În comunism se făcea abuz de sintagma „exploatarea omului de către om”. Nu am înţeles-o niciodată. Poate că atunci eram prea tânăr, dar astăzi o înţeleg foarte bine. Legea salarizării unitare m-a lămurit. Această lege îi împarte pe oameni în cetăţeni şi supuşi. După legea salarizării unitare, toţi funcţionarii unei primării devin supuşii primarului în mod absolut. În virtutea acestei legi, aşadar, primarul este cel care stabileşte salariul subordonaţilor săi. Legea i-a dat limitele maxime şi pe cele minime în stabilirea acestor salarii. Iar limita maximă este salariul viceprimarului, în jur de 7.500 lei, la nivel de municipiu, în timp ce limita minimă este salariul minim pe economie, în jur de 1400 lei. Vă daţi seama câtă libertate li s-a dat edililor-şefi în stabilirea salariilor funcţionarilor primăriilor?! Oare cui îi va da primarul, de exemplu, 6.000 lei şi cui 1.500 lei? Nu cumva salariul cel mai mare îl va avea cel care va fi sluga edilului-şef, şi nu fidel fişei postului? Conform acestui articol de lege, nu se va ajunge oare să se formeze la primării clicile primarilor? Bine, bine, puteţi spune că aceste clici au fost dintotdeauna. Da, aşa e! Dar ele astăzi se constituie şi activează în mod legal.
Pe de altă parte, vă daţi seama cât de mult se va ascuţi lupta politică pentru a deveni primar? Sunt convins că nu se va renunţa la niciun mijloc pentru a ocupa această funcţie politică. Şi să vedem atunci corupţie! Deci, de peste un sfert de veac, niciodată politica nu a cunoscut forma de manifestare pe care a luat-o astăzi. Toată lumea ştie că o politică este de stânga, de centru sau de dreapta, cu variantele lor, dar forma pe care ea a luat-o în prezent este cea a unei politici de „exploatare a omului de către om”. Nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru, nici alte variante ale lor. Mai mult, se spune că instituţiile democratice sunt cele mai bune, dar cu adevărat ele nu au existat niciodată în istoria noastră. Democraţia este numai idealul spre care tindem, ca şi creştinismul cel adevărat. Este numai o idee care porneşte de la sentimentul colectiv de mai bine, dar forma ei concretă de manifestare este demagogia.
Prin urmare, guvernanţii încearcă să-i cumpere pe oameni cu tot felul de legi antidemocratice, dar şi cu declaraţii de felul „noi am făcut cutare lucru, noi am rezolvat problema respectivă, noi ne-am asumat riscurile ce pândeau ţara” etc. Acest partid vrea să participe la orice, pentru a induce în opinia publică ideea că este important şi responsabil. A fost elaborată o lege a salarizării unitare aberantă, în care un general de armată are nivelul de salarizare cât al unei grefiere. Acum vor să scoată şi o nouă lege a pensiilor, în aşa fel încât un subofiţer de poliţie să aibă o pensie mai mare decât a unui ofiţer superior de armată. Că doar nu armata îi păzeşte, ci poliţia. Toţi suntem daţi pe mâna Olguţei Vasilescu. Această femeie încearcă să repare ce a făcut PSD cu câţiva ani în urmă.
Dar ea va strica şi mai mult legile, în aşa fel încât trebuie să vină alţii peste câţiva ani să ne spună că ei vor repara tot ce au stricat predecesorii lor. Aceasta e politica dâmboviţeană. De fapt, nimănui de la putere nu i se ia în nume de rău politica pe care o duce. De exemplu, niciodată ca în problema actuală a autostrăzilor nu s-au încâlcit atâtea iţe, nu au fost atât de strâns legate afacerile cu politica. Mai mult, la construirea unui kilometru de autostradă, standardele Băncii Mondiale au fixat costurile în zona de munte la 6,1 milioane euro, în zona de deal – la 5,05 milioane euro, iar la şes – la 3,86 milioane de euro. Or, pentru un kilometru din autostradă s-au plătit mult prea multe milioane, inclusiv în guvernarea PSD. Câteva milioane de euro mai mult sau mai puţin nu înseamnă mare lucru pentru guvernanţii actuali. Vorbim despre o guvernare care cunoaşte cele mai uimitoare metamorfoze: seara se culcă într-un fel, iar dimineaţa se trezeşte în alt fel.
