A XIII-a ediție a conferinței anuale a Facultății de Litere
Plasată, tradițional, sub genericul „Limba şi literatura. Repere identitare în context european”, cea de-a XIII-a ediție a conferinței anuale a Facultății de Litere din cadrul Universității din Pitești, organizată în weekend-ul Sânzienelor (24 iunie-26 iunie a.c.) își propune ca obiectiv major regândirea într-o manieră actuală a conceptelor de senzație, percepție, reflectare/reflecție.
Evenimentul academic reunește reprezentanți ai universităților din ţară (Pitești, București, Constanța, Ploiești, Craiova, Sibiu, Galați, Târgoviște, Târgu Mureș, Iași, Focșani, Târgu-Jiu) şi străinătate (Franța, Algeria, Armenia).
Cât de importante sunt senzațiile în societatea noastră?
Cât de importante sunt senzațiile și percepțiile în societatea noastră, înțeleasă ca o construcție socială, ca o creație a oamenilor în interacțiune? Cum sunt ele reprezentate în și de diferitele structuri ale acesteia sau în și de culturi mai mult sau mai puțin asemănătoare? Ce rol au acestea în înțelegerea și descifrarea interacțiunilor care au loc între oameni aparținând unor culturi, comunități, grupuri, clase sau medii sociale diferite? Iată doar câteva provocări suscitate de tema propusă pentru ediția din acest an a conferinței „Limba şi literatura. Repere identitare în context european”, eveniment academic aflat în plină desfășurare la Pitești.
Cele 5 secțiuni ale dezbaterilor
Dezbaterile sunt organizate pe secțiuni, după cum urmează:
- Limba română; Literatură română; Literatură comparată; Didactica limbii române; Comunicare și studii culturale; Artele spectacolului
- Limba franceză; Literatură franceză; Literaturi francofone; Studii culturale franceze; Studii culturale canadiene; Didactica limbii franceze; Traductologie – limba franceză
- Limba spaniolă; Literatură spaniolă; Literatură hispanoamericană; Studii culturale hispanice și hispanoamericane; Didactica limbii spaniole; Traductologie – limba spaniolă
- Limba engleză; Literatură engleză; Literaturi anglofone; Studii culturale britanice și americane; Didactica limbii engleze; Traductologie – limba engleză
- Limbaje de specialitate (franceză, engleză, germană); Jurislingvistică (franceză, engleză).
Conferința internațională este organizată de Centrul de cercetări asupra imaginarului. Text, discurs, comunicare. IMAGINES, Centrul de studii literare, lingvistice și didactice contemporane în parteneriat cu Agence Universitaire de la Francophonie, Alianţa Franceză din Pitești, Centre de Reussite Universitaire şi Biblioteca Universităţii din Piteşti.
Sărbătoarea iei
Vineri, la deschiderea festivă, participanții conferinței au făcut o călătorie pe tărâmul tradiției. Departamentul Limbă și Literatură – Facultatea de Litere a împletit un program cultural-artistic de ziua internațională a iei. Ca într-o grădină, articolul vestimentar sărbătorit a înflorit în zeci de modele, fiind purtat cu mândrie de studenți și profesori, în frunte cu amfitrioana evenimentului cu iz tradițional, decanul Valentina Stângă.
Cea mai delicată ie, cusută pe marchizet
Cu rădăcini în Poienarii de Argeș, lect. univ. dr. Lavinia Geambei a purtat o ie „boierească” înflorată cu gust și extrem de delicată, fiind cusută pe marchizet, acea țesătură subțire și transparentă din mătase naturală. Deși era scoasă din lada de zestre a bunicii, piesa de o rraă frumusețe arăta impecabil.
Port popular de peste 130 de ani
Conf. dr. Corina Georgescu a îmbrăcat un port popular vechi de peste 130 de ani, pe care-l păstrează cu sfințenie, fiind moștenit de la străbunica. Ia era cusută în fir de bornagic, iar fota strălucea ca soarele, fiind țesută cu lame.
Ie din pânză de in
Și Irina, o studentă pasionată de folclor, a făcut paradă cu un costum tradițional autentic. Ia din pânză de in era cusustă cu mătase în motive geometrice, modelul fiind îmbogățit cu fluturi și mărgele.
12 zone reprezentative ale iei argeșene
Și Sorin Mazilescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, s-a asortat cu evenimentul, îmbrăcând o cămașă tradițională din pânză topită. Directorul Mazilescu a prezentat asistenței numai ochi și urechi cele 12 zone etnografice din județ, reprezentative pentru bluza tradițională (Valea Topologului, Valea Argeșului, Valea Vâlsanului, Valea Râului Doamnei, Valea Argeșelului, Valea Bratiei, Valea Dâmboviței, Valea Cârcinovului, Valea Cotmenei, Valea Dâmbovnicului, Valea Neajlovului și Valea Teleormanului).
Valentina Popa de la Muzeul Golești a… urcat pe podium trei ii românești, una mai frumoasă decât alta, aflate în patrimoniul instituției.
O paradă a portului popular și un program folcloric susținut de ansamblul „Flori argeșene” au completat manifestarea închinată iei.
Mirela NEAGOE
Un Comentariu
Elena Delia Dumitrica
Ce frumos! Îi felicit pe organizatori! In mod special, le transmit un salut calduros colegilor mei ,Lavinia Geambei si Sorin Mazilescu! Pare ca destinul ne readunā, din cand in cand…Sunteti de o gingasie…mioritica! Felicitāri pentru articol!