Prima zi de școală a debutat, ieri, la ora micului dejun, cu larma mașinilor. Copii pe scaunul din dreapta, pe bancheta din spate sau chiar la volan. Copii și în autobuze. Sunetul claxoanelor din traficul aglomerat al Piteștiului a acoperit clinchetul firav al clopoțelului care și-a făcut debutul, pretutindeni în școli, cu masca la gură.
Prudență
După ce precedentul an școlar a fost înghețat la 22 martie, din cauza noului coronavirus, anul de învățământ 2020-2021 a început în condiții speciale impuse de pandemie – cu măști și interdicții. O deschidere greu respirabilă. Revederea de după vacanța ce a durat, pentru unii elevi și profesori din Argeș, aproape șapte luni a fost dominată de îngrijorare. Profesori timorați de Covid-19, părinți speriați de virus, bunici cu nepoței la școală, care nu știu ce-or să facă… Au fost și absenți. Bunăoară, doi frați dintr-o localitatea aflată în apropiere de Pitești nu s-au dus în prima zi la școală pentru că un membru al familiei a fost depistat cu Covid.
Măștile faciale au fost purtate conștiincios și de școlari, și de profesori. În prima zi de școală cadrele didactice și-au îmbrățișat elevii din priviri. Am întâlnit învățători care le-au explicat pe larg și cu frumosul școlarilor de ce este important să respecte regulile de igienă și de siguranță sanitară. În unele licee au fost organizate în sălile de sport întâlniri ale diriginților cu clasele de elevi. Primele activități cu elevii au diferit de la o unitate la alta, de la o clasă la alta, dar au avut un numitor comun: prudența. Teama de îmbolnăvire a mers până într-acolo încât unii dascăli nu au vrut să mai primească flori de la copii. Buchetele refuzate au ajuns și în coșul de gunoi.
Inspectorat
Din fereastra Inspectoratului Școlar Argeș, debutul de an școlar a fost de bun augur. Echipa managerială coordonată de inspectorul școlar general Elena Liliana Murguleț și adjuncții săi, Cătălina Dumitrașcu, respectiv Cristinel Crețu, au organizat, ieri, prima conferință de presă a noului an școlar.
Așa am aflat că o singură instituție de învățământ din Argeș – Grădinița „Castelul Fermecat” Pitești – a început anul școlar în scenariul roșu, adică în sistem exclusiv online, dar nu din cauza temutului virus, ci pentru că nu au fost finalizate lucrările de reabilitare. La această unitate preșcolară sunt înscriși 260 de copii. Iar două dintre cele opt localități argeșene aflate în zona galbenă – comunele Băiculești și Aninoasa – au solicitat inspectoratului școlar să intre pe scenariul verde.
Măști
Pentru unitățile administrativ teritoriale care nu le-au asigurat copiilor măști, Inspectoratul Școlar a pus la dispoziție accesorii faciale de protecție din fondul de rezervă (130.000 de bucăți). Elena Liliana Murguleț a spus că echipamentele sanitare au fost distribuite școlilor din aglomerările mari urbane, această problemă fiind rezolvată pe plan local în mediul rural.
Tablete
Digitalizarea învățământului mai are de așteptat. Guvernul pregătește achiziția a mii de tablete pentru școlari prin primării, decontate din fonduri europene. În jur de 7.000 de elevi din Argeș au început școala fără echipamente IT. Despre acoperirea acestui necesar s-a vorbit la timpul viitor.
Profesori
Inspectorul școlar general s-a referit și la situația cadrelor didactice, în contextul în care unii profesori s-au îmbolnăvit de Covid-19, iar alții au cerut pensionarea de teama infectării: „Avem cinci dascăli spitalizați din cauza noului coronavirus. De asemenea, șase cadre didactice aflate în carantină sau în izolare vor să-și desfășoare activitatea online; în aceeași situație se află alți trei profesori, care nu doresc același lucru și, ca atare, trebuie să prezinte concediul medical. Totodată, trei cadre didactice au venit cu temeiuri medicale și au solicitat pensionarea de la 1 septembrie. Iată că nu sunt multe cazuri de acest gen. Posturile sunt acoperite cu personal didactic titular suficient”.
Deficit
Elena Liliana Murguleț s-a referit și la alte chestiuni arzătoare: „Cu personalul de curățenie avem probleme, dar există un deficit pe care-l traversăm de ani buni, deci nu are nicio legătură cu criza sanitară. Îmbucurător este faptul că au fost deblocate 500 de posturi la nivel național; vor fi repartizate și în Argeș câteva dintre ele, cu siguranță. Din păcate există și un deficit de medici școlari și de asistenți medicali școlari. În 113 unități – aflate în principal în mediul rural – nu este asigurată asistența medicală școlară. Săptămâna trecută am avut discuții pe această temă cu Societatea Medicilor de Familie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică și Casa de Asigurări de Sănătate. În acest an școlar, triajul epidemiologic îl realizează părintele. El îi face copilului o evaluare a stării de sănătate când îl pornește la școală. Și profesorul de la prima oră are datoria să îi chestioneze pe toți copiii din clasă vizavi de starea lor de sănătate. La nivelul unităților de învățământ există deja proceduri specifice care privesc organizarea activității didactice, monitorizarea îmbolnăvirilor, planurile de dezinfecție și de igienizare etc”. (Pe hârtie procedurile sunt foarte bine așezate. Rămâne de văzut cum sunt puse în practică.)
