În primăvara anului 1932, Emil Cioran şi Mircea Eliade au fost invitaţi de către Petre Ţuţea la Boteni. Cei trei au venit în satul muscelean cu automobilul lui Nae Ionescu, trecând prin Câmpulung şi, înainte de a ajunge la Boteni, au dat o fugă până la Cabana Voina. Automobilul a fost condus de Mircea Eliade, care le-a mărturisit celor doi prieteni că are de gând să scrie o carte despre originile omului. În anul 1970 a apărut volumul „Nostalgia originilor”. În primăvara anului 2019, eu şi fratele meu am făcut acelaşi drum, timp în care am încercat să fac cea mai scurtă sinteză despre ideile acestor mari gânditori români.
Prin urmare, fiecare om are în viaţa lui momente când adevărul, acest veşnic căutat, îi stă în faţă, îi vorbeşte şi i se arată. Fiecare dintre noi are clipe în care conştiinţa se identifică complet cu persoana noastră. Un asemenea moment a fost, pentru tineri, anul 1990, când au erupt din cultura română două figuri de geniu: Petre Ţuţea şi Emil Cioran. Este anul când apar cărţile necenzurate ale lui Emil Cioran, iar Petre Ţuţea putea să-şi publice manuscrisele. Cărţile lui Cioran nu înlesnesc digestia, nici nu gâdilă lenea noastră de cugetare. Ele tulbură concepţiile pe care se reazemă liniştea sufletelor noastre, grămădindu-ne în faţă tot ce a adunat o vastă curiozitate intelectuală, în nesfârşitele sale peregrinări prin sisteme de cugetare. La Cioran găsim o morală individualistă care face apologia eului determinând un refugiu în cetatea pesimistă a acestuia. Cioran, într-un stil propriu, descrie spiritul de nemulţumire al vremurilor sale şi, mai mult decât atât, el mărturiseşte durerea dată de faptul că oamenii sunt siliţi să trăiască într-o ordine cosmică impusă de o naştere nechemată, lansând strigătul disperării, devenind doctrinarul pesimismului rezemat pe cultul fatalităţii. La acest filosof există o desfăşurare logică a spiritului pasionat de negative, deoarece toată viaţa a căutat temeiul de reazem al cugetării şi sensibilităţii lui.
În schimb, sub forma sprintenă a dialogului, Petre Ţuţea înfăţişează, într-o formă originală, o altă lume, diferită de cea a lui Cioran şi mai apropiată de sufletul românului simplu. Petre Ţuţea aparţine, prin opera sa, acelor zăcăminte ale poporului care nu sunt încă epuizate de istorie. Musceleanul nostru a fost un „ţăran” în comparaţie cu Mircea Eliade şi Emil Cioran. În opera lui Eliade sunt sintezele culturii române şi ale celei europene, şi nu numai. Eliade este un savant de renume mondial. El a fost prieten cu C.G. Jung, Gilbert Durand şi mulţi alţi savanţi ai timpului. De altfel, cu cât o cultură se apropie de majora ei formă, cu atât ea devine o suprastructură, sfârşind prin a fi o instituţie. Mircea Eliade este o „instituţie”. Iar dacă Cioran intră în contact cu atâtea sisteme filosofice contradictorii provocându-i o nemulţumire metafizică, o înclinaţie spre negaţie, spre un nihilism morbid, Ţuţea, în schimb, te fixează, introducându-ţi sufletul într-un labirint, prin nesfârşitele ţinuturi ale ideologiilor contradictorii, dar care se elimină din conştiinţa ta pe rând, una pe alta.
Petre Ţuţea critică cu subtilitate, cu ironie delicată, în ritmul frazelor minunat construite, pline de noutate şi pitoresc, de muscelean romantic, încercarea unora de a afirma un alt adevăr decât cel din Evanghelii.
