Uniunii Europene. Ia să meragă Liiceanu ca simplu roman, atunci ar mai vorbi aşa cum a vorbit aseară? Sigur că nu. Aşa este, domnule Savu, suntem o ţară aflată sub experiment, transfornând-ne dintr-o ţară producătoare într-una consumatoare.