# Care este diferența dintre studiile din România și cele din Republica Moldova?
Nicolae Cîșlari este un tânăr din Republica Moldova care după clasa a 12-a a decis să își continue studiile în România. A depus actele și în cele din urmă a fost admis, iar în luna octombrie a anului 2016 a început studiile la Universitatea din Pitești la facultatea de Științe economice și drept. Detalii despre studii și viața de student la universitatea din România află din interviul de mai jos.
De ce ai decis să continui studiile în România, dar nu în Republica Moldova ?
Am decis să continui studiile în România din iniţiativa de a încerca ceva nou și din motivul nivelului mai ridicat al învățământului universitar. O diplomă de studii superioare recunoscută în Europa a însemnat, de fapt, punctul decizional în ceea ce privește studiile în România, având astfel mai multe posibilități de a putea activa și a mă dezvolta în domeniul ales nu numai în R.Moldova și România ci și într-o altă țară din spațiul UE.
De ce ai ales să studiezi anume la Universitatea din Pitești ?
Nu am avut scopul de a-mi face studiile anume la această universitate, a fost din întâmplare. În momentul depunerii dosarului, am avut la disponibilitate o listă de universități și trebuia de ales la preferință 3 dintre ele, iar Universitatea din Piteși a fost ultima variantă selectată. Dar, sunt destul de mulțumit de universitatea respectivă , nivelul de predare fiind de menționat, iar profesorii au fost mereu disponibili să mă ajute.
Care e motivul ca ai ales facultatea de Științe economice și drept dar nu alta și daca ai avea posibilitatea ți-ai schimba-o ?
Motivul din care am ales facultatea aceasta este că după finisarea studiilor văd o mare perspectivă în viitor, având o gamă largă de joburi în acest domeniu tot odată, fiindu-mi și ceva aproape sufletului. Adaugător la aceasta, am dorit să-mi dezvolt cunoștințele matematice și să-mi descoper calitățile unui lider.
Ingineria de asemenea, este un domeniu care m-ar interesa, dar totuși, facultatea nu mi-aș schimba-o, fiindcă sunt mulțumit de cunoștințele care le primesc aici, dorind chiar să activez în viitor în ramura respectivă a economiei.
După atâțea ani de studii în România, ne poți explica care este diferența dintre studiile din Republica Moldova și România ?
Din punctul meu de vedere, există diferenţe majore dintre studiile din România şi cele din Republica Moldova, dar depinde mult și de facultatea aleasă, precum curricula universității în întregime. Spre exemplu în România comparativ cu Republica Moldova în unele cazuri atitudinea profesorilor și modul de predare al acestora este mult mai serioasă, având scopul ca studentții să fie cât mai pregătiți în domeniu pe care îl studiază , pe când în Republica Moldova sistemul de învățământ este pe alocuri corupt. Tot odată, în Rebublica Moldova sunt și universități unde cu adevărat se face carte, de menționat este metoda de predare pe aplicații practice. Există și acolo profesori bine instruți în domeniul pe care îl predau. După absolvirea universității, oportunitățile unui student din România sunt mult mai mari decât ale unui student din Republica Moldova, după cum există mult mai multe domenii de activitate în care se caută noi specialiști, diferite oportunități de internship într-o multinațională și alte diferite stagii unde se poate căpăta experiență.
Cum ai fost primit de colegi, ai simțit că ești venit din altă țară ?
Eu sunt cazul când am fost acceptat de colegii mei cu mare entuziasm și cu brațele deschise, ne-am familiarizat într-un timp foarte scurt. Unicul descomfort pe care l-am simțit a fost bariera de limbă la început, existând o diferență de exprimare. Profesorii m-au privit cu interes și au încercat să mă ajute când a fost nevoie, mai mult de atât majoritatea profesorilor apreciază nivelul educației, modul de gândire şi dorinţa studenților basarabeni de a-şi atinge scopurile propuse. Astăzi pot spune că o parte din colegi mi-au devenit și prieteni cu care continui să țin legătura.
Ce fel de orar aveți ? Nu sunteți suprasolicitați la ore ?
După cum în prezent studiez la facultatea de Stiințe Economice și Drept, specializarea Administrarea Afacerilor, anul 3, pot spune că avem un orar potrivit de încărcat. Durata unui curs/seminar este de două ore, timp cu care sunt obișnuit deja din anii precedenți. Pot spune că sunt mulțumit în general de programul orelor și solicitarea în cadrul acestora, deci avem un orar favorabil după părerea mea pentru studenții de licență.
Îți place la Pitești ? Cum îți petreci timpul tău liber în oraș ?
Orașul îmi place foarte mult datorită faptului că e curat, oamenii sunt receptivi și este asigurată oridinea socială . Este un oraș extraordinar, plin de viață, de lumină și în permanentă dezvoltare. Este primul oraș pe care l-am descoperit cel mai bine și nu regret alegerea pe care am făcut-o. În timpul liber prefer să evadez din lumea mea prin străzile înguste și luminate ale Piteștiului, să cutreier orașul, să merg în parcuri, la cinema, biblioteci și în multe alte locuri atractive. Am reușit să mă îndrăgostesc de acest oraș.
Cornițel Dumitru