Concentrarea interioară pe care i-a impus-o detenţia comunistă, singurătatea celulei, îi determină lui Ţuţea ideea că importantă pentru viaţă este găsirea sintezei ei. Ţuţea a căutat, în succesiunea imperfecţiunilor, o unitate, o reunire a sunetelor discordante într-o largă armonie. A căutat în sufletul său, a adâncit, a studiat ceea ce conţine veşnicia, scoţând la lumină sentimente şi emoţii care duc la credinţa în Dumnezeu. Creator al unei sensibilităţi naţionaliste, pasionat al unei unităţi morale în diversitatea prezentului, căutând în acelaşi timp un echilibru între cultură şi ideologie, Petre Ţuţea rămâne mai mult decât un realizator în arta vorbirii, un deschizător de largi perspective pentru tineri, el este un mare educator al poporului român. Dar toată această neastâmpărată inteligenţă musceleană, care se dăruia cu o pasiune pururi tânără, a primit dezlegarea enigmei în decembrie 1991. Moartea l-a îmbrăţişat în această taină a nefiinţei, de la care şi-a ferit chiar şi gândul prin credinţa în Dumnezeu.
50 Comentarii
Anonim
Ne-am lecuit cu toții. Comentariu făcut de autor ha ha ha
Anonim
Iar Savu cu văicărelile lui manifeste și inferioritatea lui ascunsa….
Anonim
Dupa ce acum doua saptamani autorul il caina pe Dragnea pentru ca a poposit in celula nevinovat, autorul face un arc peste timp si-l descopera brusc pe Tutea dupa un excurs cam accidentat prin filozofie. Presupun ca legatura dintre cei doi este legata de faptul ca unul a fost condamnat in urma unui abuz ideologic iar celalalt dintr-o eroare judiciara pusa la cale de statul paralel, altfel nu realizez de unde atata intoarcere in jurul cozii. Probleme mari cu hernia de disc si verticalitatea coloanei vertebrale. Cat despre articolul de astazi autorul poate fi sigur ca Tutea s-ar rasuci in mormant daca ar stii cum l-a reabilitat pe Dragnea.
Anonim
Triada „Cioran, Țuțea, Eliade”, care este şi titlul editorialului de mai sus al lui Gheorghe Savu, nu constituie doar o enumerare benignă a trei nume de filosofi „trăirişti”(reprezentanți de frunte ai Existentialismului național-ortodoxist (Nae /Nicolae Ionescu) , şi ai extremisului ideologic şi politic naționalist extremist din jurul „Căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu (Mişcarea Legionară din România deceniilor 3-4 din sec. 20) , ci chiar o readucere în prim planul atenției opiniei publice a unor idei politice şi ideologice pe care Istoria universală şi a României le-a condamnat deja, ideile fasciste !
Să ne reamintim istoria reală ! Cei trei : Cioran (n.1911-m.1995) ; Țuțea (n.1902- m.1991) ; Eliade (n.1912- m.1986) , în anii 1930-1945 au activat ca membri (Cioran doar ca simpatizant activ) în Mişcarea Legionară, remarcându-se prin articole ideologice (de propagandă) a ideilor naționaliste, legionare, fasciste chiar în varianta ortodoxă : hitleristo-musoliniano-codristă, pubicate în reviste româneşti şi străine („Gândirea” etc.) Deşi au făcut închisoare (Tutea 13 ani, după 1948; Eliade ,câteva luni, în 1938) , Cioran, refugiat în Franța, nu), ei NU s-au dezis total niciodată de Mişcarea legionară din tinerețea lor. Multe ar fi de spus în această ordine de idei.
Desigur, cei trei au scris multe lucrări (şi filosofice, dar şi literare, eseuri etc., unele de mare valoare , apreciate național şi universal). Analiza aplicată a acestora trebuie făcută, însă, de specialişti reputați în domeniile respective şi nu în articole de opinie,de te miri cine , în maximum câteva sute de semne tipogratice ! …
Boni
Știm părerea (proastă!) exhibată anterior de mai multe ori, a unui sudist amorf, că doar n-o fi muscelean, ăștia sunt isteți ca Pepelea, nu înacriți și retrograzi ca preopinentul de mai sus (dar în realitate, foarte jos). Va veni o vreme în care nu vom mai fi râme…
Anonim
Moaaaaaa…..Boni m-a spart cu comentariul ei mediocru…..
