Masa servită de Spitalul Judeţean de Urgenţă revine în… meniul subiectelor de presă. Pacienţii ne sesizează telefonic că abia se ating de porţiile cuvenite pe perioada internării.
Bolnavii se plâng de următoarele lucruri: e… sărbătoare când văd carne în farfurii, brânzeturile şi lactatele sunt, de asemenea, raţionalizate, iar fructele proaspete lipsesc cu desăvârşire.
Pe lista cu nemulţumiri figurează şi lipsa sării din bucate; aici nu le dăm dreptate, fiindcă o dietă fără sare te ajută să ai o inimă mai sănătoasă şi o tensiune arterială în limite normale.
„Faci foamea în spital”
Mâncarea de la spital nu (mai) e pe placul bolnavilor. Pacienţii care au mai fost internaţi în unitatea medicală în alte perioade sunt în măsură să compare şi să facă diferenţa.
Ei observă că altădată primeau la micul dejun şi salam, şi caşcaval. Sondajul efectuat, azi, prin saloanele spitalului, dezvăluie o realitate amară: suferinzii nu exagerează deloc în privinţa meniurilor tot mai sărăcăcioase.
La ordinea zilei sunt: ciorba preparată din legume congelate, tecile, macaroanele şi compoturile conservate. Carnea de orice fel e… pasăre rară.
„Ciorba e o zeamă lungă fără niciun gust, în care plutesc câteva bucăţi de cartofi, morcovi şi… boabe de porumb. Ne mai dau teci, varză sau macaroane cu un pic de brânză. Cu mâncarea asta faci foamea în spital, dacă nu are cine să-ţi aducă şi altceva de-ale gurii, ceva mai consistent”, şopteşte o bunicuţă îmbrăcată într-un capot înflorat.
Reacţii acre precum ciorba de potroace
Conducerea spitalului are o reacţie… acră cu privire la acest subiect de larg interes cetăţenesc.
Directorul medical Adrian Stoiculescu ne pasează la manager. În timp ce se înfruptă dintr-un măr zemos, managerul Adriana Molfea ne expediază la alte compartimente.
Printre două mestecături de fruct, şefa care din fotoliul prim nu ratează gustarea sănătoasă de la ora 10 conchide că nu se ocupă de meniurile pacienţilor.
Şi ne dă dezlegare să mergem la subordonaţi.
Ghinion! Asistenta de la Îngrijiri nu e în unitate. Iar biroul directorului financiar este încuiat.
Din vârful buzelor, o contabilă expică: alocaţia de hrană pentru bolnavii din spital este cuantificată, potrivit legii, la 16,30 lei. Informaţie incompletă!
Cu o aşa netransparenţă la vârful spitalului, nici nu era de aşteptat să primim un alt răspuns.
Adevărul din hârtii
Mergând pe fir aflăm adevărul exprimat de hârtiile tipărite cu meniurile Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aşadar, bolnavii primesc carne de trei ori pe săptămână.
Pulpele de pui sunt în meniurile de luni şi marţi, iar joi sunt gătite mâncăruri cu vită sau porc. Diabeticii consumă carne o zi în plus, fie sâmbătă, fie duminică.
Lactatele sunt incluse în porţiile servite pacienţilor în zilele de marţi, joi şi sâmbătă.
Iată şi câteva exemple de meniuri. Miercuri, bolnavii cu meniu la comun au avut de dimineaţă ceai de sunătoare, crenvuşti de pui şi pâine cu sare, la prânz au primit ciorbă de legume dreasă cu ou şi iahnie de fasole, iar seara au fost invitaţi la încă un ceai de sunătoare şi la un pilaf de orez.
Pacienţii care ţin regim au avut în meniu: ceai de sunătoare, brânză de vaci şi pâine cu/fără sare (dimineaţa), ciorbă cu legume dreasă cu ou şi pilaf de orez (prânz) şi ceai de sunătoare cu mâncare de spanac (seara).
Azi, fiind ziua în care s-a gătit cu carne, în meniurile „la comun” au figurat: ceaiul de sunătoare, untul şi pâinea cu sare (la micul dejun), ciorba de legume cu fidea, mâncarea de roşii cu pulpe de pui (la prânz), mâncarea de fasole verde şi compotul de piersici la borcan (la cină).
Pentru pacienţii la regim untul a fost înlocuit cu oul fiert, ciorba a fost de cartofi, felul doi a constat în spanac cu pulpă de pui, iar seara au amestecat în… burţi mâncarea de cartofi cu acelaşi compot.
