Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită actualei coaliţii de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenţilor privind gratuitatea transportului cu trenul. Aceştia ar vrea ca doar studenţii de o anumită vârstă (mai puţin de 26 de ani), dar şi cu medii mari, activităţi, schimburi de experienţă în alte ţări să poată avea posibilitatea de a călători gratuit cu trenul. Ceilalţi ar putea primi vechea reducere de 50% sau chiar nimic…
Pentru că subiectul a creat numeroase controverse, în special în rândul studenţilor, aşa cum este şi normal, am stat de vorba cu câţiva studenţi, întrebând ce cred despre propunerea ANOSR.
„Gratuitate în continuare”
Andrei Eşanu: „Cu vârsta sunt de acord, în special la master avem mii de studenţi care s-au trezit la 40 de ani să îl facă, să fim sinceri, îşi pot permite să plătească şi nu mai sunt la vârsta la care au nevoie de ajutor ca tinerii. Pe de altă parte, toţi cei care au mai puţin de 22 de ani ar trebui să aibă gratuitatea în continuare, fără să conteze ce note au.”
Ana Dobre: „Nu este deloc în regulă, de ce să ne ia gratuitatea, studenţii erau chiar mulţumiţi de această şansă, era ceva util pentru noi”.
Ileana Baibarac: „Consider că studenţii cu dizabilităţi ar trebui să fie privilegiaţi în continuare, necontând vârsta sau notele obţinute la facultate”.
„Ce legătură are media cu nevoile”
Cosmin Matache: „Am înţeles că vor să taie gratuitatea. Cel mai stupid mi se pare faptul că o să dea gratuitatea la tren în funcţie de note sau vârstă. Ce legătura are media unui student cu nevoile lui sau cu starea lui financiară? Foarte urât ceea ce se întamplă!”
„În trenuri sunt condiţii mizere!”
Alina Nedelcu: „Sunt şi eu studentă, dar nu pot să spun că am profitat de gratuitatea cu trenul, nu prea am călătorit, asta din cauza condiţiilor mizere şi a ritmului de melc pe care îl au trenurile. Bine ar fi să nu mai călătorească nimeni până nu ne oferă condiţii omeneşti, minime…”
4 Comentarii
Anonim
Păi nu-i ziceți voi ciumă roșie entității care a propus gratuitatea? Să v-o reacorde holera căcănie!
mihnea
Acum incepe sa se IA nu se mai DA.Asta e doar inceputul,jalea mare abia incepe.In economie efectele unor masuri cretine sa vad dupa cativa ani.Incepe culesul roadelor lipsei de investitii si pomenilor date pana acum.
Adi
Studentii pitesteni ar trebui sa stie cel mai bine cat de deplorabile sunt conditiile de calatorie, doar din cauza lor se epuizeaza trenurile in weekend, in speta acele Sageti Albastre mici si neincapatoare! Si asta si cu 2-3 zile inainte.
Asa ca drumuri necesare pentru acasa – facultate 12 calatorii gratuite dus-intors pe an ar fi ceva de bun simt, in rest 50% cum au platit si altii si n-au mai murit.
Studentii de astazi isi permit cam multe obraznicii, pretind ca li se cuvine totul, ori nu concep ca biletul de tren sa coste bani. Generatii noi si rasfatate, urcate degeaba pe piedestal. Si tot ei au si cele mai mari pretentii. Ca oricum trenul e asa si pe dincolo, de ce sa dea bani, dar sa mearga cu alte mijloace de transport daca prea nu le convine, dar ghinion ca e cu bani acolo.
Gratuitatile nelimitate nu sunt sustenabile, de aceea se si discuta limitarea lor si e normal sa aiba loc mai ales ca CFR-ul a dus-o mult mai prost de 2-3 ani de zile de cand s-a introdus aceasta facilitate nejustificata.
Gabi
Ce comentarii răutăcioase. Sunt student și muncesc (și zi liberă nu am: luni-vineri facultate;vineri seara-duminică serviciu). Mă întrețin singur cu cazarea, mâncarea, îmbrăcămintea, facturile și taxele. După ce că mă descurc greu mi se ia și singura facilitate economică de la stat. Păi de banii pe care ar trebui să-i dau pe biletul de tren mai bine îmi iau ceva de mâncare. Pentru a avea o meserie onorabilă pe viitor trebuie să îndur sărăcia acum. Mulțumim români pentru această bătaie de joc. Lasă că vă tratați singuri, vă educați singuri.