Anonim
Ești deja spart, varză (mai ales la cap).
Anonim
In ce an suntem?
Goargăș
Romulus Vulpescu (ce om, ce patriot!) povestește că a rămas țuț(ea) ascultând ce spunea Țăranul imperial, despre Ceaușescu: ,,Domnule, când voi muri eu, după mine rămâne un singur mare naționalist în care să credeți, Ceaușescu. Nu știu eu cât de comunist e el, dar ține cu nația asta, să stiți de la mine. Ăsta e om adevărat, ține cu noi”. Sigur, pe urmă, vântul schimbării i-a mai dezechilibrat părerea.
Anonim
Savu dixit!
Goargăș
Inexactitate de eroare din greșeală…
Argeșel
Excelent articolul! Botenii și întreaga vale a Argeșelului, în special, și toți românii, în general, au aria lor morală îmbogățită și înnobilată de/cu spiritul marelui Petre Țutea, atunci, acum, mereu. Elucubrațiile unor contemporani pigmei (filosofi de mâna a treia, ratați care se agață de ,,minteanul” lui Țuțea) nu pot nici măcar să-l atingă, d-apoi să-i micșoreze lumina minții sale geniale.
Anonim
Petre Țuțea, filosoful, nu prea s-a mândrit în timpul vieții sale cu Botenii (şi nici cu originile sale de „muscelean”), iar în ceea ce priveşte morala/etica „locală”, se pare că avea mari rezerve, fiind încă de la coceperea sa biologică de către părinți : Petre Bădescu (1859-1925), tatăl, „popă ortodox”(cum îl denunea fiul), l-a conceput pe Petre Țuțea cu Ana Țuțea (mai tânără cu 39 de ani) care era minoră (17 ani) când l-a născut pe „filosof”(6 oct. 1902), iar soția popei (Ruxandra) trăia (A murit la câțiva ani după / şi de inimă rea). Ana („țărancă analfabetă”, cum o prezintă chiar fiul „filosof”) a continuat relația cu popa Petre (şi i-a mai „făcut”/născut popei încă 7 sapte copii, frați buni cu Petre Țuțea, care era „fratele cel mare”). Pentru că lucrurile erau foarte „încurcate” în relația preot Petre Bădescu- tăranca minoră si analfabetă, Ana Țuțea , la Primăria Boteni din 1902, nou născutul este trecut în Registrul de naşteri cu prenumele tatălui (Petre) , dar cu numele de familie al bunicului ȚUȚEA , cf. cutumei româneşti a celor născuți …”din flori” !
Sigur, filosoful Petre Țuțea a fost îngropat în Cimitirul de la Boteni, în ziua de Sf. Nicolae 1991, deşi el dorise să fie îngropat în Cimitirul de la Blaj, „mica Roma a lui Eminescu”(A avut parte de un transport, mort fiind, de la Bucureşti la Boteni , într-un camion care plin cu/transporta/ morcovi, iar Carul mortuar, de la casa bătrânească la cimitir, n-a fost tras de boi, că nu s-au găsit, ci de 2două vaci ! No comment (O mores …”de Boteni”!) ?!…
Diogene
Un articol plin de sensibilitate intr-o lume plina de materialism. Surprinde exact esenta filozofiei.
Anonim
Savu dixit !
Anonim
Îmi cer iertare de la vaşnica mea admiratoare „Boni/(pushyca)”, dar n-o să-i acord în acest comentariu o traducere filosofică get-beget românească a expresiei-concept…”MUIE”, produs intelecual-spiritual şi filosofico-ideologic al elitei politice – pnl-usr-„pro-Victor”- de „dreapta şi centru-stânga- de vârf”, care face carieră, deja, în spiritualitatea neaosă din care îşi trage alde Relu seva purtătoare de nutrienți cotidieni, care se măsoară cu etilotestul (şi nu că n-ar merita) !…Deci, „Muie, BONI (pushyc@” !!?….
