Apropo de Zilele Piteştiului care se apropie: scriam luni în acest colţ de pagină că în ultimii ani nu s-au făcut prea multe lucruri notabile în municipiul reşedinţă de judeţ, în afară de două-trei străzi lărgite şi reasfaltate, câteva parcări pe marginea drumurilor şi finalizarea unor parcuri. Şi mai spuneam, printre altele, că „Teatrul de vară aşteaptă… toamna”, făcând evident aluzie la faptul că autorităţile nu sunt în stare să organizeze un amărât de şantier şi tot tămâiază o investiţie începută de cel puţin un an în buricul târgului.
Ei bine, cititorii noştri au reacţionat prompt la articolul respectiv, iar domnul Goargăş chiar ne sprijină în documentare, venind cu noutăţi. Iată ce ne scrie în ediţia online: „Şi totuşi, o victorie de etapă: trecând vineri pe la Teatrul de vară, am văzut ceva cu totul inedit – un lanţ nou-nouţ cu care a fost legată poarta. Cel vechi era rupt şi aşa am reuşit, până în Ziua Muncii, să văd grămezile de gunoaie şi paragina tristă. Acum nu se mai poate. I-am întrebat pe adolescenţii care mai stau la discuţii pe la uşa fostului anticariat (şi la poarta cu pricina) dacă au auzit ceva zgomote de muncă la teatru. Răspunsul m-a năucit: «Care teatru, e aşa ceva aici?» O să trec pe acolo periodic. Vă ţin la curent.”
Ce mai e de adăugat? Păi, în primul rând, că avem nevoie de astfel de reacţii – ironice şi totodată deştepte – ale cititorilor noştri, care, din câte se pare, au făcut şi pariu în privinţa datei de deschidere a Teatrului de vară. Unii spun că în august sau în septembrie, anul acesta, alţii – că la anul… Ei bine, comentariile de acest gen pot aduce schimbarea sau – cine ştie? – îi pot trezi la realitate pe cei care ne conduc vremelnic din posturi foarte bine remunerate.
E clar că pentru o investiţie serioasă e nevoie de finanţare, ba, uneori, şi de sprijin politic la nivel înalt, care – după cum ştim – nu prea mai vine în Argeş cam de multă vreme. De ce? Fiindcă, se pare, ne lipsesc elitele, ne lipsesc adevăraţii conducători. Cu mici excepţii, în Parlament şi în Guvern nu mai avem „voce”, nu ne mai aude nimeni, drept care în judeţ am tot pierdut butoanele de comandă ale unor instituţii regionale.
Dar chiar şi în aceste condiţii, nu ne întrece nimeni la… strategii elaborate, chipurile, pe termene foarte lungi, chiar până în 2040. Strategii în care nu mai crede nimeni. Ele sună cam aşa: vasăzică, anul ăsta „vor fi demarate procedurile pentru licitaţia investiţiei de reamenajare a drumului cutare”; dacă licitaţia va fi contestată, lucrările vor începe la anul; în orice caz, „avem în plan” o sală polivalentă, un stadion de fotbal modernizat, o nouă centură ocolitoare, o autostradă spre Sibiu, o cale ferată Vâlcelele – Râmnicu Vâlcea, metrou uşor până la Mioveni…
Iar noi nu putem să finalizăm un Teatru de vară în centrul Piteştiului! De ce? Greu de spus! George Topârceanu are şi el o astfel de… dilemă în „Vara la ţară”, când vine vorba despre agentul sanitar: „Şi-l întreabă fără noimă: Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?” Chiar aşa: ce avem noi cu autorităţile care au pus un lanţ nou-nouţ la un şantier părăsit în centrul oraşului?
12 Comentarii
Goargăș
Vă mulțumesc domnule Redactor-șef pentru aprecieri. Iubesc acest județ și mă doare lipsa spațiilor culturale. Cât de utilă ar fi darea în refolosință a Teatrului de vară! Ieri, văzând prima apariție (fulgurantă) a acestui articol, dispărută în scurt timp, am crezut că am greșit cu ceva. M-a liniștit domnul George Olteanu (bun ziarist!) căruia i-am împărtășit secretul dealului Goargăș din Botenii lui Țuțea. Rămân alături de dvs., la bine și la rău!