10 lei/zi hrană alocată unui pacient
Cel mai mare spital public din judeţ alocă pentru hrană sume diferenţiate, în funcţie de categoriile de bolnavi.
Alocările sunt de 10, 15, 16 şi 16,40 lei/zi. Cel mai mult primesc copiii de la Contagioase (16,40 lei/zi), bolnavii cu TBC (16 lei/zi), adulţii de la Contagioase, Oncologie, Diabet, pacienţii cu ciroze şi neoplasm, respectiv lăuzele (15 lei/zi).
Restul lumii, adică mai mult de jumătate dintre oamenii internaţi la Judeţean cu alte suferinţe (inclusiv cardiacii şi bolnavii cu gastrite) au parte de un meniu socotit la numai 10 lei/zi.
În fiecare zi în bucătăria Spitalului Judeţean de Urgenţă sunt gătite între 550 şi 650 de porţii, felurile de mâncare fiind distribuite pacienţilor aflaţi în sediul unităţii medicale, dar şi în secţiile externe (Boli contagioase şi Psihiatrie).
Dorind să ilustrăm cu o fotografie surprinsă în bucătăria spitalului, am cerut acordul managerului. Chit că în cabinetul numărul unu se intră mai greu decât într-un birou prezidenţial…
Prin secretară, şefa ne-a transmis că e nevoie de o cerere scrisă…Sperăm că articolul de faţă îi va cădea bine la stomac.
sursa foto: facebook Adriana Molfea, arhivă
7 Comentarii
Mihai
S-au mărit salariile așa că nu mai sunt bani de medicamente și mâncare.La fel peste tot in România.Salariile și apoi investiții dacă mai rămân bani…
Anonim
Tot timpul in spitale s-a furat din mâncarea pacienților.Ganditi-va câți dintre angajații spitalului mănâncă în spital și ce mănâncă.Un doctor bun a scris odată despre acțiunea sării in organism.A subliniat faptul că primul lucru de care te lovești când te internezi,ți se scoate sarea.De ce ? Că să-ți ia mințile și apoi să-ți facă ei ce vor.
.Am înțeles de la acel doctor ,că lipsa sării îți afectează creierul.Doamna Mirela Neagoe a subliniat faptul că la biroul șefului suprem nu se poate intra,iar ceilalti cățeluși de servicii latră și musca.Asa a fost mereu și așa va fi.Nu același lucru se întâmplă în Spitalul militar.Dar ați văzut vreodată ce mănâncă doctorii in timpul gărzilor?Sa nu vă imaginați că mănâncă pachețelul de acasă cu niscaiva șuncă și cașcaval.In Sănătate,unde s-au mărit salariile se menține aroganta,se menține disprețul,se menține șpagă.,iar pacienții primesc mâncare de acasă.Doamne,tine-ma sănătos,că ăștia mă omoară,după ce citesc!
Geo
Daca va documentati putin veti afla ca alocatia de hrana pentru un bolnav in spital este de 10 lei in timp ce a unui puscarias este de 32 lei!
Pe lista de prioritati a statului roman puscariasii sunt inaintea oamenilor onesti care s-au imbolnavit foarte probabil muncind.
Mai grav, uitati-va ce conditii sunt la spitalul de pediatrie! Nici de viitorul tarii nu le pasa.
Acesta este rezultatul votului Dvs pentru PENALI in fruntea tarii.
Anonim
Era mai bine cu Băse, că le-a închis de tot, a scăpat de ele…
Puiu
Comentatorii au scris numai lucruri adevărate.Pe timpul lui Basescu era un ministru ungur Ceke,nici nu ma interesează dacă i-am scris corect numele,care rânja la televizor după ce oamenii mureau la porţile spitalelor pe care le inchisese. Nici acum nu e vreo grozavie dar e mai bine ca atunci.La Calinesti s-a ales praful de spitalul „Ion Craciun”. Păcat de faptul ca nu i se cinsteste activitatea fostului mare director, care a fost dumnezeul tuturor de acolo din imprejurimi si renumit la nivel naţional.Acest exemlu mi-a venit in minte usor pentru ca acolo s-au nascut copii mei.Sunt foarte multe de spus ,din păcate numai de rău, din domeniul „Sănatate”,iar comportamentul tuturor celor care lucrează in sistem nu se va schimba nici cu salarii de zeci de mii de euro.
Geo
Aveti dreptate, comportamentul celor din sistem nu se va schimba. Ar trebui schimbat sistemul de sanatate in ansamblu , de sus in jos.
Anonim
Și România de jos în sus ca să nu mai votăm va oile.