Dezamăgire totală la FC Argeș. Jucătorii străini or fi aflat de Dobrin?
Microbiștii piteșteni au crezut în minuni. Sperau ca elevii antrenorului Bogdan Vintilă să aibă măcar o… gheată magică. Visau că echipa din Trivale va renaște din propria-i cenușă. În ultimul meci, însă, toate speranțele s-au dus pe apa sâmbetei…
Încrezători Mai mult de jumătate dintre jucătorii alb-violeți care au intrat pe teren, la ultimul meci, sunt originari de peste mări și țări. Echipa de stranieri a Argeșului nu a reușit revirimentul atât de mult așteptat. Nu cu mult timp în urmă, tot în campionat, F.C. Argeș s-a întors cu un punct de la Sibiu după ce, timp de o jumătate de oră, a condus pe F.C. Hermannstadt. Suporterii piteșteni au crezut că, dacă acum câteva luni, plecau neînvinși de pe stadionul municipal din orașul lui Iohannis, de data aceasta, simțind cuțitul la os, jucătorii alb-violeți, cu spectrul retrogradării la orizont, vor da de pământ cu adversarii și se vor întoarce de peste munți cu toate cele trei puncte. Erau atât de necesare trupei noastre! Esențiale pentru supraviețuire în Liga I. Precum aerul. Precum apa. Însă…
La ataaac! Gândurile războinice cu care au plecat la drum au ieșit la iveală la Sibiu, din prima clipă a meciului. Inimosul antrenor piteștean – care suferă enorm pentru situația în care se află echipa lui de suflet – a conștientizat că nu mai e timp de pierdut și că fiecare partidă este decisivă. Așa că, sâmbătă după-amiaza, prin sistemul adoptat – cu un atac format din trei oameni – a dat mesajul și semnalul care se impuneau: „Am venit aici să câștigăm! Și atacăm, atacăm, atacăm!”.
Calcan, Koubemba și I. Șerban aveau cei dintâi misiunea de a… perfora poarta adversă, susținuți din spate de Rizzi, Njike, Mimito, sub coordonarea căpitanului Tofan. De apărare au fost responsabili Dobrosavlevici, Turda, Brendon.
Vremea a fost bună la Sibiu, terenul optim – pentru un meci reușit, condiții numai bune pentru o victorie care ar fi fost sărbătorită cu fast la Pitești, sub umbrela „Simfoniei lalelelor”. Cele trei puncte aduse din județul vecin ar fi întregit atmosfera frumoasă care a dominat municipiul nostru, în weekend.
Încordarea se citea pe chipul antrenorului nostru, care a dorit să le insufle jucătorilor dorința de victorie, să-i motiveze. Bogdan Vintilă i-a îndemnat de pe margine: „E ziua noastră! Gata, la atac!”.
Au rezistat… zece minute! Arbitrul a fluierat și lupta a început. Nici nu au apucat să își intre bine în ritm alb-violeții, de-abia au brăzdat cu crampoanele jumătatea lor de teren, că trupa gazdă s-a și apropiat periculos de poarta noastră. Fără a construi după manual vreo acțiune, din doar două-trei pase, o minge deviată de un apărător al nostru ajunge la Limaj îl sancționează pe Micle. Trecuseră zece minute. Iar tabela de marcaj arăta deja Hermannstadt – FC Argeș 1-0! Elevii lui B. Vintilă au reluat jocul de la mijlocul terenului. În cazul marilor echipe, atunci când încasează un gol, jucătorii se ambiționează, încât răstoarnă scorul, fac prăpăd pe teren, rup plasa porții adverse cu șuturi-bombă. În cazul meciului de la Sibiu, nu s-a întâmplat nimic de… povestit nepoților. Atât de demoralizați au fost alb-violeții, încât părea că așteaptă să vină mai repede pauza, să intre la vestiare pentru a-și trage sufletul.
Ca în curtea școlii Acțiunile lor au fost anemice. Nicio construcție notabilă, niciun contraatac fulgerător, niciun șut nimicitor. Iar sibienii au văzut cu cine au de-a face. Și au simțit starea de spirit pe care o aveau jucătorii piteșteni dovedindu-și neputința în dreptunghiul verde. Și pentru a rezolva meciul, atacanții sibieni impulsionați de public, au dat din nou lovitura, în minutul 38! Un gol de… curtea școlii, jucătorul lui Hermannstadt fiind total nemarcat și singur în fața porții argeșene. 2-0! Un gol care a demonstrat ceva: cu o astfel de apărare nu se poate supraviețui în Liga 1!
Neputință Se spune, în fotbal, că acesta ar fi scorul cel mai periculos. Echipa care conduce la două goluri diferență se relaxează și riscă să încaseze… trei! Și dacă Dobrin ar fi intrat pe teren, așa s-ar fi întâmplat. Dar urmașii lui – (jucătorii străini de la F.C. Argeș, oare știu cine a fost Dobrin, supranumit Prințul din Trivale?) – nu au fost în stare de așa ceva. Degeaba s-a agitat Bogdan Vintilă pe margine. Schimbările făcute nu au adus forța de care ar fi avut nevoie F.C. Argeș. Jobello, aruncat în luptă, nu a reușit nimic de consemnat. Pârvu a fost introdus prea târziu, nu a avut timp să se exprime. Mezza Colli a fost anihilat de adversari. Singurul eveniment care va rămâne în istoricul meciului, golul „piteșteanului” Koubemba – dar venit mai mult din… întâmplare, cu un șut slab, de la vreo 12-13 metri din unghi. Dacă portarul sibian ar fi fost mai bine plasat, prindea mingea.
În următoarele 30 de minute, F.C. Argeș ar fi avut timp pentru a întoarce soarta meciului. Așa sperau suporterii piteșteni, de pe teren și din fața televizoarelor. Nădejdea o avea în suflet și primarul Cristian Gentea, chiar dacă părea preocupat exclusiv de acțiunile din Lunca Argeșului, unde avea loc „Simfonia lalelelor”. Alb-violeții nu au avut nici măcar puterea de a amenința serios poarta gazdelor. Iar deznodământul nu putea fi altul decât o înfrângere. Alta, după atâtea altele…
Vremea calculelor Cei 5.000 de spectatori i-au aplaudat pe câștigători. Sibiul, care nu are o tradiție fotbalistică, rămâne pe harta Ligii 1. Piteștiul dispare încet, dar sigur. De la o săptămână la alta, F.C. Argeș alunecă pe tobogan. Peste câteva zile, echipa va juca o nouă etapă cu C.S. Mioveni care pare, deja, cu bagajele făcute pentru Liga a II-a. Probabil, se va întoarce cu trei puncte. Dar va urma meciul de acasă cu U.T.A. Arad, contracandidata directă în lupta aprigă pentru un loc de baraj. Va fi „bătălia finală”, meciul pe viață și pe moarte. E vremea calculelor. Din toate, rezultă că F.C. Argeș ar mai avea șanse, dar infime. Mici, mici de tot, de doar câteva procente…