În ultimul timp mă întorc acasă cu inima tristă din cauza a tot ce se întâmplă în jurul meu şi a tot ce se mai poate întâmpla. Gripa asta asiatică ne-a dat viaţa peste cap. În mai toate localitățile noastre, acelaşi lucru, măsuri şi avertismente împotriva Covid-19. Nu poţi judeca politic situaţia asta. Cum să judeci politic buluceala oamenilor din supermarketuri pentru procurarea proviziilor alimentare? Ştiu bine că toţi oamenii aceştia, toţi laolaltă şi fiecare în parte, ar fi asistat nepăsători la înfometarea unui semen al lor. Dar când se pune problema lipsei lor de alimente, atunci ei nu mai au măsură. Cozile de la casele din supermarketuri depăşesc puterea mea de înţelegere. Şi cantitatea alimentelor cumpărate este incredibilă.
Ştiu că orbirea oamenilor merge dincolo de orice limită. Totuşi, în faţa acestor imagini, mă simt trist, cuprins de un dezgust amar. E bine să ştii că faci parte dintr-un neam care de-a lungul veacurilor a văzut multe – unele mai groaznice decât altele – dar astăzi acest neam îşi arată slăbiciunile. Şi, odată cu el, îmi văd propriile frici. Mă gândesc că frica de foame e mai mare decât frica de gripa asiatică. De altfel, întotdeauna lupta împotriva foametei le-a părut oamenilor un blestem ceresc, pe care nu ei l-ar putea scoate din sufletele lor, ci numai o nouă revenire a Împărăţiei Cerurilor. Ne amintim că în Biblie scrie: „Pentru că ai ascultat de vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit să nu mănânci, blestemat va fi pământul din pricina ta. În dureri te vei hrăni din el în toate zilele vieţii tale! Spini şi pălămidă îţi va rodi, şi tu cu iarba câmpului te vei hrăni. Întru sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea, până te vei întoarce în pământul din care eşti făcut; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce”. Şi astfel omul a fost condamnat veşnic la a-şi câştiga hrana în urma muncii sale, întâmpinând şi multe greutăţi provocate de războaiele, crizele economice, maladii şi epidemii de tot felul prin care a fost nevoit să treacă.
Prin urmare, Vechiul Testament are 14 pasaje care descriu crizele de epidemii prin care a trecut omenirea. Iar în ceea ce privește foamea, în anul 1750, istoria menţionează 239 de crize economice de la Iisus Hristos până în acel moment. Iar în anul 1900 putem vorbi despre 250 de crize economice. În alte culturi, de exemplu în cultura indiană, frica de foame și de epidemii a luat forma unui război crâncen purtat pe pământ pentru a-l salva de la suprapopulare. Războiul acesta a durat câteva secole şi în care au căzut mai bine de o sută şaizeci de milioane de oameni. Întregul univers a fost în primejdie de moarte şi este descris de Mahabharata, cel mai lung poem pe care l-a produs India şi unul dintre cele mai lungi din toate literaturile lumii. Mahabharata demonstrează că o parte a culturii indiene, poate cea mai importantă, este legată direct de ideea suprapopulării pământului. Drept care, personajele din Mahabharata – atât cele principale, cât şi multe secundare, sau chiar episodice – sunt toate fiinţe supranaturale, zei şi demoni, întrupaţi la porunca lui Brahma în vederea marelui război, al cărui obiectiv principal era acela de a uşura pământul de o suprapopulare de neîndurat.
Însă, în ciuda acestor frământări şi conflicte războinice, timp de multe veacuri, credinţa în Dumnezeu a menţinut omenirea în viaţă.
Prin urmare, nu e deloc de mirare că azi s-a înstăpânit o atmosferă catastrofală, de parcă ar fi pornit o avalanșă pe care nu o mai poate opri nimeni. Și această situație este cauzată de psihologia de masă. Or, speranța de bine este un produs cultural și religios, nu psihologic. Și ce face omul dominat psihologic de situație? Se bulucește în supermarketuri și își face economii dintre cele mai diverse. Şi astfel omul a învăţat să economisească şi să-şi depună, de exemplu, banii sub saltea sau, mai nou, la bancă. Iar dacă strămoşul nostru Adam ar fi fost mai prevăzător şi ar fi depus la bancă numai cinci bani, fiecare dintre noi ar dispune azi de o avere care ar întrece-o pe cea a lui Bill Gates, care, recent, a donat o sută de milioane de dolari pentru ca savanții să găsească antidotul la Covid-19.
