Un român cu simţul umorului şi-a botezat firma într-un mod inedit: SC Facem, dregem SRL. Inspirat, probabil, din viaţa de zi cu zi şi din declaraţiile de multe ori sforăitoare ale diverşilor şefi şi şefuleţi ajunşi vremelnic la conducerea unor instituţii. Ei bine, despre acest facem, dregem – dar, de fapt, nu facem şi nu dregem mai nimic – vom scrie şi noi astăzi. Cu referire, evident, la Argeş.
Unu. Aşa cum v-am relatat, autorităţile judeţene şi mari oameni de ştiinţă şi cultură aduşi de pe la Bucureşti au lansat recent, la conacul Goleştilor, un apel revoluţionar – „Respect pentru valorile naţionale” – la care noi, ziariştii de la „Argeşul”, facem referire în mod constant din 1989 încoace. În orice caz, e bine să apeşi din când în când pe o astfel de temă, mai ales azi, când tinerii au cu totul alte preocupări decât să citească o carte sau să înveţe istoria acestui neam. Ne temem însă – cum spuneam – de acel facem, dregem, adică de o paradă de imagine judeţeană, care n-are acoperire în fapte. Pe ce ne bazăm? Pe realitate. Păi, vorbim despre respect pentru valorile naţionale, când noi, de câţiva ani, doar învârtim nişte cuvinte când ne referim la readucerea Vilei Brătienilor de la Florica în patrimoniul judeţean?! Sau ce respect avem pentru Centenarul Marii Uniri, de la anul, când prin localităţi nu se mişcă un deget în privinţa monumentelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial?! Care e respectul pentru valori, când prima măsură în plan cultural a fost înlocuirea – ca să nu spunem mazilirea prin… demisie – a lui Sorin Mazilescu, licenţiat în Litere şi doctor în Folclor, de la şefia unei instituţii de profil din Argeş?! Şi mai avem şi alte dileme, de mare interes cultural judeţean, am zice, asupra cărora vom reveni.
Doi. Ţine tot de cultură. De cea a bunului simţ civic. Ieri, la Primăria Piteşti a fost dezbătut alt plan măreţ: de mobilitate urbană durabilă. Sună beton, nu? Numai că iar… facem, dregem, cu răspundere limitată. Păi, mai mobilitate urbană decât să muţi nişte chioşcuri urâte din centrul Piteştiului în alte zone nu cred că există. Problema e că ele sunt foarte fixe, la locul lor, deşi primarul Ionică spunea pe la începutul anului că le zboară din peisaj. Dar iată că doar problema e durabilă, nu şi mobilitatea…
Trei. Jandarmii au surprins zilele trecute nişte romi care furau lemne cu căruţele. Hoţii, oameni fără carte, s-au dat la militari când au simţit pericolul. Cu drujbe, cu topoare, cu ce-au avut la îndemână. S-a ajuns la focuri de armă şi până la urmă situaţia a ajuns sub control. Eu, unul, pentru curaj şi stăpânire de sine, i-aş decora pe acei jandarmi. De aici, însă, până la lupta cu mafia lemnului e cale lungă, pe drum forestier presărat cu o serie de cârdăşii între autorităţi şi anumiţi patroni. Până vom ieşi la luminiş, mai e pădure de tăiat şi mult loc de facem, dregem…
2 Comentarii
Puiu
Pentru oamenii veniţi de la Bucureşti la Goleşti nu reprezinţi pe nimeni şi nimic, dacă nu le porţi respect. Ei sunt văzuţi de mine ca bunuri naţionale, la modul cel mai sincer. S-ar rupe şinele de cale ferată şi trenul ar deraia, dacă ar transporta cultura acelor oameni. Dacă partidele actuale nu ar fi avut un nume şi-ar fi putut spune oricând „Asociaţia partidelor facem şi dregem”.Cred că nu vă supăraţi că vă împrumut cuvintele , dar analogia cu SC facem ,dregem SRL mi-a plăcut foarte mult.
„Ne temem însă – cum spuneam – de acel facem, dregem, adică de o paradă de imagine judeţeană, care n-are acoperire în fapte.”
Să fiu sincer şi mie mi s-a părut o paradă, şi una proastă, cu nişte oameni de la judeţ care stăpânesc foartre bine cele două cuvinte cu care suntem obişnuiţi de foarrte mult timp, şi care reprezintă praf în ochi, cu aspect de promisiuni. După mine, argumentele cu care veniţi la punctul unu sunt corecte şi de neclintit şi mi se par ca o separare a grâului de neghină, într-un mod suficient de tăios.
Trec la punctul următor, care este fabulos prin conceptul de” mobilitate urbană durabilă”.Aici se pot încadra cu uşurinţă şi mobilele maxi-taxi,prin durabilitatea de care pomeneaţi.
Punctul trei este foarte sensibil, şi pentru că aseară am urmărit la „Sinteza zilei” cum se taie pădurile la nivel naţional şi cine ghidonează mafia lemnului, ceea ce s-a petrecut la noi zilele trecute a fost o mică îmbrânceală pe nişte „scobitori”. Spre deosebire de domnia voastră, eu, înclin să cred că orice facem, orice dregem nu ajungem la luminiş.
Gabriel Lixandru
Ca întotdeauna, domnul Puiu, comentariile dv. sunt binevenite. Vă mulţumim.