17 Comentarii
Ady
Vorbim de o exploatare a omului de către stat
puiu
Eram sigur că titlul editorialului nu anunţă ceva bun! L-am deschis totuşi, pentru că e mai greu să treci cu vederea un editorial al domnului Savu. Dacă în comunism era doar o sintagmă ,astăzi mi se pare o realitate. Pe măsură ce pătrund mai adânc spre pântecele editorialului mi se întăreşte convingerea. În perioada comunistă erau puţini care tindeau spre democraţie, ca ideal, pentru că grosul populaţiei nu realiza ce înseamnă, şi nici astăzi nu s-au trezit prea mulţi,
Aproape nimic din realitatea românească actuală nu mă face să cred că am gustat mare lucru din tortul democraţiei. Da , forma concretă este demagogia care duce la amăgire, dar nu pentru toţi. Intotdeauna m-am simţit deranjat de exprimările „noi am făcut, noi am dres…”De ce s-a făcut acestă reîmpărţire în” noi” şi” ei”? A cui e această ţară ,a lor sau a noastră, că de colonie nici nu concep?Legea salarizării unitare nu este singura aberaţie, aşa cum nu este de conceput ca o sută de mii de pensii speciale să echivaleze cu câteva miioane de pensii normale.Problema nu e că şi Olguţa Vasilescu strică legile, problema e că nu mai vreau să aştept îndreptarea lor, pentru că aşteptarea se face după poziţii diferite.Şi eu îmi doresc o metamorfozare care să mă adoarmă noaptea trist şi să mă trezească dimineaţa fericit,Şi mai vreau ceva : vreau să văd că guvernanţii înţeleg că este foarte uşor să construieşti o autostradă de 130 de km într-o ţară ca România.
Ioana
Pupi în fund primarul (chiar dacă are clase cât trenul), primeşti salariu direct proporţional cu suprafaţa linsă.
Nu pupi în fund politicianul îţi iei adio de la salariu şi îţi cauţi altceva de lucru (în altă ţară, ca aici e loc doar pentru pupincurişti).
Nu degeaba se spune: munţii noştrii aur poartă, noi cerşim din poartă în poartă.
Dorin
PSD e partidul primarilor
ION
Se pare că stânga s- a încurcat cu dreapta şi dreapta cu stânga şi rezultatul este un monstru.
În general, politica de dreapta PRESUPUNE EXPLOATAREA OMULUI DE CĂTRE OM.
În cazul României constatăm că tocmai cei care sunt de stânga au politici de dreapta.
Jurgen Urlich
Politica de dreapta presupune incurajarea capitalului, afacerilor, sa devina prospere, astfel incat statul sa aiba venituri mai mari prin impozitarea unor profituri mai mari. Statul avand venituri substantiale va putea sa ii sustina si pe cei care nu se pot sau nu vor sa se auto sustina. Cel mai stralucit exemplu este Anglia.
Politica de stanga se refera la sufocarea capitalului prin supra-impozitare. Capitalul neputandu-se dezvolta nu va putea contribui suficient la buget. Nevenind banii la buget se impun taxe mai mari si tot asa, pana se ajunge la colaps. Vezi Moldova, Bielorusia, Ucraina, si, de ce nu, Romania.
Succes cu alegerea politicienilor de stanga!
Petrica
De ce trebuie să aibă pensie mai mare un tablagiu de Poliţie decât un ofiţer al armatei române?
Răspunsul este simplu: politicienii au nevoie de elemenete de represiune care execută ordine.
Ori este clar că armata nu este un element de represiune. La acest moment nu mai poţi scoate armata împotriva populaţiei, ori din păcate prin Poliţie îţi poţi exercita forţa de represiune asupra populaţiei.
Idem, pentru profesori. Atâta timp cât şoferii de la Ministerul Educaţiei (care plimbă bulibaşii de la Minister la mare şi la soare) au salarii duble decât cadrele didactice, este clar respectul pe care – l acordă politicul domnilor şoferi care deţin informaţii despre curvăsăreala din minister.
Ilie
În urmă cu 4 luni au crescut salariile politicienilor . inclusiv ale primarilor cu 30%.
De la 1 iunie 2017 salariile celor menţionaţi mai sus au mai suferit o creştere de dublare.
Vorba ceea ce e în mână nu- i minciună.
Omului de rând i s- a promis o creştere la anul, dar creşterea va consta în sensul că, contribuţiile angajator vor fi transferate la angajat.
Că sunt de stânga, de dreapta sau centru, hoţia este generalizată la politicianul român
Jurgen Urlich
da-mi un exemplu de hotie care a avut ca autor un guvern PNL.
ILIE
Ce naşte din pisică şoareci mănâncă.