Or, nu credința în bani sau în urciorul văduvei din Zarapat va fi dătătoare de speranță, ci credința că antidotul la acest virus va fi descoperit. Alături de această credință, omul mai trebuie să dea dovadă şi de moralitate, mai ales că virusul actual este cauzat de sărăcie. Există totuși și ceva bun în toate acestea, și anume faptul că în lumea actuală, extrem de interdependentă, oamenii şi ţările nu-şi mai pot rezolva pe cont propriu multe din probleme. Avem nevoie unii de alţii. Motiv pentru care avem nevoie şi de un simţ al responsabilităţii universale. Este vorba de responsabilitatea noastră colectivă şi individuală în acelaşi timp, să ne protejăm de problemele globale, să-i sprijinim pe cei mai slabi dintre noi, să protejăm şi să păstrăm mediul în care trăim.
26 Comentarii
StratforAG
Din pacate chiar daca pildele enuntate au o mare valoare si un profund adevar (incontestabil), oamenii reactioneaza conform instinctelor de supravietuire. Rolul Bisericii scade dramatic in favoarea stiintei si ma gandesc ca multi dintre cei declarati ortodoxi au dat buzna in supermarketuri fara sa ia in considerare increderea in Dumnezeu. Traim vremuri interesante. Mesajul dvs. este extrem de valoros insa panica nu se vindeca la Biserica. Vremurile de pe urma vor valida incontestabila incredere in alcool medicinal, ulei, faina, conserve si hartie igienica si mai putin in valorile popesti. Realitatea o confirma de la o ora la alta iar numarul de infectati va tulbura pana la isterie aceasta stare de fapt. Pentru Pitesti situatia este dramatica intr-o proiectie rationala a urmatoarelor saptamani. Sistemul sanitar va fi imediat depasit odata cu explozia de imbolnaviri si precum bine stiti, cel mai bun doctor din pitesti este acceleratul de Bucuresti. Cand epidemia va exploda in oras vor cadea ca spicele de grau o multime de batrani care si-au pus speranta in biserica. Este extrem de benefic ca dvs. ca si altii sa gasiti metodele cele mai bune pentru a pastra moralul acestei urbe in limitele unei supravietuiri decente in asteptarea isteriei generalizate. Pitestenii si argesenii in general sunt oameni cu un nivel de cultura care le poate conserva specia insa ei cer speranta chiar daca la acest moment face parte din scenariile science fiction.
Anonim
Foarte interesant!
Anonim
Guvernanții liberali au intrat in izolare, o fi având provizii de alimente?
Roze
O calceama o nebunie. Lapte nu mai e deloc, nici pâine nimic. Oare ceva procese mai sunt ???? Limba romana va fi mereu tare că matematica de clasa 2.
Anonim
l-am vazut ieri pe savu…Cernit si cu ochii vineti de groaza impingea cosul incarcat intr-un magazin. Se ferea de priviri si de contacti. Era aidoma unei fantome. A iesit infrigurat si a plecat uitandu-se peste umar. Stia ca vine. Trist, abatut si intr-o forma de zile sumbre, omul s-a stins undeva pe strazile unui oras in asteptarea mortii.
Anonim
Si tu erai moartea!
Anonim
Mare Jg trebuie să fii!
Anonim
Tu erai moartea…in vacanta (profesor) sau la pensie (pensionar), altfel de unde ațâța timp liber să-l urmărești pe savu. Si nu o zic cu răutate, ci cu referire la poezia lui Dinescu, Moartea citește ziarul. Tot un profesor, aflat in inflație de timp liber, apărător înfocat al colegului meu drag.
Diogene
In asemenea crize ceea ce ne.ar putea ajuta ar fi spiritul civic de intr.ajutorare intre oameni. Pacat ca noi nu il avem. Poate ca ororile pe care le va aduce pandemia asta chiar asta vor trezi, spiritul uman din noi.
Iurie
Eu cred că, prin intermediul fricii societatea învață să se protejeze și să se pună în pielea altuia. În așa fel respectul și altruismul găsește un teren fertil pentru a crește și a da roade
Anonim
Iurie draga, tu fa-i cumparaturile d-lui Savu si vezi ca de prostata se gasesc doar la Dona in centru. Pentru curatenia anala nu trebuie decat sa ii fi aproape.
Anonim
Ba, idiotule, savu critica buluceala voastră de prosti prin magazine inca înainte de declararea stării de urgenta, iar tu te găsești sa faci mișto! Tara de idioți!
Anonim
tu dupa ce crapa Savu o sa scrii in continuare asemeni nick-nameurile sub care semneaza parazitoza la infinit sau veti disparea odata cu el?
