Am fost anul trecut să depun la bancă o sumă considerabilă, dar nu cu gândul că mă voi îmbogăţi din dobânzi, ci pentru simplul fapt că, ştiind banii la seif, parcă nu-mi vine să mă ating de ei de fiecare dată când văd un televizor, un ceas, un smartphone sau cine ştie ce alte jucării inteligente.
Astfel, am trecut destul de uşor peste partea de negociere, în urma căreia puteam obţine un beneficiu exlcusiv de… 2,5%. Nu trebuie să fii matematician ca să tragi următoarea concluzie: nu mai e nicio afacere să faci economii cu instrumente fixe (depozite clasice), cum la fel de clar – nu e o afacere să ţii banii la saltea, ciorap sau ascunşi în pivniţă.
Nu câştigi nici banii de pâine
La 5.000 de lei depuşi la CEC, câştigi după un an 125 lei. Dacă economiile sunt constituite într-un depozit pentru copii, beneficiul este de aproximativ 150 lei pe an. Simplificat, dobânda îţi asigură aproximativ 12 lei / lună, adică nici măcar bani pentru o pâine pe zi!
Cred că singura soluţie este să-ţi asumi riscul şi să-i investeşti. Altfel, pot să vă spun că am mers ieri la sediile mai multor bănci din Piteşti şi am discutat cu consultanţi care par şi ei copleşiţi de lipsa… argumentelor în favoarea acestor instrumente de economisire.
Nimic nu poate contrazice pixul şi hârtia, sau calculatorul electronic, în momentul în care socoteşti o dobândă medie de 2,5% pe an. În cel mai fericit caz, beneficiezi de patru puncte procentuale, însă termenul scadent este de 36 luni.
Aflu că, la Piteşti, cei mai mulţi clienţi sunt pensionari care se bucură şi pentru câţiva lei în plus proveniţi din dobânzi. Un om activ nu-şi permite să ţină totuşi banii blocaţi pentru câteva sute de lei pe care ar urma să-i câştige după un an, doi sau chiar trei.
Un studiu social sprijinit de ING arată că doar 1% din populaţie ar apela la un consilier pentru soluţii financiare. Iar aceia care aleg consultanţa o fac de obicei când sunt într-o situaţie dificilă. Ne mirăm de ce nu au succes? Pentru că oamenii vor instrumente atractive, nu vorbe. Unde mai pui că mulţi dintre aşa zişii consultanţi cunosc doar teorie, puţini fiind aceia care au practică în antreprenoriat, studii economice ş.a.m.d.
2 Comentarii
Anonim
Dobânda dată de bănci nu acoperă nici măcar inflația.
Concluzia azi depui la CEC un ban, mâine faci mai puțin cu el….
Simona
Am depus in urma cu trei ani 8000 euro la CEC Bank ! Am fost sa retrag intreaga suma si am primit 7940 euro! Cu 60 de euro mai putin dupa trei ani ! CEC-ul a folosit banii mei si dobanda lor, nu a putut acoperi comisionul de administrare cont si comisionul de retragere! Rusine!