Copiii de azi fac parte dintr-o generaţie constituită din câteva momente sufleteşti. Este vorba despre o generaţie care are un plus de inteligenţă faţă de generaţiile anterioare, dar un minus de simţire. Aceasta este cauza pentru care jocurile copiilor noştri sunt atât de distructive. Deşi îngrozitoare, aceste aplicaţii nu reprezintă decât un nou episod din seria constantă de jocuri aberante, în economia cărora intră şi acţiunile mortale. De la „Pokemon go” la „Balena albastră”, jocurile respective nu fac altceva decât să transforme impulsurile distructive ale unui copil sau adolescent în acţiuni de masă. Aceste jocuri sunt reacţii ale creierului modelate, cel puţin parţial, de către tehnologia electronică. Tehnologia aceasta este noua cultură. De exemplu, o fetiţă de cinci ani când a primit o carte a încercat s-o deschidă plimbând degetul pe copertă, crezând că e tabletă. Nu mai văzuse o carte până atunci, însă era destul de familiarizată cu tableta, pe care părinţii i-o dăruiseră când împlinise trei ani. La vederea unui asemenea gest, părinţii au râs şi i-au deschis ei cartea. Dar fetiţa, după câteva minute, a aruncat-o şi şi-a luat tableta. Părinţii din nou s-au amuzat, fără să înţeleagă procesul sufletesc prin care trecea copilul lor din cauza tabletei. Andrei Pleşu povestea despre primii ani ai fiului său, când credea că adevăratul tată este cel de la televizor, nu cel de lângă el. Asemenea copii sunt dependenţi de lumea electronicii. Dependenţa de internet sau de televizor, de exemplu, a devenit o problemă de patologie medicală. Astfel, în SUA, San Francisco, a luat fiinţă primul Net Hospital, o clinică pentru tratarea cyber-dependenţilor.
Prin urmare, foarte multă lume se întreabă astăzi de ce noul joc al copiilor se numeşte „Balena albastră”. În fapt, toate jocurile, fie ele distractive sau distructive, se referă la un singur aspect, acela de cultură. „Balena albastră” este semnul culturii copiilor noştri. De ce balenă? Pentru că balena este simbolul acestei culturi. Cine a citit povestea „Pinocchio” ştie acest lucru. În această poveste „balena” este imaginea culturii copilăriei. Odată înghiţit de balenă, „Pinocchio” s-a transformat dintr-o fire egocentrică într-una altruistă şi empatică. Deci, „Pinocchio” a devenit un copil care va accede la un nou sistem de valori. De ce albastră? Pentru că apa în care trăieşte această balenă este totdeauna albastră, sugerând că expunerea la o astfel de atitudine este voluntară. În concluzie, jocul „Balena albastră” este o chestiune de educaţie. Or, educaţia actuală este o consecinţă a transformărilor culturale, tehnice şi chiar economice ale iconosferei noastre, datorate în principal dezvoltării vertiginoase a imaginii electronice, omniprezentă prin mass-media, prin cinema, televiziune şi reţeaua internet, ceea ce ne conduce la o constatare evidentă, şi anume că niciodată omul nu a cunoscut un asemenea consum de imagini ca în această epocă. Ne scăldăm efectiv într-un flux vizual perpetuu şi care se găseşte totodată în spaţiu intim, privat, public şi de lucru. Şi astfel, dacă e să privim în ansamblu această problemă, vorbim despre o cultură electronică care are cu totul alte trăsături faţă de cultura din trecut.
În primul rând, cei integraţi în această cultură îmbătrânesc până la vârsta de treizeci de ani, iar la patruzeci pot să-şi arunce în foc tot ceea ce au realizat până atunci, pentru că alte lumi cu alte realizări se ivesc la orizont. Iată dar cum sentimentele noastre se exprimă acum într-un univers virtual. E de ajuns să spună cineva pe internet că moartea e mai frumoasă decât viaţa, că imediat se găsesc câteva mii de adepţi. Internetul are valoare culturală şi un univers întins ca o mare albastră. Acest univers va cuceri întreaga cultură. Nu privesc încă de pe acum copiii noştri la desene animate, în care se prezintă maşini drăceşti, precum tancul, derivat din uriaşul de ieri, care este distrugător de tranşee? Copiii aceştia stau în faţa blocului, dar cu câte un telefon mobil în mână, fiecare cu jocul său electronic, uitând, de fapt, că sunt împreună. Ei sunt absenţi, pierduţi în oceanul lumii lor electronice.
