S-au dus pe Apa Sâmbetei speranțele de câștig ale fermierilor din Mioveni. După ce, luni bune, au suferit de pe urma secetei, culturile multor localnici au fost compromise, săptămâna trecută, de ploile torențiale, vijeliile și grindina care, de altfel, au făcut prăpăd în mai multe zone ale județului.
Grâu și porumb
I. Stoica se numără printre fermierii păgubiți de vremea rea. Din întreaga suprafață cultivată cu cereale, au fost distruse complet, 100%, din cauza pietrei ce a bătut cu putere, în jur de 17 hectare de porumb și aproape patru hectarer de grâu.
Ceapă și căpșuni
Bilanțul unui alt localnic, C. Zidaru, este la fel de amar. Tot ce se află în afara spațiilor protejate este compromis 100%. Vorbim de 2.500 mp de ceapă românească, de 1.500 mp de căpșuni, care erau pe rod, precum și de o însemnată suprafață de carfofi, în care fermierul a… îngropat mii de euro. De parcă paguba asta nu ar fi fost de ajuns, au fost distruse folia de pe solare și structura.
Vinete, cartofi și varză
La rându-i, Marin Mitran a investit în teren o poală de bani ca să aprovizioneze piața agricolă din Mioveni cu vinete, cartofi și varză, iar acum s-a ales cu praful de pe tobă. 99% din producție nu mai poate fi recuperată. Din cauza grindinei totul e distrus. Legumicultorul nu mai are ce recolta. Piatra care a lovit cu putere în munca sa a fost de mărimea oului de bibilică. Nea Marin a găsit brazde mari de gheață pe câmp chiar și după 16 ore de la „bombardament”.
Nevoie: stație antigrindină
Fermierii din Mioveni cred că o bună parte a culturilor calamitate ar fi putut fi salvate dacă în zonă ar fi fost amenajată o stație antigrindină. Localnicii păgubiți speră acum să primească un ajutor cât de mic din partea primăriei, direcției agricole sau guvernului.
(N.G.)