După cum v-am informat, a început o acţiune de executare silită a municipiului Piteşti în contul unui bloc care… nu s-a mai făcut. 11 milioane lei ar urma să plece din vistieria primăriei către o firmă, SC Orentex SRL, care a obţinut în instanţă despăgubiri (plus penalităţi) ca urmare a unei decizii a primăriei de acum vreo 14 ani prin care interzicea construcţia unui bloc în Găvana, în condiţiile în care o parte din terenul afectat era domeniu public. Primarul Cornel Ionică ne-a declarat că se fac demersuri pentru a se opri executarea silită, chiar dacă primii bani au fost traşi de executor din conturile primăriei.
Istoric
În 2006, SC Orentex SRL construia un bloc în Piteşti, în cartierul Găvana III. Un an mai târziu, inspectorii primăriei i-au aplicat dezvoltatorului imobiliar o amendă de 3.000 lei pe motiv că nu a respectat amplasamentul construcţiei şi că subsolul şi parterul au fost transformate în locuinţe, în loc de spaţii cu altă destinaţie şi parcări, cum era în proiectul iniţial. Primăria Piteşti a dispus întreruperea lucrărilor, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizaţiei de construire sau desfiinţarea lucrărilor executate fără autorizaţie. Primăria a dat firma în judecată, iar instanţa i-a dat dreptate firmei private şi a obligat primăria să emită o nouă autorizaţie de construire. Primăria nu a pus însă în aplicare decizia, iar de aici s-a ajuns la despăgubirile cerute de firmă şi penalităţile. Plus executarea silită.
Informare în Consiliul Local
„Vineri (n.r. – azi) vom veni în Consiliul Local (n.r. – şedinţa are loc la ora 15) cu o informare privind această situaţie nedorită. La momentul respectiv, primăria a acţionat deoarece firma s-a întins pe domeniul public şi nu respecta proiectul iniţial, nu erau parcări… Vom face toate demersurile legale de care dispunem pentru a stopa executarea silită. Am atras atenţia de mult timp că se va ajunge aici. Nu comentez deciziile instanţelor de judecată, dar avem multe cazuri în care s-au pus în posesie, de exemplu, terenuri în zone de-a dreptul imposibile, cum ar fi cunoscuta speţă de la baza sportivă «Aripi». În zona Livezilor, au fost revendicate în instanţă 26 de hectare de teren – parcări, străzi, terenul San Siro. Am câştigat în cele din urmă, altfel cine ştie ce se mai întâmpla şi acolo din punct de vedere imobiliar!”, ne-a declarat primarul Cornel Ionică. Pe de-o parte, opinia publică este revoltată pe bună dreptate de modul în care se construiesc blocuri în Piteşti. Pe de alta, iată că atunci când se iau măsuri de interzicere a unor lucrări apar speţe precum cea de faţă în care municipalitatea ajunge să fie executată silit. Nu mai vorbim despre zecile de construcţii fără autorizaţie pentru care, sec, instanţele solicită după terminarea investiţiilor să se intre în legalitate (adică mai întâi se construieşte, apoi – la presiunea autorităţilor – se obţin actele necesare). În ce ţară trăim?