Prin urmare, vorbim despre mit şi legendă, putere drăcească a acestei lumi uriaşe pe care computerul o poate prezenta ca pe un lucru mic şi rotund. O lume din care ţâşneşte o infinitate de imagini, fiecare mai ispititoare. Dar nu sunt nişte imagini care să aducă numai bine şi belşug. Vorbim despre „breaking news”, în care se prezintă imagini de la locul atentatelor teroriste sau al unor războaie locale, locurile unor accidente de maşină sau unde s-au petrecut crime oribile etc. Acum revoluţiile se petrec în direct la televizor, la fel şi războaiele, cutremurele, furtunile etc. Toate acestea sunt făcute parcă să-l convingă pe privitorul de la televizor să simtă şi mai tragic evenimentul care se derulează pe ecran. Şi astfel, puterea drăcească a unor asemenea imagini, forţa lor distructivă, care ţâşneşte din internet cu dibăcie manevrată, ne asaltează retina, dar şi sufletul. Drept care, imaginile electronice sunt mult mai de temut şi mai necruţătoare pentru sufletul copilului decât au fost odată fiinţele antediluviene pentru adult. Iar o fiinţă născută de lumea electronicii este „Balena albastră”. Şi cine ştie ce fiinţe vor mai apărea din adâncul oceanului lumii electronice.
Gheorghe SAVU
18 Comentarii
Elena Delia Dumitricā
È tragic ceea ce se intampla cu aceasta balena albastra, dar nu putem sa spunem ca ne-a luat prin surprindere. Este doar o forma agravata a jocurilor electronice care i-au luat cu asalt pe copii in ultimii ani . Ceea ce la inceput ni se parea un simplu joc, distractiv si „util ” pentru dezvoltarea unor capacitati (???) a devenit un joc de-a dreptul criminal. Pe mine nu ma mira. Nu e cu nimic mai periculos decat acele filme in care sunt prezente consumul de droguri so alte fapte distrugatoare.
Elevul frustfrustrat
Orele de diringentie sa se faca nu sa se ………..
Mama irinei
Fata mea a ramas gravida din cauza orelor de diringentie care nu se fac. Eu stiu ca acesti diriginti iau bani pt orele de dirigentie. Cam 10% din salariu si cum se zice la tv ca profesori au sal de 4500 lei. Va dati seama cat iau pt fiecare ora de dirigentie. A mea fica in loc de dirigentie face dansuri!
Petre
Iar confundă dl. contabil remuneraţia de administrator financiar cu cel al cadrului didactic.
Păi bine măi nene, te înţeleg că ai dat şpagă mare, dar tocmai de aceea ai dat- o să ai salariu mare, să stai degeaba şi să- ţi baţi joc de profesori.
„A mea fica in loc de dirigentie face dansuri!” probabil că de aceea a rămas gravidă, că dacă era fiică sigur nu rămânea gravidă.