Anonim
Daca se imbolnavesc fetele de pe Depozitelor inseamna ca dvs. intrati in carantina sau doar daca sunt cazuri de transmitere de la vaca la om? Intreb doar ca sa stiu soarta suinelor argesene.
Anonim
Apropierea de…Boala vacili nebune de pe Centur@/”Depozitelor” , un eufemism pt. SETEA lui Titus Popovici & FOAMEA…de mălai, făină, zahăr, ulei & spriț medicinal/80%/…(şi) a/ale piteştenilor cu ceva mai multă osânză pe/de burtă… la, prima ciorbea …prin față, cu mâinile „în intersecție” …chiar dede/suptul Bazinului comunal & olimpian/venusian…unde învață suinele de la Podu Viilor, în prima lor pradereală/puradereală…că ..”apa e udă” (!!)… şi, din toate cardurile Pygy pe care le mai…uşurează/limpezesc …”nițel”, ei/ele (suinele – vieri & scroafe) aleg întotdeauna … „Pussyna…pecie” !…
Şi de gust & de foame !
Anonim
Primit/neprimit …in apropierea vacii nebune/aflata in treaba cu boul perfect…Nicaieri sau niciunde, pe dupa visini/sau dupa ciresi…ne facem de cap si ne rugam la Bunul PSD-ist sa ne faca noua/voua…dorinta suprema, glas de soapte in intunericul ce puse stapanire pe cocoselul lui Savu ( lovi-l-ar toaca)/ si sa-l indrepte de pe DEpozitelor/ spre Centru , unde incornoratul isi face cumparaturile si se intalneste cu Pussyca, cu Dora, cu Iurie, cu Dracu in praznic.
Anonim
acesta imagine a lui Savu va ramane in inimile noastre ca o speranta si ca o pilda pentru cei care si-au abandonat batranii cu tot cu pensie speciala in neant.
Anonim
Frica de incornoravirus lovi spurcaciunea pe alunita din frunte. O slavi cu mirul/girul senectutii si o arunca in rasuflarea/inspiratia Divina in timp ce pe condorul rosu inmuie rahatul calcat de dreapta/dreptul alegerii. Putzea a destin, putzea a comunism, putzea a Savu ( Salahorul Inchizitiei) si noi astialalti ne-am ( V-am) vazut cum Corinteni ? 12/24 spus-am ca omul e nebun. Si eu si el si ceilalti ne-am liberat de la Vedea si scriem aici.
Anonim
Bre, ești tare (tarat). Liberat de la Vedea și recunoști, mare lucru! Ca să îți revii ai nevoie de puțină gargară suedeză, știi dumneata, aia cu plăcuțele. Poftă mare!
Vasi
Vad aici o mare invidie față de un om care SCRIE!Nu va convine, nu citiți articolul!!!!E un om bun si de caracter!
marin
Mi-a plăcut tare mult articolul! Așteptam să apară ceva de felul acesta, pentru că în timp -va fi de domeniul istoriei, atât isteria oamenilor, ,,foametea” din martie 2020, gripa asiatică și criza mondială a mileniului nostru. Pentru mine, relevant e ultimul fragment: poate vom relaționa mai mult față problemele celor din jur și vom înțelege că trebuie să protejăm mediul înconjurător, ca un bun de folosință comună pe termen nelimitat. Felicitări!
vasile
Nu cred că vom relaționa mai mult la problemele celor din jur … fiecare își vede de ale sale! Scapă cine poate! Avem slăbiciuni care ies la iveală mai ales în momente de răscruce; așteptăm să rezolve alții problemele noastre și ale lumii cuprinsă de pandemie! Viața merge înainte, noi să avem traiul sigur! Mi-a plăcut articolul! Bravo! Bravo!
Ionel
Da, lumea caută prin magazine alimente, rafturile sunt golite de produsele de bază … Nu-mi vine să cred așa ceva, e o nebunie generalizată și în alte țări: Portugalia, Italia, Spania … poate că tot românii cumpără și pe acolo!
Anonim
pt Vasi, Ionel, Marin, Vasile, Iurie, Dora, Roze, Diogene aka Savu. Mult succes amazonilor. Cred ca e groasa
Adreea
Exista hârtie igienică la Kaufland Mioveni . Fugi de ia. Fugiti sa luati. E cu miros de banana.
Anonim
Anonim: Felicitari! Foarte frumoase articolele acestui domn! Nu pot sa cred cat este de invidiat de unele persoane atat de rautacioase…Este o persoana puternica ce scrie frumos si sensibil! Felicitari,nu-i luati in seama pe cei veninosi ! Mai putina rautate si totul va fii bine!