* Dumitru Chirleşan: „Să ai bani şi să nu poţi să-i pui în operă – asta este o situaţie dramatică”
Vulnerabilitatea Universităţii din Piteşti a fost administraţia generală a instituţiei de învăţământ superior. Nu am spus-o noi, ci chiar rectorul UPIT, Dumitru Chirleşan, care este decis să îndrepte lucrurile, dacă va câştiga alegerile academice pentru mandatul 2020-2024.
La ultima conferinţă de presă din anul ce tocmai s-a încheiat, rectorul Dumitru Chirleşan a făcut inventarul problemelor cu care s-a confruntat de-a lungul anului 2019, dar şi al mandatului care se apropie şi el de final.
Vulnerabilităţi academice
Iată ce a declarat şeful instituţiei de învăţământ superior: „Una dintre cele mai mari probleme care ne-au stat în drum în anii ăştia a fost problema administaţiei generale a universităţii. Aceasta a fost de departe cea mai dificilă, cea mai delicată, cea mai complicată problemă. Dacă voi accede la un nou mandat de rector, ţinta mea strategică principală va fi reformarea şi reaşezarea administaţiei generale a universităţii pe alte baze.”
Dumitru Chirleşan a abordat şi subiectul legat de clădirea centrală a universităţii: „Ce a mers bine în 2019, dar nu a avut finalul pe care mi l-aş fi dorit? Banii. Am reuşit, împletind diverse maniere de lucru, să asigur banii universităţii. Însă în ceea ce priveşte resursele financiare ni s-au întâmplat şi ni se întâmplă în continuare nişte situaţii pe care nu le putem controla. Ai bani în cont, dar nu poţi să-i consumi din lipsă de servicii de calitate, la timp şi rapide – vezi cazul remedierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă în clădirea centrală. Dacă veţi merge acolo în clădirea centrală a UPIT o să vedeţi că e… varză, e o combinaţie interesantă de etaje aproape remediate şi terminate cu altele… jale. De ce? Pentru că proiectul aşa a fost proiectat şi aşa a fost avizat de autorităţile ISU. Cred că aici s-a exagerat şi nu puţin… Domnul Arafat – pe care şi eu îl susţin şi mi-e drag de el – cred a vrut să ia nişte măsuri mult prea dure pentru ţara în care trăim şi pentru capabilităţile finaciare şi logistice ale României. Eu nu contest că normele alea ISU după „Colectiv” nu sunt bune. Sunt foarte bune, dar hai să le aplicăm la clădirile care se construiesc de acum încolo! Hai să găsim un compromis pentru clădirile existente, pentru că realmente proiectul de remediere ISU schimbă această clădire a UPIT, o schimbă în altceva. Asta n-ar fi nimic… Proiectul a fost aprobat. Am obţinut bani la rectificarea anului trecut pentru remedierea ISU, dar n-am putut să punem în operă banii respectivi. Fiindcă operatorul a cerut prelungire la prelungire, acum câteva zile (n.n., în luna decembrie 2019) am reziliat contractul şi l-am invitat să plece. Să ai bani şi să nu poţi să-i pui în operă – asta este o situaţie dramatică, pentru că a obţine acei bani extrabugetari faţă de bugetul obişnuit nu e deloc simplu.”
Rectorul Dumitru Chirleşan a… parcat o altă nerealizare din zona administrativului în curtea UPIT: „Nu reuşim, domnule, să punem pe picioare parcarea universităţii, să o vedem odată băgată în liniile bugetare! Iarăşi, bani ar fi! Am făcut nu ştiu ce studiu au cerut, l-am plătit cu banii universităţii, vreo 170.000 lei, am depus totul la minister. Eu visam fericit că măcar acum, la bugetul pentru 2020, vor intra pe flux, ca obiectiv de investiţii. „Mai vedem, mai vorbim”, ăsta-i singurul răspuns primit de la minister”.