Vasile Mihăilescu, fost consilier județean, atrage atenția că mai mult de jumătate din bugetul unei gospodării se duce, în medie, pe alimente și utilități – cele mai susceptibile la efectele crizei energetice din ultimul an. Alimentele și utilitățile sunt totodată și elementele indispensabile din orice coș se consum, fiind capitole unde doar cu mari dificultăți se pot face economii.
„Prin urmare, cu cât sunt mai modeste bugetele, cu atât gospodăriile în cauză resimt un șoc mai puternic al inflației, acest lucru explicând discrepanțele dintre modul în care percep numeroase familii evoluția prețurilor și datele ”oficiale”, care arată o creștere de sub 15% a acestora la nivelul lunii mai față de mai 2021.
Oficial, inflația a depășit pragul de 10% în luna martie a acestui an și a urcat până la 14,5% în mai, cu mari discrepanțe în structură (gazele naturale erau în mai cu 86,7% mai scumpe decât anul trecut, dar abonamentele la telefon cu doar 0,5%, spre exemplu).
Nominal, cheltuielile de consum ale gospodăriile au crescut, în medie, cu 16,1%, la 3.267 de lei în primul trimestru al anului față de aceeași perioadă din 2021.
Iar povara utilităților arartă o creștere de 28,2%. Treziți-vă, guvernanți! Dacă nu luați măsuri concrete, ancorate în economia reală, ne ducem cu toții de râpă!”, spune Vasile Mihăilescu.