…Este titlul celui mai recent volum lansat de scriitorul și ziaristul Mihai Golescu. În Săptămâna Luminată, avându-l invitat pe preotul Lucian Grigore de la Biserica Sf. Gheorghe, directorul cotidianului „Argeșul”, alături de realizatoarea TV Cristina Munteanu (Antena 1 Pitești), a reiterat ideea de „cunoaștere a lui Dumnezeu” cu scopul de a răspunde câtorva dintre marile dileme ale zilelor noastre.
Astăzi, un număr important de oameni consideră că știința poate explica aproape orice mister, inclusiv facerea universului. Doar poate fi oare Dumnezeu cunoscut pe cale rațională?
„Credința se întemeiază pe revelație, pe ceea ce Dumnezeu a descoperit în Sfintele Scripturi, în referatul evanghelic, în scrierile Sfinților Părinți, în îndrumările bisericii.
De aceea a trăi evenimentul credinței nu ține neapărat de rațiune. Cu toate acestea, a fi în evenimentul credinței înseamnă să trăiești și să vezi rațiunile din lucrurile pe care Dumnezeu le-a așezat în lume”, a spus preotul Lucian Grigore.
Credința se bazează pe revelație
„Teologia se întemeiază pe paradigme. Așa după cum un om care vrea să-și facă o casă are un plan, tot așa noi gândim că Dumnezeu nu putea să facă lumea orbește, ci a existat un plan. Dumnezeu ne-a acordat încrederea desăvârșită că vom ajunge la natura proiectului său.
Ceea ce a gândit Dumnezeu să fim fiecare dintre noi este icoana noastră existențială, iar suprema așezare în chip a fiecăruia dintre noi este Iisus Hristos.
Dumnezeu nu poate fi cunoscut în ființa sa, ci îl cunoaștem din lucrările sale. Realitatea creației lui Dumnezeu zugrăvește rațiunea superioară desăvârșită care a așezat prin lucrare lumea aceasta.
Evenimentul credinței nu se bazează pe argumente care duc spre rațiune, ci se bazează pe revelație sau pe descoperirea lui Dumnezeu prin lucrările sale.” – a continuat părintele.
Fobiile și Sfânta Lumină
În ultimii ani, se pomenește tot mai mult de fel și fel de fobii, unele mai ciudate decât altele. Părintele Lucian Grigore a explicat care este natura lor și de ce o persoană credincioasă nu are de ce să se teamă.
„Noi trăim fobia fricilor de tot felul. Toate aceste frici sunt în legătură cu moartea, iar Hristos ne elibereză de ele aducându-ne din moarte la viață.
Aceasta este perspectiva creștină așezată sub taina bucuriei. Bucuria este o taină pentru că resorturile bucuriei sunt în rațiunea lui Dumnezeu. De Paști, lumina Învierii Domnului Iisus Hristos pătrunde în casele oamenilor, fiind aceeași cu lumina din sufletele fiecăruia dintre noi. Așadar, lumina nu se aprinde doar la lumânare, ci se aprinde în sufletul omului.
Așa s-a întâmplat din vechime și până astăzi. Prin bunăvoința multora dintre cei ce sunt în clerul bisericii, este adusă această mângâiere oamenilor. Este o mare minune și pentru cei necredincioși, pentru că Dumnezeu dovedește astfel celor care au îndoieli că această lumină primește o forță care o face să se răspândească în lume, dinspre biserică către casele oamenilor. Este o imagine absolut cuceritoare.”
Înapoi pe calea cea dreaptă
„Dumnezeu are căile sale pentru a ne aduna din ce ne-am risipit, iar Biserica a fost dintotdeauna corabia ce merge spre limanul mântuirii. Îl rugăm pe Domnul să ne protejeze corabia și să nu se spargă, pentru că există o tensiune în vremurile de acum și nu putem sta impasibili privind la ceea ce se întâmplă. Ar trebui să îndoim genunchii inimilor noastre și să ne rugăm să fie pace în lume.
