Camera Deputaţilor a respins, marţi, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Proiectul de lege, iniţiat în 2016 de parlamentari ai PMP, modifica în acest sens articolul 101 din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
Actul normativ modifica modalitatea de alegere a primarului, propunând că, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, să se organizeze al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri. Camera Deputaţilor este for decizional.
„Întrebarea este: de cine sau de ce se tem marile partide? De ce au respins acest proiect fundamental pentru o democrație autentică? Nu cumva se tem să piardă avantajele pe care le au acum? E nefiresc, cred eu, ca un primar să ajungă să fie ales cu 10 – 15% dintre voturile dintr-o localitate! Unde mai este reprezentativitatea lui?
Mai ales că sunt comunităţi rurale şi rurale unde nu este democraţie şi în care primarii se comportă ca nişte satrapi. Rațiunea este însă simplă: puterea celor de la PSD și UDMR emană din teritoriu, de la primari. Primarii mobilizează comunitățile locale în timpul alegerilor parlamentare și prezidențiale și ajută astfel la îngroșarea numărului parlamentarilor celor două formațiuni.”, susține Vasile Mihăilescu, fost consilier județean argeșean.