Consiliul Local Piteşti a aprobat zilele trecute cadrul necesar acţiunii de debranşare voluntară de la sistemul centralizat de termoficare. Cu acest prilej au apărut discuţii cu privire la modul în care trebuie acţionat, în condiţiile în care tot mai mulţi piteşteni s-au decuplat de la sistemul de încălzire al oraşului. Dar chiar şi aşa, SC Termo Calor Confort a ajuns pe profit, deşi mai are doar jumătate dintre clienţii de dinainte de 1990 (cam 23.000 de apartamente). Aşadar, ce este de făcut?
Propunere respinsă
Consilierul local Dănuţ Dinu (independent) a propus ca, în loc să fie alocaţi bani pentru subvenţionarea gigacaloriei, să fie cumpărate centrale de apartament pentru toţi piteştenii. „Sunt la subvenţie 6 milioane euro. În doi ani am lua centrale pentru toată lumea şi am scăpa de acest cartof fierbinte”, a spus Dinu. Viceprimarul Sorin Apostoliceanu, care a fost ani buni economist-şef la Termo Calor, a afirmat că ideea este nefezabilă din mai multe considerente. În primul rând, mulţi piteşteni preferă sistemul centralizat şi chiar au început unele rebranşări. Pe de altă parte, municipalitatea a cheltuit foarte mulţi bani în centrale termice noi de cartier, care au redus pierderile din reţele şi au crescut eficienţa sistemului; deci, dacă ar fi montate centrale de apartament, ar însemna că investiţia a fost fără rost. În cele din urmă, ideea lui Dinu a fost respinsă. Dar dezbaterea rămâne, mai ales că mulţi piteşteni au centrale termice de apartament şi nu beneficiază de nicio subvenţie de la bugetul local.
Comparaţie
„Stau la casă. Am o centrală şi plătesc şi 700 lei pe lună la gaze. Mie nimeni nu îmi dă subvenţie, nu e normal”, ne spune un piteştean din Popa Şapcă. „Pentru două camere plătesc circa 300 lei pe lună într-o perioadă friguroasă. E bine, dar se poate şi mai puţin”, ne-a spus o doamnă din aceeaşi zonă, dar care este branşată la sistemul de termoficare. Diferenţa este clară. Termo Calor Confort produce gigacaloria la 394 lei, din care cetăţeanul plăteşte doar 193 lei. Restul este suportat de primărie, prin subvenţie. Pentru cei care au centrale nimeni nu plăteşte vreo subvenţie, deci apare o discriminare. Totuşi, costurile la blocurile cu centrale de apartament nu sunt atât de mari. Deocamdată. Investiţia iniţială poate fi consistentă (de la 2.000 lei în sus, mai ales că noile centrale în condensare sunt mai scumpe; acestea asigură un consum mai mic), dar ulterior se amortizează din costurile mici cu utilităţile (la bloc). În schimb, guvernanţii vor să introducă, în conformitate cu normele europene, taxe de poluare pentru centralele de apartament, aşa că şi în acest caz costurile vor creşte. Pe de altă parte, pentru a eficientiza sistemul şi a reduce pierderile, Termo Calor Confort a închis CET-urile energofage (CET Sud I este în conservare, CET Sud II a fost demolată pentru a face loc unui parc industrial, iar CET Găvana a fost închisă şi va fi demolată). S-au construit centrale mici de cartier care asigură un traseu mai scurt şi la parametri superiori către beneficiarul final. Totuşi, societatea are de recuperat sume mari de la asociaţiile de proprietari. Atenţie: conform legii mai noi, facturile ţin loc de titlu executoriu!
Procedură de debranşare
Spicuim din regulamentul pentru debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare. Cererile pot fi depuse la SC Termo Calor Confort între 6 iunie – 16 august. Ca şi până acum, operaţiunea este interzisă dacă în bloc nu s-au făcut deloc debranşări sau dacă imobilul a fost declarat zonă unitară de încălzire (adică mai mult de 51% dintre apartamente sunt branşate la sistemul centralizat de termoficare). De asemenea, dacă nu este asigurată o sursă alternativă de încălzire, decuplarea nu este posibilă. Este nevoie de mai multe documente pentru a se ajunge la debranşare, după cum urmează: acordul autentificat al vecinilor (pe verticală şi pe orizontală); acordul scris al asociaţiei de proprietari (exprimat prin hotărâre a Adunării Generale); adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari, din care să rezulte plata la zi a facturilor la energia termică; referatul tehnic emis de SC Termo Calor Confort şi documentaţia de reconsiderare a instalaţiei de energie termică, aprobată de Termo Calor. Tariful de deconectare este de 200 lei, iar pentru fiecare calorifer se percepe o taxă de 50 lei, inclusiv TVA. Amenda pentru debranşarea fără aviz este de 250 lei.
Claudiu DIŢA
3 Comentarii
Puiu
Centrala de apartament este una dintre prostiile cele mai mari care au avut loc după ’89, alături de retrocedarea pădurilor şi desfiinţarea fermelor şi ceapeurilor. Sistemul centralizat, dacă îşi face treaba cum trebuie şi nu fură, este net superior celui individual şi are o grămadă de avantaje. Cheltuielile cu centrală de apartament sunt mult mai mari, iar faptul că stai tot timpul cu” bomba” în casă este groaznic.Demolarea punctelor termice modernizate a fost cea mai mare greşeală a primăriilor.Nu am reuşit niciodată de când am centrală de apartament să ating temperatura pe care o aveam înainte la sistemul centralizat şi asta în cazul în care acum am şi termopan. Nu zic că nu s-ar putea, dar costurile ar fi triple! Fiecare face cum doreşte, dar eu sincer regret enorm desfiinţarea punctelor termice!
nostal Gicu
Cine crezi ca ar mai fi muncit la CAP in anul 2017?
Cine muncea la CAP inainte de 1989? Nu prea stiu cine muncea ca taran cooperator, dar stiu ca elev pitestean ca faceam si eu munca pe care nu o faceau taranii respectivi.
Cat despre „bomba” din apatament:
– cate explozii de centrale termice individuale s-au inregistrat dupa 1989? (daca se inregistra vreuna ar fi spumegat presa socialista!!!)
– cate explozii din cauza gazelor uitate deschise la aragaz s-au inregistrat?
Aragazul nu este la fel de „bomba” daca nu e folosit corect?
Centrala de apartament are revizie periodica obligatorie si iti vine pe factura instiintarea de la gaze ca trebuie sa faci revizia.
Daca nu faci revizia la timp, vin de la gaze si iti inchid si sigileaza gazometrul.
George Albu
In paralel in alte orase primariile acorda subventii de 3000 de lei pentru fiecare apartament care renunta la sistemul centralizat de incalzire si opteaza pentru achizitia de centrale termice de individuale.