Atenția ne este atrasă astăzi de cotcodăcelile veleitar-filosofice-romanțioase (ca ale unei găini îmbătrânite de atâta ouat, după ce a părăsit cuibarul unde tocmai şi-a slobozit ultima mărgică „filosofică”) ale semnatarului articolului de mai sus intitulat psihanalitic : „Cioran, Țuțea, Eliade”!
În „subconştientul” lui de cititor amator/veleitar…”întru filosofie”(expresie-concept a/al lui Constantin Noica), autorul art. de mai sus sugerează un raport şi o abordare a triadei legionarismului politic şi ideologic românesc din anii interbelici ai sec. XX – CIORAN -ELIADE – ȚUȚEA – cu Triada dramaturgiei/Tragediei antice greceşti -ESCHIL, SOFOCLE , EURIPIDE (deşi nu este numită explicit, pt. că este adevărat, nu poate cineva „defula” ceva cultural, dacă n-a …”refulat” înainte)!!! …În abordarea/exegeza de mai sus, „musceleanul” filosof PETRE(Petrache, pt.prieteni) ȚUȚEA (6 oct.1902- 3 dec. 1991) pare tragedianul EURIPIDE (ultimul, cronologic, în triada de aur a Tragediei antice greceşti), în perioada când a scris tragediile sale privitoare la Iphigenia, fiica lui Agamemnon (conducătorul militar al grecilor în Războiul Troian) , dar si sora lui Oreste şi nepoata lui Menelau („Iphigenia in Aulis” şi „Iphigenia în Taurida”). Şi aceasta în ciuda faptului că Gh. Savu recunoaşte că stilul literar-filosofic/charisma „genialului” orator (mai degrabă decât prozodia scriitorului-filosof) este una care izvorăşte din ethosul muscelean „de Boteni” (despre care ziaristul ne sugerează că sunt „împovărați” genetic cei născuți în respectiva zonă de „muncele” pe unde curge neliniştit Argeselul) !
Fără a avea în intenție a scădea ceva din meritele gânditorului si retorului Petre Țuțea (ba, dimpotrivă!), il putem asemăna pe om şi orator (optimist şi plin de umor molipsitor , dezambiguitor al defectelor morale) mai repede decât cu tragedienii antici menționați- sau/şi cu comedianul antic ARISTOFAN („Norii”, „Broaştele”)- cu MARK TWAIN (Samuel Langhorne Clemens) -1835-1910 („Prinț şi cerşetor”; „Un yancheu la curtea regelui Arthur” ; „Aventurile lui Hucklebery Finn” etc.) , „părintele literaturii americane”, cum îl denumea William Faulkner.
Anonim
Hmmm…binișor! Vezi ce înseamnă să-ți iei medicamentele la timp?! Asta după ce ți-a adus/dat tembelul ăla din Suedia ceva ce se observă că îți place foarte mult. Să-ți fie de bine!
Anonim
Foarte interesant! Dar e prea multa informație dintr-un spatiu mic. Schimbati-va stilul de prezentare.
Boni
Băi acesta, pe patul de moarte Țuțea rostea ,,Excelsior” pentru poporul român. Tu? ,,Infernum”-ul din cap.
Anonim
Pentru creștini nu există neființă ,ci viața veșnică,ce se manifestă prin contemplarea ființei divine și prin comuniunea cu drepții.Ați făcut o descriere frumoasă,dar ați încheiat lamentabil,ca un ateu marxist.Vă lipsesc profunzimea ,simțirea și cultura teologică.
Anonim
Domne, parcă ai fi Boni (pushyca) ! Numai ea încheie tăcerea … lamentabil !
Anonim
Medicamenteleeeeee……..
Boni
Ești zero, nici măcar Puie Monta nu mai poți rosti/primi…Treci la cotețul tău din Prundu. Vremea ta a trecut demult, ești un biet bătrânel, singur, decepționat, ne (mai) băgat in seamă, jalnic, decrepit! Mi-e milă!
Boni
O, tempora! O, mores! Ce-ai fost și ce-ai ajuns!
