În farmacii s-a păstrat regula de a nu se intra decât în grupuri mici, pentru a se păstra distanța între cumpărători. În zona Eremia Grigorescu din Pitești, opt-nouă clienți, majoritatea bătrâni și bolnavi, așteptau răsfirați pe trotuarul unui punct farmaceutic, să le vină rândul. O bunică abia sosită la coadă a cerut permisiunea oamenilor din față să intre în farmacie pentru a adresa o singură întrebare: „Ați adus <<Siofor>>?” Negativ, sec și lipsit de speranță, răspunsul primit de bătrâna bolnavă de diabet seamănă cu cel dat de toate farmaciile din Pitești și din alte localități. Întâmplarea s-a petrecut la început de lună. De atunci și până în prezent, problema nu a fost rezolvată, diabeticii fiind, în continuare, măcinați de stresul procurării tratamentului prescris de medici.
Cel mai utilizat antidiabetic oral nu este disponibil și nici nu se știe când sau dacă va mai fi. „Siofor” (clorhidrat de metformină), medicamentul recomandat multor pacienți cu diabet zaharat de tip 2, nu se mai găsește la vânzare de câteva luni bune. Comenzi se fac, dar farmaciștii nu reușesc să-l aducă, pentru că producătorul nu îl are în depozite. Unele farmacii s-au orientat spre înlocuitori.
În timp de „Siofor” este pus pe lista de așteptare, înlocuitorii acestui medicament sunt la fel de greu de găsit. De exemplu, o farmacie din Exercițiu și-a epuizat ieri, la ora amiezii, medicamentul „Glucophage” (un produs similar, ce conține metformină). Pacienții diabetici primesc rețete gratuite, dar pentru o singură cutie de „Glucophage” ei trebuie să plătească 14 lei. Aprovizionarea este deficitară și pentru „Metfogamma”, un alt antidiabetic oral care de obicei nu e disponibil în farmacii.
La sfârșitul anului 2019 erau în evidența DSP Argeș 39.380 bolnavi de diabet zaharat.
Un Comentariu
Anonim
Nu mai exista de peste un an!!!