Gabriela Zoană, singura argeşeancă prezentă pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 26 mai (locul 12, care nu a fost eligibil), face o analiză a eşecului social-democraţilor şi propune o serie de măsuri care să ducă la redresare. Gabriela Zoană este membru PSD de peste 15 ani şi timp de un an şi jumătate a fost eurodeputat.
Tinerii…
Votul masiv al tinerilor a dat peste cap calculele. De aceea, Gabriela Zoană susţine că „înţelegerea comportamentului, nevoilor şi dorinţelor generaţiei Millennials” este vitală pentru PSD. „În cazul tinerilor care nu ne-au votat independenţa financiară şi luarea deciziilor sunt definitorii pentru dobândirea fericirii. Căsătoria sau achiziţionarea unei case reprezentau o stare de deplină dezvoltare pentru generaţia părinţilor noştri când erau tineri. Vremurile s-au schimbat! Tinerii, înainte de a deveni doctori, ingineri, profesori sau avocaţi, sunt oameni preocupaţi de progresul societăţii, care vor să îşi facă vocea auzită”, afirmă Zoană. Or, conform Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, 42% dintre votanţii PSD au peste 65 de ani, 28% au între 51% şi 65% de ani, 17% între 36 şi 50 de ani, iar 13% sunt tineri. „Trebuie să se înţeleagă că politicile pentru tineri se fac cu tineri, pentru că atunci când seniorii decid ce le-ar trebui tinerilor, răspunsul celor care nu se fac auziţi va răsuna la vot”, atrage atenţia Zoană.
Diaspora
Comunicarea mai bună în străinătate este o altă temă majoră de reflecţie pentru PSD. „Neînţelegerea anumitor aspecte în ceea ce priveşte modalitatea în care este guvernată ţara favorizează votul emoţional. O comunicare mai bună în această direcţie ar fi evitat conflictele politice care au dăunat imaginii partidului, în ţară şi în străinătate. Dacă PSD continuă comunicarea cu partenerii străini prin aceiaşi oameni şi cu aceleaşi metode, rezultatele nu pot fi decât cele de până acum”, arată Gabriela Zoană.
După faptă…
PSD Argeş a obţinut mereu rezultate bune, dar cu toate acestea în funcţii cheie pe la Guvern sau alte instituţii centrale au ajuns oameni din organizaţii mai slabe. „Dacă vom continua ca, an de an, anumite organizaţii locale să obţină procente mult sub media naţională a partidului şi să fie scuzate, trecute cu vederea în vremea bilanţurilor, iar lipsa de performanţă să fie recompensată cu poziţii cheie în arcul guvernamental sau cu locuri eligibile pe listele naţionale de candidati, organizaţiile performante vor continua să se simtă nedreptăţite şi îşi vor pierde interesul de a obţine rezultate bune pentru partid”, afirmă argeşeanca.
Mobilizare…
Când sunt alegeri locale sau parlamentare, mobilizarea primarilor şi nu numai este „feroce”. În schimb, mobilizarea în teritoriu lasă de dorit când tipul de alegeri nu reprezintă o miză personală. „Din păcate, în anumite organizaţii, unii lideri au privit cu superficialitate aceste alegeri. Cu siguranţă, dacă ar fi fost un context diferit, de exemplu, ar fi fost vorba despre alegerile locale, atunci când votul electoratului ar fi desemnat viitorii edili, şi nu viitorii europarlamentari, cu siguranţă aceştia s-ar fi implicat mult mai mult şi mobilizarea ar fi fost diferită. Din punctul meu de vedere, fără o mobilizare exemplară la viitoarele alegeri, indiferent de natura alegerilor, nu le vom putea câştiga”, subliniază Zoană.
Comunicare
Deşi campania electorală a PSD a fost construită pe un dialog decent, pozitiv, au existat anumite puncte care ar putea fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte partea de comunicare. „Un exemplu: PSD se mândreşte cu creşterea salariilor, măsuri excelente care au redresat agricultura românească, au dus la creşterea nivelului de trai etc.; totuşi, anumite mesaje privind reuşita acestor măsuri nu au fost recepţionate de către români aşa cum ar fi trebuit. Poate că strategia de comunicare a PSD nu a ţintit persoanele care au contat cu adevărat la acest scrutin, prin urmare mesajul politic nu a ajuns la alegători, în special la cei tineri şi la cei din diaspora. Mai mult, a comunica mai bine cu electoratul nu înseamnă a comunica mai bine doar în timpul campaniei electorale, ci a comunica bine mereu. M-a dezamăgit în această campanie refuzul unor persoane care aveau autoritatea prin natura funcţiei să comunice, însă au refuzat categoric expunerea”, spune mâhnită eurodeputata (încă).