Anonim
Şi când te gândeşti că tu eşti o biată baby slutty (bitch) expirată care mori cu sticla de whisky în mână în stabilimentul de pe Gârlei !!!
Anonim
Boney M & „Boney” ABBA ?!… Tu vorbeşti ?!…care-i încurci în pat pe Franz Reuther (patronul) cu dansatorii din Aruba şi Montserrat , Bobby şi Mike ş.a. care le-au urmat !?!! Tu semeni doar la sex cu Liz Mitchell (solista vocală), că în rest …”praful şi pulberea : „Boney M”şi Muie … bABA !!!…
Anonim
Jenibil!
Anonim
Normal !
Ana
Calinic Argeșeanul a spus ca Romania trebuie exorcizata. Cred ca trebuie sa începem cu acesti comentatori.
Anonim
Vă referiți la toți comentatorii?!? Cred că nu văd bine. Păi atunci să-l părasim in corpore pe editorialist, lăsându-l ,,necomentat” (doar cu părerile, cam ciudate, ale ,,lui” Ana). Ce e mult strică! P.S. Se spune că de exorcizare ar avea nevoie chiar și unii reprezentanți ai clerului. Succes!
Anonim
Ce a fost si a ajuns bietul Savu. Dupa ce si-a iesit din trup incarnand Anonimi apoi Ane, Geoargasi, Boniuri, Argeseluri si alte preacuvantatoare, a reusit sa strice si urma de filozofie legionar-comunista intrand intr-o polemica care sustine Decameronul. Dupa regula Savu trece, cainii latra, sa ne asteptam si la alte epistole generatoare de pamflet si audienta pe zona patologica a cotidianului Argesul…Pacat !
Anonim
Topic@ (prozodia) , întradevăr, te trădează, draga mea Ana/Smeo/Pushyca ! Tu cotcodăceşti prin editorialul/ cotețul lu’ Savu/ ca găina à bătrână când îşi scutură penajul năPârlit & năclăit de… praful de prin bătătură după ce „o lasă”/abandonează „cocoşul roşu”/”anonimul” !
A fost ultima ta/(ei)…”călcătură” …înainte de a fi băgată…la ciorbă !…
Argeșel
Principala cauză a renunțării unor persoane normale la cap să mai comenteze este permisiunea acordată, de administratorul site-ului, unui așa-zis filozof (cu probleme mentale/mintale grave care, înafara cunoștințelor proprii, se inspira in mod copios de pe net, reușind să pară ,,telectual”) de a-si posta elucubrațiile
care maculează paginile electronice ale unui ziar serios. Știu precis că domnul Savu nu se autocomentează prin persoanele nominalizate. Orice s-ar spune, prin articolele sale, dă consistență, valoare dar și culoare acestei publicații. Valoarea se vede, se simte! Deși presupun cine este, nu doresc să-l devoalez/întâlnesc niciodată pe acest philosoph…mi-ar fi rușine de rușinea lui. Nici n-o să-i mai răspund vreodată. Doar atât: Să redevină sănătos!
Anonim
E lumea plină de slăbănogi şi pitici de grădină…”sănătoşi”ca tzyne, bre Argeşel/Savu ! Mai bine inlocuieşte-ți ciobul ăla de… „oglindă”, rămas de pe timpurile Batalionului Disciplinar, unde/in care te … uitai când îți decopertai din față, când pe stânga, când… cu dreapta, înjurând-o pe „Mândra” (pushyca, bre!) că , a dracului, „the beach of Regiment” a ridicat iar tariful…la „ras, tuns şi …frezat”,când vine vorba de tzyne,…da’ lu’ …”anonimu’ i-o dadea …toată ziua şi îi mai fuckcea şi…”reduceri”!!!
Un postac pierdut
Dle administrator de site (George Olteanu), d-ta ai văzut ce scrie un dement pe aici, cunoști limba engleză?, ia observă postarea de la 10.1.2.1.1., îți place? Ce zici dacă prezentăm situația redactorului șef și patronului? De ce permiți să fim jigniți de un bolnav mintal? Asta e libertatea presei?