Gabriel Lixandru
Vă Mulţumesc şi eu. Ţinem aproape!
Dan
Si totusi, unde se duc banii pites-tenilor? Intrebarea noastra e legi-
tima, atata vreme cat nu se vad
lucrari mari de investitii in oras. In Arges, in Pitesti sunt multe firme, oamenii au unde munci, salariile sunt ridicate comparativ cu alte zone ale tarii. Automat, contribu-
tiile la bugetele locale sunt pe
masura. Ce ganduri are Primaria Pitesti? Consiliul Local doarme? Proiecte pe bani europeni stie cineva sa realizeze? Stim bineca salariile in Primarie au crescut con-
siderabil. Pitestenii ce primesc la
schimb? Din cate se vede, mai nimic. A plecat Pendiuc, a venit Ionica. Ultimul pare preocupat mai degraba sa avem o urbe din ce in
ce mai aglomerata, mai sufocanta. Dispar spatii verzi, apar blocuri peste blocuri intr-o aglomerare nebuneasca, traficul rutier este deja un cosmar, parcari importan-te nu se intrezaresc.
Viitorui orasului este, din pa-
cate, unul tare sumbru…
Gabriel Lixandru
E adevarat ce spuneţi, domnule Dan.
Goargăș
Am citit undeva că prin anii 50, la un magazin de legume-fructe (Aprozar), era pus în geam un anunț: ,,Avem varză murată, încă o lovitură dată capitalismului”. Astăzi, pe Exercițiu este invers. Lângă ,,Peneș Curcanul”(produse din carne, nu eroul lui Alecsandri) un magazin de legume-fructe, foarte bine aprovizionat, a fost transformat în Sală de jocuri. ,,Încă o lovitură pe care ne-o dă capitalismul!” P.S. Ce mai contează un Teatru de vară….
Gabriel Lixandru
Ha, ha!
Puiu
Nu stiu de ce,domnule Goargas ,am senzatia ca totul este o varza murata.Aveti o sansa in ceea ce priveste pariul (nimic nu-i scapa domnului Gabriel Lixandru,caruia ii multumim pentru respectul ce ni-l poarta),sa transforme un investitor, Teatrul de vara in Sala de jocuri!?Ma bucur de doua lucruri:
-ca ati calcat pe urmele lui Tutea,
-ca il apreciati pe George Olteanu.
Puiu
Domnule Redactor-sef, faptul ca au pus lant nou la poarta este semn rau, vor sa ne sugereze ca mai dureaza, nicidecum ca sunt niste incuiati, pentru ca asta se vede.
Gabriel Lixandru
Să vedem cum faceţi cu pariul.
Goargăș
Cred că o să-l împărțim intre noi, toți participanții la rezolvarea cazului. Am noutăți: am trecut din nou, azi, pe la ,,obiectiv” și am constatat, cu satisfacție, că a dispărut lanțul, am intrat și am vazut că s-a făcut ceva curățenie și, ce este mai important, a apărut un utilaj de șantier care avea urme proaspete de noroi pe anvelope. Mă bate gândul, dacă lucrurile vor trena iarăși, să cer, in primă fază, informații oficiale de la C.J. în conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, în calitate de contributor/plătitor de bună credința la bugetul local și de cetățean al municipiului Pitești. În a doua fază, se pot cere daune interese pentru sumele care puteau fi incasate din activitatea acestui obiectiv cultural și chiar daune morale pentru prejudiciul ,,cultural” pe care l-au resimțit toți iubitorii de frumos.
Gabriel Lixandru
Se vede că, totuşi, ei citesc ziarul. Iar ăsta e un lucru bun. Cât despre iniativele menţionate., suntem alături de dv.
Puiu
Deja a intervenit deruta. I-a năucit lanțul de care tot vorbim.