# Dr. Anca Alexandrescu şi-a pătat halatul şi, garantat, nu va ieşi cu Vanish nici după 100 de spălări. „Reţete pentru morţi”, dosar de referinţă în Argeş!
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis suspendarea executării pedepsei de trei ani şi jumătate închisoare, pronunţată pe 15 mai pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelăciune, şi punerea în libertate a doctoriţei Anca Alexandrescu, fostă şefă a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş în guvernarea PDL, şi ulterior medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, până la soluţionarea recursului în casaţie. Avocatul acesteia, Gheorghe Pristavu, a declarat că, după cum a susţinut permanent în faţa judecătorilor, clienta sa a fost condamnată pentru o faptă prescrisă.
Medic racolat
Vă reamintim că, potrivit procurorilor DNA, în calitate de asociat la SC Vital Pharmaceutica Plant SRL, ea l-a determinat cu intenţie pe un medic specialist ORL ca, în perioada 2008-2009, să emită reţete cu contribuţie personală care conţineau date nereale privind persoanele beneficiare şi prescripţia medicală, pentru care ulterior a solicitat decontarea de la CAS a sumei de 232.000 lei, cunoscând că titularii prescripţiilor nu au beneficiat de servicii medicale sau medicamente. Problemele penale ale doctoriţei au început încă de pe vremea când era şefa DSP. Pe de-o parte a fost acuzată de procurorii Anticorupţie că, împreună cu soţul său, Săndel, au oferit mită 5.000 euro preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale de la acea dată, Daniel Boda, pentru ca acesta să le restituie o autorizaţie de distribuţie a medicamentelor suspendată în urma unui control care a avut loc la farmacia soţului.
Reţete pentru… morţi
Pe de altă parte, ea a mai fost acuzată că, împreună cu trei foste angajate ale farmaciei pe care a deţinut-o în comuna Călineşti, a prescris şi decontat 400 de reţete fictive, dintre care câteva zeci erau pe numele unor pacienţi morţi. În primul dosar a fost condamnată cu suspendare, în al doilea fusese achitată, dar procurorii au declarat recurs şi instanţa a anulat achitarea, dispunând condamnarea cu executare. Martor important în dosar a fost medicul oncolog Crina C., aceasta declarând că i s-a propus şpagă pentru eliberarea unor prescripţii fictive, dar a refuzat şi din acel moment doctoriţa Alexandrescu nu a mai contactat-o. Fiecare reţetă avea o valoare medie de 500 lei şi includea medicamente scumpe. Dacă medicul oncolog a refuzat oferta, un alt doctor, Toma D., specialist ORL, decedat între timp, a acceptat şi a primit timp de mai multe luni între 30 şi 50 lei pentru fiecare reţetă fictivă prescrisă.
Pacienţi audiaţi
Peste 100 de oameni ale căror nume şi date personale figurau pe reţete au fost audiaţi şi cu toţii cu spus că nu au suferit vreodată de afecţiunile ce apăreau pe reţete şi că nu îl cunosc pe medicul care a eliberat reţetele. În dosar au mai fost implicate Diana M., administrator al societăţii, şi asistentele de farmacie Ioana T. şi Elena M. Dosarul a fost deschis în aprilie 2009 la Parchetul Judecătoriei Topoloveni, după ce un bărbat a sesizat că la farmacia Vital Pharmaceutica Plant s-au înregistrat mai multe reţete medicale eliberate de diferiţi doctori, fără ca pacienţii să beneficieze de medicamentele prescrise, şi cercetările au durat aproape şapte ani. Administratorul Diana M. lua de la Anca Alexandrescu prescripţiile medicale eliberate de către doctorul Toma D. şi le determina pe farmacistele Ioana T. şi Elena M. să le introducă spre decontare deşi, după cum se precizează în rechizitoriu, „medicamentele nu au existat niciodată în gestiunea punctului farmaceutic, ele figurau doar scriptic”.
Un Comentariu
miriapodrex@yahoo.com
6 luni in puscarie pentru furt de sute milioane ma putin decat unul care a furat o gaina.Asa incurajam coruptia.Daca i se confisca averea doamnei mai era ceva dar traim in Romania…