George Olteanu
Sincer, nu am timp să urmăresc toate comentariile de la articolul domnului Savu. Apelez în schimb la cei care strecoară jigniri şi obscenităţi să înceteze şi să discute civilizat.
Anonim
Nu vă cred și știți bine că nu este așa. Îi permiteți unui bolnav să jignească pe toată lumea cu expresii de neacceptat iar altora le interziceți comentariile deși sunt cu mult mai cuminți decât ale mizerabilului (de exemplu al ,,adevaratului filisof mutat din București”). Dacă se retrag comentatorii dlui Savu, postările tind spre zero. O să vedeți !
Anonim
si tu de unde stii ca i le-a interzis? Esti cassa locco?
Anonim
Cu cine, domnule ?! Cu această slutty/bitch of the cartier,dementa alcoolică şi drogată, pe care o strigă toată lumea pe stradă…”curvă”/prostituată , pushyca grasă şi expirată şi care spurcă / măscăreşte pe oricine nu-i dă ei…ce cere…Bani ?!!…Eu îi spun neaoş, pe limba ei,…hai sictir, putoare !
Goargăș
Vă place domnule Olteanu? Vă place domnule Redactor-șef? Vă place domnule Director?
George Olteanu
La următorul editorial promit: curăţenie!
Anonim
Felicitări, domnule Olteanu ! Mă tem că unii care scriu aceleasi 10-15 cuvinte, de când au terminat ei „şcoala de contabili” de la Bradu sau Dobrogostea, din anii 1960 , nu s-au „prins”!….
Anonim
Acest „Goargăş”/Boni/Argesel etc. (sunt, de fapt, acelaşi individ : Savu Gh. care nu-şi stăpâneşte invidia – ha, ha, ha!) şi care îsi insultă pe cei mai valoroşi comentatori care/când nu sunt de acord cu ce scrie el, dovedindu-se mult mai informați, cutivați şi talentați decât ziaristul respectiv ( fost membru al Securității, azi pensionar, cu „pensie specială” şi informator „acoperit” in redacția Argesul) Noi vom continua sa-i devoalăm spoiala de „cultură” şi manipularea securistă pe care o/le exhibă în fiecare articol pe care îl semnează. O vom face mult mai vehement şi caustic pe site-ul Argesul, dar şi pe alte site-uri! Ha, ha, ha, să te ții , „maistre” !
Anonim
O babă expirată (depăşită… de vârstă, analfabetă, bigotă, grasa şi urata, menopauzat@/asistată social, care n-a muncit vreodată în viața ei- a trăit …din înşelătorii, şantaje/babau de presă -prostituție à la Boni/Goargăş- de îşi zice te miri cum- spurcă /scârbeşte… cu analfabetismul individual/pe persoană fizică/ şi se vrea lideră (patentată) de …sindicat a unora ca ea (Securitatea lu’ Traian) !!?…Huooo !…Bre CIOARĂ /PĂSĂRICA…mică ! Bunăciunea d’ALDE…Relu ! Ha, ha, ha, ha… Fa, sictir !!!
Anonim
sincer sa fiu nu-mi place nici mie d-le Geoargas aka Savu
Goargăș
Vă mulțumesc, domnule Olteanu, și promit că la fiecare comentariu mizerabil voi posta aceleași trei întrebări. Trebuie să ia cineva taurul de coarne.
Anonim
N-are niciun sens! Se vede ca Argesul nu-l poate pune la punct pe ,,comentatorii valorosi” (in fapt unul singur, un derbedeu batran si cu neuronii centrifugati de boala). Sa-l pupe pe frunte!
Anonim
Mamaia-Eforie, ai nostalgia maşinii de spălat preistorice …”Albalux” !?
Anonim
Singurul editorialist demn de comentat (pro sau contra) pe site Argesul (din păcate pt. cititor!) este Gheorghe Savu. Merită…mai mult !
marin
Chiar onorant pentru Boteni – sa gazduiasca in acelasi timp oamenii vremii aceleia. Sunt putin studiati in scoala, din pacate, dar raman emblematici pentru cultura romaneasca.