Pe de altă parte îţi înţeleg durerea, se umple ţara de proşti şi ţi- e frică că te depăşesc netoţii (nepoţii)
Puiu
Pentru mine asta este cea mai chinuitoare întrebare: ” Cum apar generaţii mai inteligente faţă de cele anterioare şi mai slabe ca simţire? Cum se nasc copii mai inteligenţi, din părinţi al căror coeficient de inteligenţă este într-o vizibilă scădere? Minusul la simţuri este prezent zilnic, şi mă refer doar la o mică parte din ceea ce înseamnă simţire. Îmi pare extrem de rău că dependenţa de internet şi televizor a devenit caz patologic. Dar cine greşeşte , cine sunt vinovaţii? Nu ştiu să răspund, dar parcă am observat că există cineva care se ocupă numai de provocari care îţi scurtează viaţa, cineva care te dirijează pe căi greşite şi te îndeamnă numai la rele.Un exemplu banal îmi vine acum la îndemână. Dacă îi pasă cuiva de sănătatea ta, de ce bagă în consum toate porcăriile de alimente, pline de pesticide şi E-uri? Nu acelaşi lucru este şi pe internet, nu tot aşa ţi se dă posibilitatea să alegi? Cum să nu ceară un copil de trei ani tabletă sau telefon ,că de când a venit pe lume , lângă el mămica şi tăticul butonează la telefon, mai trag şi cafele şi ţigări şi ca să stea copilul cuminte îi pornesc televizorul. Categoric există acea forţă distructivă care ţâşneşte din internet „cu dibăcie manevrată”, dar nu este pentru toată lumea. Nu toţi sunt la fel de vulnerabili, dar sunt destui! Legat de „breaking news” nu ar trebui intervenit asupra televiziunilor care şubrezesc sănătatea telespectatorilor, cu anunţurile lor disperate, în vederea creşterii audienţei? La fel ar trebui eliminat şi „promo”, cu lumini intermitente şocante, prin expresii de genul : cutremurător, incendiar, exploziv, bombă…! Nu ştiu câţi copii au acces la internet, statistic vorbind, dar rele pot culege de oriunde. Mi se par la fel de periculoase: drogurile, alcoolul, pornografia. Până acum mi se părea o glumă bună expresia ” Vai de părinţii care nu ascultă de copii”. Acum mi se pare că părinţii au devenit o umbră pentru copii, pe care aceştia o calcă în picioare dacă sunt urmăriţi mai de aproape.
Nicu
Deci balena albastra e un produs cultural. Atunci unde este civilizația care te învăța sa te comporți cu astfel de produse? Nu cumva civilizația s-a întors împotriva culturii?
misha
Nu prea inteleg amestecul acesta : balena albastra , tableta , informatica , parental , civilizatie , cultura
As intreba ceva fara intentia de a supara pe cineva :
– cand scriem comentariile folosim un terminal IT ?
– putem citi o carte ( material scris de un autor ) pe un terminal IT ?
Atunci de ce amestecam informatii si ne legam de asazisul fenomen balena albastra , in stilul drobului de sare romanesc ?
Nu cumva copii , tinerii au aceasta inteligenta de care noua , astia mai batraiori ne este teama ?
🙂
Dora
Unde sunt povestile de altadata, cand copiii nu imitau gesturile adultilor si-si vedeau de lumea lor?
Samir tata
Orele de diringentie sunt de vina ca au apus acele vremuri. Fiindca se fac cu multa costiinta de catre diriginti………
Mama Lui Guta
Da mai multa educatie in scoala sa se faca orele de diringentie pe bune. O sa iau atitudine si o sa somez dirigintele in scris sa faca ora cum trebuie. Si inopinant o sa trec pe la aceea ora sa vad ce se face si o sa cer explicati. Cu mult respect dragi cititori luati atitudine si faceti si voi lafel. Totul pleaca de la educatie.
Samir
Amintiri din Copilarie?
balena albastra
Doamneilor si domnilor lasati-ma in pace sa-mi fac de cap cu voi va rog mult am o boala mare mare mare care se numeste dupa cum stiti si voi …………………. ghiciti
GHIŢĂ
Punctele alea multe ………, care dau bătăi de cap şi se manfestă ca o boală mare se numeşte cumva contabilitate?
Cod 123
Esti cunva profa de romana, pusa pe soti. Veziti de gradina ta, paste iarba din gradina ta si nu te mai uita in gradina altuia pentru ai paste iarba. Bafta ca a ta este mai crocanta
Pui balenei albastre
Copii fac ce fac parinti, elevii fac ce face elita tari, elita tarii invata de la b.a. deci copii sunt invatati sa joce.
Petre
Iar a apărut contabilul ăla bolnav!
Dacă mai citim mult inepţiile şi „gramatica” ăstuia, sigur ne tâmpim cu toţii.
balena
balena albastra
balena albastra
Petrica ai o fobie de contabili. Esti cunva gelos?