Pentru anul academic 2019-2020, Universitatea din Piteşti a pus la dispoziţie 700 de locuri de cazare în cele două cămine studenţeşti numerotate cu 2 şi 3. Adrian Sămărescu, prorector pentru relaţii cu studenţii, absolvenţii şi mediul socio-economic, ne-a spus că, până în prezent, au fost cazaţi 430-450 de studenţi.
120 lei, chiria standard
Chiria standard pentru studenţii admişi pe locurile cu taxă este de 120 lei; cei care au ocupat locuri subvenţionate de stat plătesc jumătate din acest cost. La tariful perceput pe chirie se adaugă 80 lei, reprezentând cheltuielile cu utilităţile (energia electrică, apa, căldura, gunoiul, cablul tv şi internetul). Reabilitat, căminul nr. 2 oferă un confort hotelier de două stele plus, camerele cu 3-4 locuri fiind dotate cu chiuvete şi cabine de duş. Grupurile sanitare se află pe hol, o toaletă fiind arondată la două camere.
Căminul nr. 3 se află în proces de modernizare, lucrările urmând să fie efectuate pe parcursul anului universitar. Până în acest moment, au fost înlocuite instalaţiile sanitare. Urmează refacerea parchetului şi a pereţilor, înlocuirea bucăţilor sparte de gresie, schimbarea corpurilor de iluminat (cu becuri economice cu LED) etc. În acest corp supus renovării fiecare modul de locuit are două camere. În suprafaţă de 21 mp, o cameră poate caza patru persoane. Chiuvetele, toaleta şi duşurile se găsesc pe holul comun.
Prorectorul Adrian Sămărescu a adăugat că au fost păstrate locuri în cămine pentru studenţii străini, care urmează să sosească în campus.
La UPIT au fost admişi în anul pregătitor de limba română studenţi din Republica Moldova, Albania, Cipru, Franţa, Grecia, Camerun, Irak, Iran, Israel, Libia, Palestina, Turkmenistan, Vietnam, Yemen, Bulgaria, Iordania, Republica Guineea, Maroc, Egipt, Algeria, China, Canada, Comores, Congo, Liban, Siria şi Ucraina.
12 lei, cartela de masă
Preţul standard pentru un meniu la cantina studenţească de pe Gh. Doja este 12 lei (trei feluri de mâncare). Cartela preplătită costă 10 lei.
Pentru această săptămână au fost gătite următoarele variante (la alegere): luni – ciorbă de perişoare sau de legume, pulpe dezosate la cuptor sau varză călită şi desert; marţi – ciorbă de fasole verde sau de văcuţă, ardei umplut sau ostropel de pui şi desert; miercuri – ciorbă de porc a la grec sau de spanac, coaste afumate de porc la cuptor sau iahnie cu cârnaţi şi desert; joi – ciorbă de burtă sau cu găluşte, mici cu muştar sau tochitură cu mămăliguţă şi desert; vineri – ciorbă de afumătură sau de dovlecei, chiftele cu sos sau şniţele cu pui şi, bineînţeles, desert.
În curând va fi deschisă şi cantina „Academica”, de lângă Rectorat. Din meniurile studenţeşti se va putea înfrupta şi clientela din afara universităţii. Aşa că… poftă bună!