Lumea noastră trece prin niște transformări care accelerează ritmul nostru de viață și bulversează conștiințe. Biserica readuce în conștiința oamenilor, prin chemarea ei, nevoie de a ne alipi lui Dumnezeu și de a ne adăposti de relele lumii.”
„Când vom epuiza prostia, ne vom înțelepți„
O pildă extraordinară, strâns legată de ceea ce se întâmplă în zilele noastre, a fost expusă de părintele Lucian Grigore.
Niște tineri doreau să învețe surfing. Valurile erau foarte mari, iar unul dintre ei, nepriceput, era extrem de impulsiv. Nu a luat în seamă faptul că se depărtează foarte mult, iar cei de pe mal au văzut într-un târziu că este în pericol.
Tânărul făcea semne disperate, iar prietenii lui au chemat salvamarul. Salvamarul a avut o atitudine foarte ciudată: a așteptat, a urmărit cu binoclul și nu a intervernit imediat. Într-un târziu, a luat vesta, placa și a plecat săgeată. L-a scos pe tânăr la mal și l-a resuscitat.
Cei din jurul lui l-au întrebat de ce nu aa intervenit mai devreme, la care salvamarul a spus: dacă m-aș fi dus mai devreme, muream amândoi. A trebuit să aștept să se epuizeze, ca să nu mai poată opună rezistență.
„Acest lucru se întâmplă cu omenirea astăzi. Dumnezeu așteaptă să ne epuizăm toată prostia, toată forța oarbă a iraționalității, a răutăților. De îndată ce ne-am epuizat, va veni momentul înțelepțirii, iar lumea își va face timp pentru biserică și pentru suflet.
Căci, în pragul disperării, în pragul morții morale și spirituale, mesajul pătrunde până în rărunchi. De aceea biserica are o misiune importantă și specială, aceea de a chema oamenii să trăiască în lumină. Acum toate s-au umplut de lumină, și cerul și pâmântul și cele de dedesubt. Hristos a Înviat!”
12 Comentarii
Cadrili
Nene, ești deștept, pe mine m-ai convins, te propun șef la Raionala de partid…
Cadrili
Ai îmbătrânit degeaba…nu am cuvinte pentru starea deplorabilă a facultăților tale…mintale/mentale…zăt ție, dementule. O să mă țin de capul tău până când o să încetezi a mai murdări acest site.
Gogoașa
Deștept, instruit, cultivat și educat…niciun om normal la cap nu spune despre el însuși așa ceva. Am văzut cu toții cât de educat ești, cât despre restul…doar reminiscențe…nebuloase… Te-ai luat/agățat de toți cititorii de bună cuviință cărora li s-a făcut lehamite să mai posteze lângă un individ cu un comportament imprevizibil. Nu ți-e rușine? Nu ai observat că aproape toate textele tale sunt șterse. După aceea, o perioadă, ești cuminte și servil (jenant și grețos, feliciți, pui note, nu mai ești caustic la adresa ziariștilor). Ai pe Azazel în tine că altfel nu se explică. Tratează-te, măi omule, poate ești recuperabil. După cum vezi, indiferent ce pseudonim folosești, te (re)cunoaștem ca pe un cal breaz: ghilimele, paranteze, aldine, semne de punctuație aiuristice, toate fără măsură, ilogice în context dar relevante pentru suferința ta. Nu te invidiez!
Gogoașa
Aldine, nu, că nu poți dar majuscule…cât cuprinde.
Gogoașa
Daaaa, cultivăm Xanax, te așteptam!
Goargăș
Explicație: Din câte am urmărit eu, postările de mai inainte sunt răspunsurile/interpelările adresate unei persoane dereglate care maculează site-ul ziarului.
Goargăș
Postări cu care sunt de acord (mi le asum).