Imagine
O altă problemă identificată de Zoană a fost cea a imaginii unor membri de partid care au dăunat PSD. „Orice problemă de imagine trebuie tratată imediat, cu folosirea mai multor categorii de resurse şi când se impune în cel mai drastic mod. În orice democraţie sănătoasă, disciplina este un ingredient de bază al succesului”, crede Zoană.
Internet
În fine, Gabriela Zoană este de părere că PSD trebuie să se adapteze timpurilor pe care le trăim. „Făcând trimitere la ceea ce am amintit anterior despre generaţia Millennials, o generaţie care trăieşte în universul digital şi care va reuşi să provoace schimbări sociale, consider că una dintre cele mai importante direcţii pe care PSD ar trebui să le vizeze este strâns legată de sfera online-ului. Succesul în alegeri al oricărui actor politic depinde foarte mult şi de strategiile de imagine şi de conţinut utilizate în online pentru perioada electorală. Astfel, din punctul meu de vedere, modul de comunicare în mediul online nu trebuie să mai fie atât de rigid, ci mai degrabă calibrat pe publicul ţintă. Alegerile europarlamentare au trecut, dar lecţia pe care ne-a oferit-o electoratul nu trebuie uitată. Încă sunt învăţăminte care trebuie trase, încă sunt lucruri care nu se spun direct”, conchide Zoană.
5 Comentarii
adi
Nu mai furati *****. Nu mai taiati padurile muisto. Dati legi pt ass ceva nu pt infractori. Taiati pensiile speciale. Mariti salariul minim cu cateva sute de euro nu 50 ron ca la milogi….
tor
Gabriela zoana, cea mai mare problema a psd ului este ca exista.
Anonim
Este o contradicție flagrantă (şi practică şi logică) între teze/premise(care luate separat sunt/pot fi adevărate) şi concluzia/rezultatele acestui demers demonstrativ logic (argument) al Gabrielei Zoană , prof. univ. dr. de Drept ??!…
Dacă rezultatele finale ale alegerilor din 26 mai 2019 au fost determinate de participarea în număr mai mare decât până acum la alegeri a tinerilor şi aceştia lucrează preponderent în sectorul privat , unde patronii n-au mărit salariile cum a făcut-o Statul/psd la „bugetari”, nu cumva votul a fost împotriva PSD(identificat greşit de tinerii respectivi ca „vinovat” de salariile lor „insuficiente”??!) şi nu reflectă , de fapt, „adeziunea” la talmeş-balmeşul negativist (de tip „muie psd”!) al PNL şi USR ??!!
Apoi, nu cumva „seniorii”/pensionarii „de rând” sunt nemulțumiți că PSD a mărit „urieşeşte” pensiile deja „nesimțite”, în timp ce noua Lege a pensiilor nu se aplică pt. ei dintr-o (ne)înțelegere/cădere „la pace” Iohannis-PsDragnea ?! (aşa „înțeleg” pensionarii!) ??!…
Şi nu cumva candidații de pe Listă de candidați a PSD au dovedit Aroganță, Suficiență, Incompetență etc. pe parcursul „campaniei” ?!! etc.etc.
Ioan
Gabriela Zoana…mergi și plimba Ursul…de care spune Primarul de la Mioveni…ca a apărut…dacă tăceai…aveai o bila alba…observ ca tot dai înainte cu faptul ca…Cetățenii… tineri sau bătrâni…NU au înțeles binele pe care îl faceți voi…trădătorii și abuzatorii de putere de la PSD…nu înțeleg hoțiile voastre…trăiești pe alta lume…Cetățenii…au înțeles foarte bine și au demontat TOATE minciunile voastre….prin VOT…bravo Cetățenilor…de fapt te deranjează ca…nu ai prins un loc de vacanta…la Bruxelles…cu 10.000 de euro lunar și…multe vacante plătite din…împrumuturile externe uriașe pe care le face Guvernul vostru de…incompetenti și agramați…sa-l cauți pe romanul din Suedia care a avut plăcuta de înmatriculare…potrivita pentru PSD…poate îl convingi sa…schimbe…textul…ști tu cum…ieși din politica…cauta-ți o preocupare potrivita…Vae victis!
Pitestean
Gabriela Zoana nu intelegi NIMIC. Noi vrem ca voi sa dispareti sa nu mai existati sa muriti. Nu vrem sa reformati un partid de hoti si jefuitori. Ati furat tot, cat mai vreti sa furati? Ati furat viitorul copiilor nostrii… Mergi in Arges cu capul inainte si nu te mai intoarce.