Ex-deputatul PDL de Argeş, dl Cristian Boureanu, este cercetat penal în dosarul în care DNA a cerut preşedintelui Klaus Iohannis încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu.
Vlădescu e acuzat că ar fi luat şpăgi de vreo două milioane de euro.
„Infracţiunile de corupţie care fac obiectul cauzei au fost comise în legătură cu încheierea şi executarea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa, precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare efectuate la o altă linie de cale ferată. Astfel, a rezultat că, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie”, a anunţat DNA, printr-un comunicat de presă.
În ce-l priveşte pe fostul deputat de Argeş Boureanu, acesta ar fi acceptat să primească două milioane de euro pentru a îşi trafica influenţa asupra ministrului Sebastian Vlădescu şi asupra conducerii Ministerului Trasporturilor, pentru ca plăţile căter firma constructoare să meargă ca unse.
„În cursul anului 2009, pe fondul schimbărilor politice ca urmare a alegerilor parlamentare din anul anterior şi al crizei economice care a dus la întârzierea plăţii facturilor, reprezentanţii aceleiaşi societăţi au ajuns la o nouă înţelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român în baza aceloraşi contracte de reabilitare a căii ferate, către Vlădescu Sebastian, către Constantin Dascălu (secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada ianuarie 2009 – octombrie 2010) şi către Cristian Boureanu (deputat în Parlamentul României). Concret, în perioada 23 decembrie 2009 – 3 septembrie 2010, Vlădescu Sebastian şi Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, au acceptat promisiunea remiterii unor sume de câte 2 milioane de euro de la reprezentantul în România al companiei străine, pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu într-un mod care să asigure, pe de o parte, finanţarea şi plata lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea şi plata efectivă a TVA restantă de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti – Câmpina”, arată procurorii DNA.
Banii din acest complex circuit al şpăgilor de milioane de euro au fost traficaţi prin conturi din paradisuri fiscale elveţiene şi cipriote.
„În perioada 2010-2017, inculpatul Boureanu Cristian a primit aproximativ 2,2 milioane de euro (din care 1.053.500 euro în numerar, iar restul sub forma altor beneficii materiale, respectiv plata unor servicii turistice, plata aportului la capitalul a două firme la care era asociat şi alte plăţi solicitate de către acesta)”, se mai arată în comunicatul DNA.
4 Comentarii
Goargăș
Un deputat care a reprezentat (cu cinste!) politica de dreapta din județ. Vi-l amintiți, desigur!
ion
Bun,daca Boureanu si ceilati au luat spaga,sa plateasca! Am o nedumerire cu „ceilalti” care au dat spaga lui Boureanu: cine sunt,cu nume si prenume,cum se numeste compania acestora si,inca o nedumerire si mai mare: sa-nteleg ca este ilegal sa iei spaga si legal sa dai spaga pentru ca se fac procese(pe buna dreptate),doar celor ce primesc mita ,nu si celor care dau mita? Dezvolta cineva acest subiect?
Da, îl vom dezvolta tot noi, cel mai probabil în ediţia de mâine. Vă rugăm să ne oferiţi nişte circumstanţe atenuante, totuşi: suntem doar o mână de oameni, iar volumul de muncă, uneori, cum şi cazul acum, pur şi simplu ne depăşeşte. Însă vă promitem că nu vom lăsa acest subiect în coadă de peşte.
public
Domnule Ion, ați pus o întrebare de nota 10, desigur ! Numai că în România , tot cei care dau şpagă reclamă , dar după ce primesc avantajele pe care le vroiau cand dădeau mită . Adică ei vor să primească şi avantajele NECUVENITE , dar şi mită, ÎNAPOI .Ei,”aiasta nu se poate, Majestate” !
ion
Au fost doua intrebari retorice,nu m-am asteptat sa primesc o explicatie de la cineva,poate autorul articolului trebuia sa scrie despre fenomenul bizar din Romania,ma refer la existenta coruptiei fara corupatori,nu mai este nevoie sa amintesc atatea cazuri dezbatute de media!