La mai puţin de 48 de ore după ce consilierul de stat Darius Vâlcov anunţase la televizor, printre altele, că se va reduce preţul gazelor cu cel puţin 20%, Guvernul condus de dna Viorica Dăncilă a şi adoptat un proiect de hotărâre în acest sens.
Iată mai jos textul integral al actului normativ menţionat:
„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (2) din Legea concurenţei, nr.21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh.
Art. 2. Producătorii, furnizorii şi operatorii pieţelor de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei si Consiliul Concurenței monitorizează respectarea acesteia.
PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ”
Momentan, preţul mediu al gazelor, pe piaţa românească, este undeva în jurul valorii de 77-78 de lei pe megawatt. Aşa că reducerea instituită de Guvern respectă promisiunile făcute de dl Vâlcov.
Ba chiar le şi depăşeşte, pentru că reducerea de preţ la gaze ar urma să fie de vreo 30 de procente, în loc de 20.
Întrebarea care se pune, însă, este cum va împăca Guvernul capra reducerii (şi a plafonării) preţului la gaze cu principiile economiei de piaţă şi ale liberei concurenţe.
Directivele europene, obligatorii pentru toate statele membre, deci şi pentru România, privind piața energiei, impun liberalizarea prețurilor la gaze, adică vânzarea lor în regim concurențial.
Chiar şi legislaţia autohtonă interzice astfel de politici de preţuri etatiste: „…prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale”, scrie în articolul 177 al Legii 123 din 2012, aşa-numita Lege a energiei.
E adevărat, legea respectivă prevede şi faptul că statul poate plafona preţurile, însă numai pe o perioadă limitată de timp şi numai în anumite situaţii, cum ar fi „dezechilibre majore între cerere și ofertă” sau „disfuncționalități evidente ale pieței gazelor”.
Ţara noastră nu pare a se afla în vreuna din aceste două situaţii.
Proiectul de mai sus ar urma să fie adoptat în şedinţa de Guvern de azi.
Un Comentariu
Anonim
Până la urmă şi Guvernului României(DĂNCILĂ/Dragnea ), trebuie că -îi este scârbă de ziariştii aşa de „îngrijorați”, de ieftinirile de preț la gaze ! Şi nouă românilor care plătim „prețurile MONOPOLISTE (ipocrit zise „de piață”) !
Sorin Simion , dacă ăsta este „prețul” pentru premiul söros-ist (de „presă”) pe care l-ai primit de curând , mai bine îl refuzai , dar aveai în continuare respectul nostru pentru talent onest !