Puțini sunt aceia care știu că, dr. Dan Manu, până să ajungă președintele CJ Argeș, a scris o carte. Sincer, nici eu nu știam, dar astăzi, în timp ce căutam un volum de-al lui Mihai Șora în biblioteca redacției, am dat din întâmplare peste ceva… wow! Un volum lansat de Dan Manu în 2009, când probabil nu se gândea că va ajunge șef la CJ. Ce-i drept, nu are deloc legătură cu filosofia cominternistă a lui Șora, dar culmea, citind-o, cred că am reușit să ajung la o concluzie despre controversata campanie ce are la bază imaginea și mesajul lui Șora. Astfel, în cele ce urmează, o să mă refer la ambele cazuri. Și o să încep cu un scurt comentariu legat de volumul lansat de Dan Manu în 2009.
Răsfoind broșurica, am observat că are foarte multe greșeli de tipar și autorul sau editorul nu s-a obosit să scrie cu diacritice. Păi, atunci, hai să vedem dacă măcar mesajul e unul util pentru cititori. Avem două capitole, unul cu niște bla bla-uri înșiruite despre responsabilitatea medicală, iar cel de-al doilea intitulat „Eutanasia”. Acesta din urmă atrage atenția.
Ce-i aia, domnule, „eutanasie, eutanasiere”?
Pe scurt, este ajutorul dat de medic unui pacient pentru o moarte „bună”, fără de durere, pentru a-l scuti de suferințe ulterioare. Iar de aici se desprind o sumedenie de modalități prin care se pot pune, legal, capăt zilelor unui muribund. Fiindcă domnului Manu nu-i plac situațiile de acest gen, având foarte bine conturată în minte imaginea mortului pe masă, vânăt și uneori mutilat, a ridicat Consiliul Județean Argeș la rang de împărăție: angajați cu salarii babane, cu tot soiul de facilități pentru ca ei să se bucure de-un trai regesc, să nu se îmbolnăvească sau de sărăcie să ajungă să ceară injecția letală ori să-și pună lațul de gât.
Vedem în schimb că recurg la asemenea gesturi tot mai mulți argeșeni cu probleme sociale și de sănătate. Pentru că nu e legalizată eutanasierea, unii își pun singuri capăt zilelor folosind elemente din mediul înconjurător care pot fi: un copac cu crengi groase, un râu învolburat sau un lac adânc.
A nu se interpreta greșit: Dan Manu, dintr-un anumit unghi, a făcut și face o treabă excelentă la CJ, chiar și prin spitale pentru atragerea, cultivarea și fidelizarea angajaților. Nu mă refer la proiecte, ci la partea de resurse umane. Dacă oamenii o duc bine, se poate spune că ți-ai făcut datoria de președinte. Aceasta este psihologia omului care creează o altă lume în contrast cu ceea ce a văzut în trecut. Cum rămâne cu ceilalți, adică „suferinzii” din afara instituțiilor publice? Ei bine, nu e treaba lui, nu-i așa?
Așa a făcut și Șora în ultimii ani, de când zice-se că s-a desprins din comunism. Având în spate trecutul sumbru, prin contrast, a lansat mesaje sau a fost preluat în diverse campanii de unii care au considerat că omul transmite emoție, chestii de bun simț, de promovare a libertății?! Ei bine, asta nu schimbă cu nimic trecutul său și direcția în care a militat la acea vreme. Cei care au citit sau, mai evident, au rude sau ei înșiși au supraviețuit ororilor, nu gustă deloc această campanie extrem de controversată. Prin urmare, mă întreb ce s-a dorit și ce urmăresc cei care îl promovează ACUM pe domnul Șora?
Concluzia, când vreți să vă dați cu părerea despre istorie sau să promovați vreun individ, luați întotdeauna ca reper ce a făcut omul la momentul de atunci, nu ce a zis după!
5 Comentarii
Anonim
Permiteți-mi să cred că George Olteanu, redactor la ziarul „Argeşul” şi resposabil la acest site, nu s-a putut compromite ca ziarist profesionist tânăr într-atât încât să gândească /conceapă (şi să redacteze) cu propria minte, cultură, conştiință ce putem citi în rândurile de mai sus (abominabil/e !) , ci doar a fost constrâns să-şi „depună” semnătura, sub art. despre filosoful Mihai Şora (român) pe care , printr-o minune , îl mai avem trăitor printre noi (în România) , în aceste vremuri de impostură , fariseism şi sclavie massmedia manipulatorii care devin/au devenit centre de iradiere a antivaloarilor , imoralității & antiumanismului ideologic/ideologizant/”partinic” !
Mihai Şora este un mare intelectual umanist, un autentic filosof (cu OPERĂ) , un OM de mare caracter !
George Olteanu
Poate nu am fost suficient de clar. Am mai puţine lucruri de comentat despre dl. Şora, cât despre campania publicitară (la un magazin de IT!?) folosită cu imaginea şi mesajele respectivului filosof. Asta mi se pare cu adevărat abominabil!
Reiau ce am scris: Prin urmare, mă întreb ce s-a dorit și ce urmăresc cei care îl promovează ACUM pe domnul Șora?
Anonim
Am văzut inclusiv ignoranți (grobieni) care cofundă „accidente”, „conjuncturi”&”conjecturi” de temporalitate/istorice, care sunt traversate inexorabil (şi) biografic (nu pot fi ocolite nici chiar de către Mântuitor/Isus) , cu Acțiuni „puse la cale”/premeditate de o PERSONALITATE chiar sub puterea mobilizantă a unui IDEAL (care dă unei Personalități chiar SENSUL VIEȚII ei) , dar pentru a o goli de CONȚINUTUL (ei) AUTENTIC (adevărat ) şi a-i distruge PRESTIGIUL/imaginea sau pentru a i-o FURA , în interesul propriu al duşmanilor de moarte (invidioşilor) acelei PERSONALITĂȚI , pe care nu o pot „combate” decât prin vicleşug şi CONJECTURI !…
Chiar de n-ar avea OPERA FILOSOFICĂ pe care a creat-o (începând cu prima lucrare publicată in 1947 la Editura Galimard- Paris) , MIHAI ŞORA , ca Redactor şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, este cel care a inițiat BPT (Biblioteca Pentru Toți) care a tipărit încă din anii 195t ce avea mai valoros literatura universală (şi românească) din toate epocile, cărți la prețuri care erau accesibile tinerilor şi oricui iubea literatura şi cultura. Şi numai pentru acest lucru , Mihai Şora merită să-l omagiem, nu să-l blamăm !
Oricum, viața şi opera filosofului Mihai Şora, din orice perspectivă ar fi scrutată/e, este/sunt …IDEAL pentru cei care o/le cunosc cu adevărat.
Anonim
Din păcate, Șora nu prea mai trăiește printre noi…prostata, una, alta, e cam ga-ga. Ca și alții, de altfel, tot așa de matusalemici. Ce a(u) fost (tot respectul!) și ce a(u) ajuns (tot regretul!). Și uite așa trecu Grigore munții sau, în traducere liberă, sic tranzit gloria mundi!
Anonim
Dacă vorbim de manipulare, cine l-a scos la înaintare pe Șora? De ce?