De la şedinţa de astăzi a Colegiului Prefectural Argeş au lipsit parlamentarii, care au intrat într-o lungă vacanţă. Primarii, însă, au fost prezenţi, ca şi mulţi directori ai instituţiilor deconcentrate. Edilii au ridicat mai multe probleme, iar prefectul Emilian Dragnea a sugerat de câteva ori să fie încheiate protocoale între diverse instituţii pentru a se ajunge la o soluţie. Sătui de „protocoale” (după discuţiile privind criticatele înţelegeri secrete între SRI, DNA şi Înalta Curte), primarii şi-au manifestat vădit nemulţumirea.
Pesta şi… conspiraţia
Pe ordinea de zi – ameninţarea pestei porcine. În judeţele Constanţa, Tulcea, Satu Mare, Ialomiţa, Brăila, Bihor şi Sălaj au fost semnalate astfel de cazuri, motiv pentru care trebuie luate măsuri speciale. Porcii domestici şi mistreţii sunt afectaţi mortal de virus şi nu există nici vaccin, nici tratament împotriva lui, aşa că animalele contaminate trebuie sacrificate. Despăgubirile, spunea prefectul, ar fi de circa 7-9 lei/kg, în funcţie de greutatea porcului. Una dintre măsurile luate a fost închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ (conform DSVSA, este posibil ca acestea să rămână închise tot anul!). Primarii au semnalat însă faptul că unii cetăţeni aduc animale, inclusiv porci, la vânzare lângă târguri! Prefectul a afirmat că, în mod normal, ar trebui să se facă dezinfecţii la intrările în judeţ pe căile rutiere (amintiţi-vă de cele din perioada gripei aviare!); s-a renunţat însă la idee pentru a se evita aglomeraţia şi blocarea traficului rutier. Unii edili vorbeau însă în sală că toată tevatura cu pesta porcină ar fi, de fapt, un complot menit să distrugă populaţia de porci din ţară, pentru ca România să importe aceste animale. În Argeş sunt înregistraţi 130.000 de porci, dintre care 40.000 în gospodării şi 90.000 în ferme. La recomandarea ca între primării şi anumite instituţii să fie încheiate protocoale de colaborare s-a auzit un oftat din sală…
Apa, copacii, drujba şi hârtia
Prefectul a anunţat că mai multe localităţi din judeţ vor primi bani pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii. Comunele pentru care Guvernul a dat bani sunt Sălătrucu, Cepari, Ciofrângeni, Mălureni, Mărăcineni, Miceşti, Tigveni, Brăduleţ şi Boteni. Alte circa 20 de comune sunt în faza de evaluare a pagubelor pentru a primi, de asemenea, fonduri (cum ar fi Mihăeşti, Boţeşti, Săpata şi Vedea). Primarul Ion Dumitru, de la Albota, a cerut acordul Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea pentru a tăia mai mulţi copaci din albia Telormanului, astfel încât să fie evitate pe viitor inundaţiile. A mai făcut această cerere, dar… nimic. „Daţi-ne hârtia (n.r. – acordul scris), ca să nu avem probleme, că drujbă avem noi să îi tăiem!”, a spus primarul. Edililor li s-a recomandat să facă adrese scrise către ABAAV, dar din nou aceştia au oftat. Cum a oftat şi primarul din Moşoaia, care are aceeaşi problemă cu copacii din râul Teleorman; cum a oftat şi cel din Aninoasa, care a solicitat să intervină ANIF pentru decolmatarea unor canale de irigaţii; cum s-a arătat uimit şi primarul din Mioarele că 50 de cetăţeni din comuna sa nu pot accesa fonduri europene pentru anumite proiecte, deoarece li se cere aviz de la Ape, deşi nu curg ape pe proprietăţile lor!
Anticorupţia
Doi ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie din Poliţie au venit la şedinţa Colegiului Prefectural pentru a prezenta un proiect de conştientizare a cetăţenilor cu privire la impactul faptei de a da mită funcţionarilor publici. Comisarul-şef (bărbat) care s-a apucat să vorbească nu a avut mare succes la „public”, în schimb comisarul (femeie) care a explicat proiectul i-a redus la tăcere pe edili. Evident, şi aici s-a cerut încheierea unor protocoale, moment în care din nou s-a creat rumoare printre edili.
„Nu am încredere în justiţie!”
Printre primarii care au luat cuvântul s-a numărat şi Gheorghe Stancu, de la Boţeşti. Acesta a cerut sprijin pentru rezolvarea problemei unor proprietăţi care au fost pierdute la apelul din instanţă, după ce primăria le câştigase pe fond. „Avocaţii se vând, este clar. Nu am încredere în justiţie!”, a spus primarul care, de asemenea, a cerut să fie luate măsuri urgente împotriva celor ce transportă cu maşini de mare tonaj lemne pe drumurile judeţene şi locale, uneori fără să aibă documente legale, stricând infrastructura şi îngreunând viaţa localnicilor.
Urşii şi mistreţii
Primarul Dumitru Secăreanu, din Dâmbovicioara, a adus din nou în atenţie problema urşilor şi mistreţilor. „În Dâmbovicioara, sunt cam 15 urşi care tranzitează comuna, intră în gospodării, sperie populaţia şi provoacă pagube. Sunt, de asemenea, turme multe şi numeroase de mistreţi; am numărat şi 40 de capete într-o turmă. Vin unii specialişti de la Piteşti şi Ploieşti în câte şapte Dustere, se uită, notează ceva şi pleacă promiţând măsuri, dar nu se face nimic!”, a spus edilul. O posibilă explicaţie: taxele percepute vânătorilor au fost majorate, aşa că aceştia nu mai găsesc atractive anumite partide de vânătoare.
Directori…
Ieri a fost prima şedinţă a Colegiului Prefectural la care a participat şi noul şef al Poliţiei Argeş, teleormăneanul Tudorel Pieleanu. Prefectul a ţinut să îi ureze succes în activitate, cum a făcut şi pentru Lucreţiu Tudor, reconfirmat în funcţia de director al Administraţiei Finanţelor Publice Argeş, şi pentru Diana Eftene, care a câştigat, în cele din urmă, concursul pentru funcţia de director al Agenţiei de Investiţii pentru Agricultură Argeş.
Nemulţumiri la Colegiul Prefectural – Activitatea primarilor, blocată de prea multe… protocoale
Advertisement
Advertisement