Părinţii liberalilor , PSD. iştilor , etc. sunt comuniştii de ieri.
Cum crede cineva că poţi să faci democraţie cu comunişti?
Dar, ceea ce este mai rău, că părinţii aceia de ieri (ai hoţilor de azi) nu erau comunişti ci doar escroci de rând.
Comunişti adevăraţi în România, care să creadă în ceea ce fac au fost puţini , printre ei numărându- se şi Ceauşescu, şi nu degeaba aceştia au fost omorâţi.
Liberali adevăraţi nu avem, că nu a existat sămânţă.
Nici unul din aşa zişii (liberali, PSD işti, s.a) de azi, nu s-au îmbogăţit din muncă cinstită, nu au descoperit nimic, nu au inventat nimic, iar dacă vreunul din ei s- a trezit cu noaptea în cap, acela s-a trezit cu gândul să se ducă la furat funcţionând pe principiul o zi în care nu ai furat, înseamnă că ai pierdut timpul degeaba.
Domnule Jurgen Urlich daţi dvs. exemplu de politician cinstit fie el de stânga, dreapta sau centru.
Mihai
b
După aşa zisa Revoluţie (lovitură de stat), tot hoţul a intrat în politică şi s- a făcut şef de instituţie.
Obiectivul principal al hoţului este de a fura, adică a obţine foloase necuvenite prin nemuncă sau mai bine zis pe spinarea altora.
În ultimul timp hoţii s- au perfecţionat şi fură cu acte în regulă. În ultimele 6 luni ne- am confruntat cu o inflaţie de legi în acest sens pentru sprijinirea borfaşilor cu funcţii de conducere de prin instituţiile statului român.
Astfel, a apărut o lege care prevede că în caz de o anchetă (inclusiv a D.N.A.ului) Primarul să nu răspundă. Direct răspunzători fiind pălmaşii de rând din subordinea primarului.
Concluzia: Primarul dă ordin subordonaţilor să semneze anumite acte ilegale care – l favorizează (subordonatul semnează că n- are cui se plânge şi vorba ceea fluieratul în biserică face rău), iar când vine D.N.A. ul Primarul rămâne cu profitul, iar funcţionarul cu prejudiciul şi cu cazare gratuită la umbră.
Nu degeaba se spune că suntem o ţară bananieră plină de sclavi.
Popa
Exploatarea omului de către om, se realizează cu sprijinul sistemului judiciar.
În acest sens
https://www.facebook.com/milacioc/posts/1950464751851167
Puiu
In ce perioada a avut PNL guvern, domnule Urlich? Va referiti la 1876-1888? Ce guvern a avut Romania, in care a lipsit hotia?Ne-au furat toate guvernele sub fel de fel de mascari si „imbrobodiri”.Veniti dvs. cu un exemplu de guvern care a lucrat corect, cu cartile pe fata, un guvern care a facut pentru popor atat cat a putut .Poate exista dar nu-l stiu eu!?
Cunoasteti un guvern, chiar de alianta, care nu ne-a „tinut” decat cu vrajeli ieftine si care a condus invitandu-ne la masa bogatilor? Cum callificati guvernarea PSD-ALDE?
Geo
@ziarulargesul, poate va lamuriti in cele din urma ce partid toxic e P$D si nu-i mai sustineti.
Mitică
Şi sistemul de educaţie face aceeaşi politică „exploatarea omului de către om”.
Inclusiv educabilul este învăţat de mic la şcoală că este bine să stai în genuchi şi să nu te răzvrăteşti împotriva abuzurilor, că altfel nu- ţi va fi bine.
Majoritatea cadrelor didactice şi nu numai sunt umilite în mod ritmic de nişte politicieni analfabeţi numiţi la conducere.
politistul
corect corect si cu rezultate bune 5 promovati la evaluarea nationala si coringenti 50 la o scoala
Mitică
Si poliţistul contabil, cu toate că nu ştia nimic, nu s- a regăsit printre cei 50 corigenţi. Ghici ciupearcă ce făcu?
Rezultatul şpăgii: ne confruntăm cu un analfabet funcţional cu funcţie de conducere aşa cum mulţi sunt la conducerea instituţiilor din Argeş.
Dacă domnul poliţist- contabil mai insistă mult, va avea ocazia să dea cu subsemnatul la D.N.A şi să justifice cum a trecut atâtea clase şi inclusiv performanţa de a ocupa funcţie de conducere.
În momentul când ne- au năpădit buruienile, şi acestea sunt mai mari decât cultura ne- a luat d…