Vizită
Cei doi adjuncți au rămas cu o plăcută impresie după ce au vizitat, ieri, câteva unități din Pitești, cum ar fi: Școlile „Mircea cel Bătrân”, „Tudor Vladimirescu”, „Ion Minulescu”, „Negru Vodă”, „Tudor Arghezi”, Colegiul „Al. Odobescu” și Liceul „Armand Călinescu”. „Directorii s-au străduit foarte mult să-i primească pe elevi în condiții foarte bune. Chiar și cu măștile pe față, copiii și profesorii au puterea să zâmbească din priviri”, a concluzionat Cătălina Dumitrașcu.
Evaluare
Cristinel Crețu a anunțat că este în plină desfășurare evaluarea anuală a directorilor și directorilor adjuncți din Argeș pentru anul școlar 2019-2020. Până la 18 septembrie, se consemnează punctajele pe fișele de evaluare, iar calificativele se comunică până la 30 septembrie.
Lăudată
Școala „Mircea cel Bătrân” Pitești – lideră în ceea ce privește numărul de copii – funcționează conform scenariului 1, care presupune participarea zilnică a tuturor elevilor în sala de clasă. Unitatea de învățământ a fost lăudată de Cristinel Crețu, inspectorul școlar general adjunct fiind plăcut surprins de cele văzute la fața locului în prima zi de școală. Atât intrarea, cât și ieșirea elevilor se realizează pe trei circuite bine delimitate, cu păstrarea distanței de minimum un metru. Pe culoarele de acces au fost create sensuri separate de mers, semnalizate prin săgeți de culori diferite (verde pentru intrare, roșu pentru ieșire). În clasele unde nu a putut fi asigurată distanțarea fizică de minimum un metru între elevi au fost montate separatoare din plexiglas. În fiecare sală există dispensere cu gel dezinfectant pentru mâini avizat de Ministerul Sănătății. La nivel de palier, pauzele au fost individualizate pentru fiecare clasă, în funcție de zona deservită de un grup sanitar dotat cu dispensere pentru săpun lichid, prosoape de hârtie și sursă de apă caldă, astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare. A fost amenajat un spațiu pentru izolarea elevilor care prezintă simptome, până la sosirea părinților. Spațiile comune sunt dezinfectate de două ori pe zi, la finalul programului fiecărui ciclu de învățământ. La orele de educație fizică și sport se desfășoară doar jocuri sportive care permit distanțarea, exclusiv în aer liber. Desigur că purtarea măștii de protecție este obligatorie.
Un Comentariu
Andi
Din anumite motive,si pentru siguranta copiilor mei care sunt elevi la Scoala Matei Basarab(nr.19) nu imi pot da numele.
Tin sa va anunt ca sunt foarte nemultumit ,si alti parinti,despre modul cum sunt repartizati copii in clasa. Copii mei invata in clasa cu efectiv de aproximativ 40 elevi si 35 elevi. In fiecare clasa suprafata cred ca este de 50 mp, clase foarte aglomerate, nici vorba de distantare , bancile fiind foarte apropiate,copii nu poarta masca…sfatuiti sa o aiba la ei doar pentru control. Am solicitat verbal cativa parinti doamnei diriginte si doamnei invatatoare sa sustina jumatate din copii cursuri online ca la alte scoli si au spus ca nu se poate. Daca copii stau acasa parinti nu pot sta cu ei… cum este posibil sa nu se poata face nimic. Conform legii fiecare copil trebuie sa stea la 1 metru distanta..in cazul de fata 50 cm. Cred ca nu se vrea binele copiilor, altele sunt interesele la aceasta scoala. Si in luna decembrie,ianuarie foarte multi copii au fost bolnavi, in unele clase au fost prezenti 2,3 sau 5 copii ,in mai multe clase,timp de o luna dar nici atunci nu s-a luat nici o masura. Alte scoli au fost inchise in aceea perioada.
Nu stiu de ce autoritatile se bat cu pumnii in piept ca asigura conditiile necesare cand in realitate sunt altele.
Tind sa cred ca totul se rezuma la bani, poate sunt platiti profesorii in functie de cati copii sunt prezenti, cei absenti daca se raporteaza ii incomodeaza.
Am ajuns sa fiu scarbit de sistemul de invatamant,de conditiile actuale. Nu exsista nici o distantare protectie.
Cand o sa se imnolnaveasca copii intreaba de ce s-au imbolnavit, dar aceste conditii le ascund ca sa nu fie vina lor.
Dumneavoastra daca ati avea copilul intro clasa cu 40 elevi ce ati face, distantarea fiind zero.
Va rog sa va puneti in situatia de parinte stiind ca aveti grija de copii acasa si exista riscul sa vina bolnav acasa? Va chinuiti din rasputeri sa le asigurati totul sa ii protejati,sa fie bine acasa dar degeaba pt ca la scoala nu se respecta nimic.
Pana si la unele gradinite,scoli cu elevi mai putin fac online dar aici de ce nu se poate. Cred ca se gandesc ca o sa scada prestigiul scolii? Altceva nu imi explic. Nu trebuie sa fim la concurenta cu alte scoli,trebuie sa avem grija de sanatatea copiilor nostrii, acest lucru este cel mai important.
Mai sunt si alte lucruri de spus dar ma rezum la atat. Nu stiu daca se va lua o masura in aceasta privinta.
O sa incerc sa fac cerere cat de curand sa imi retrag copii sa ii mut in alta scoala unde se respecta regulile pt ca imi doresc sa fie sanatosi nu sa ma chinuiesc cu ei prin spitale in conditiile actuale.
Va multumesc