Astăzi, clubul FC Argeş a sărbătorit 40 de ani de la câştigarea celui de-al doilea titlu de campioană. Evenimentul a fost marcat la Muzeul Judeţean Argeş prin expoziţia intitulată sugestiv „FC Argeş – Campioana României, ediţia 1978-1979 (4 decenii)”. Şi-au adus aminte de vremurile de odinioară fostele glorii ale grupării din Trivale, actualii fotbalişti, antrenorii, conducătorii echipei, dar şi personalităţi ale Piteştiului, care de-a lungul timpului au avut legătură cu gruparea alb-violetă.
Marin Radu II, Viorel Moiceanu, Mihai Zanfir, Doru Toma, Gheorghe Chivescu şi Nicolae Radu III sunt doar câţiva dintre foştii componenţi ai echipei cu care Argeşul a câştigat campionatul în ediţia 1978-1979. Aceştia şi-au adus aminte cu plăcere de acele momente unice în cariera lor. La expoziţia de la muzeu au mai fost prezenţi maseurul Nicolae Gagiu (a lucrat 40 de ani la FC Argeş), Mihai Ianovschi, Tănase Dima, antrenorul secund cu care Piteştiul a câştigat primul titlu, şi Bogdan Argeş Vintilă, fostul portar cu care FC Argeş a evoluat în Cupa UEFA, în 1998.
Înainte de a începe evenimentul propriu-zis, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au pus umărul la realizarea acestei uriaşe performanţe, dar care au plecat dintre noi. Au rostit cuvinte emoţionante foştii fotbalişti, unii dintre actualii jucători, precum şi câţiva invitaţi de seamă, după care au vizitat expoziţia dedicată clubului FC Argeş. Acolo au putut vedea tricouri, fanioane, programe de meci realizate în acele vremuri, dar şi multe obiecte personale donate muzeului de către fostele glorii. Ieri, Dragoş Şerban, directorul executiv al clubului FC Argeş, a donat muzeului o eşarfă.
„Să vorbim despre trecut şi viitor”
Dragoş Şerban: „Este o zi emoţionantă, este o onoare să mă aflu aici, alături de atâtea legende ale echipei FC Argeş. Ne dorim să participăm la cât mai multe evenimente de acest gen, să ne întâlnim şi să socializăm, să vorbim despre trecut, prezent şi, de ce nu, să facem planuri pentru viitor. De-a lungul istoriei sale, acest club frumos a trecut prin multe perioade bune, dar au fost şi momente grele. Au fost de toate atunci când echipa s-a desfiinţat, iar Primăria Piteşti a recuperat brandul şi povestea merge mai departe”.
„Cel mai important club din judeţ”
Constantin Stancu, fostă glorie alb-violetă: „Mă aflu în mijlocul unor oameni cu care am realizat performanţe notabile, oameni care sunt şi acum alături de FC Argeş. FC Argeş a însemnat enorm pentru fotbalul românesc, iar eu sunt onorat că am făcut parte din această echipă minunată. Sper ca actuala echipă să promoveze şi să aducă acest club acolo unde-i este locul”.
„Felicitări acelei generaţii!”
Ionuţ Năstăsie, actualul căpitan al echipei FC Argeş: „Aş vrea să felicit această echipă pentru performanţa realizată în urmă cu 40 de ani. Pentru noi, actualii jucători, este o onoare că îmbrăcăm tricoul acestui club. Anul 1979 va rămâne în istoria fotbalului argeşean, atunci s-au realizat lucruri impresionante. Felicitări din suflet acelei generaţii!”
„Sper în revenirea echipei”
Sevastian Tudor, fost director al Teatrului „Al. Davila”: „Avem plăcerea de a ne afla în mijlocul fostelor glorii alb-violete şi de a sărbători evenimente dragi legate de FC Argeş. Foştii fotbalişti au scris istorie în cele mai frumoase colţuri ale ţării, dar şi în Europa. Când despre FC Argeş nu se mai vorbea decât pe la colţuri, Muzeul Judeţean a reuşit să-i adune la un loc pe cei care au scris istorie pentru acest club. S-au spus foarte multe. FC Argeş a fost o echipă de aur, a dat lecţii de fotbal multor grupări. A avut suporteri în toată ţara, a fost frumos, dar sper în revenirea echipei FC Argeş în Liga I. Atunci se vor strânge fotbalişti din mai multe generaţii, va fi o sărbătoare a fotbalului argeşean. Revin la meciul care ne-a adus titlul în 1979, la acel joc istoric de la Bucureşti, cu Dinamo. Un artizan al acelei victorii a fost şi inegalabilul Nicolae Dobrin, acest magician al balonului rotund. Îl evidenţiez şi pe fostul golgheter al României, Radu II”.
„Am reuşit rezultate frumoase”
Tănase Dima, fost antrenor secund al echipei FC Argeş: „Emoţiile pe care le simt astăzi sunt mult mai mari decât cele din ziua meciului. Meciul de acum 40 de ani este unul de referinţă pentru fotbalul argeşean, unul dintre cele mai frumoase spectacole fotbalistice; îi aveţi în faţă pe foştii mari fotbalişti, pe cei care v-au bucurat inimile cândva. Să reţineţi că perioada anilor 1970-1980 a fost una glorioasă în istoria echipei FC Argeş. Am satisfacţia că mulţi ani la rând, împreună cu profesorul Florin Halagian, am pus umărul la performanţele acestei echipe şi la promovarea multor argeşeni, am reuşit rezultate frumoase atât în ţară, cât şi în străinătate. Le doresc actualilor componenţi ai echipei FC Argeş să calce pe urmele celor de odinioară”.
***
Lotul campionilor din 1979 a fost următorul: Gheorghe Cristian şi Andrei Speriatu (portari), M. Zamfir, C. Stancu, C. Cârstea, P. Ivan II, S. Moisescu, D. Ionaşcu, Ilie Bărbulescu (fundaşi), Doru Toma II, S. Iovănescu, Gh. Chivescu, M. Iatan (mijlocaşi), Doru Nicolae, M. Radu II, N. Dobrin, Viorel Turcu, Viorel Moiceanu şi Radu III (atacanţi).