Ce se face într-o localitate din Argeș este unic în România și vezi doar în Occident!
Astăzi, 18 septembrie, județul Argeș a dobândit o comoară educațională neprețuită. Datorită eforturilor susținute ale Asociației BookLand, alături de autorități centrale, județene și locale, în localitatea Vulturești s-a pus temelia a ceea ce va fi primul campus profesional care se face în mediul rural.
Mai exact, este vorba despre un Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual. Peste 300 de tineri vor avea șansa de a învăța și de a-și clădi un viitor mai bun chiar la ei acasă.
La eveniment au participat miniștri, secretari de Stat, senatori, deputați, alături de autorități județene și primari, cu toții fiind impresionați de anvergura acestui proiect extraordinar, ce are drept slogan sintagma “Pentru o Românie care știe meserie”.
Evenimentul de astăzi a fost presărat cu surprize, participanții fiind invitați să introducă într-o „capsulă a timpului” obiecte și mesaje simbolice. Au participat și numeroși meșteri populari, formații artistice, copii talentați care au cântat și au jucat pe scena amenajată chiar pe șantierul terenului unde se va construi Campusul. Angajații de la Holcim s-au apucat deja de lucru, iar pentru a răsplăti efortul tuturor s-a întins o masă îmbelșugată cu preparate tradiționale, „vedeta” fiind un purcel la proțap.
Partenere în acest amplu proiect sunt mai multe companii mari care desfășoară activități inclusiv în Argeș, printre care Holcim sau Leroy Merlin.
Planul este ca în anul 2025 campusul să fie gata și să-și deschidă porțile pentru elevi. Vor fi primiți aproximativ 300 de elevi care vor beneficia de cele mai bune condiții.
În acest campus se vor desfășura cursuri de învățământ primar, gimnazial, liceal și postliceal.
Această școală va fi 100% gratuită, iar calitatea învățământului, promit coordonatorii proiectului, va fi una de nivel occidental.
Elevii vor avea toate dotările necesare, singurul lucru care ține de ei fiind ambiția și dorința de a fi mai buni.
Campusul va cuprinde bibliotecă, ateliere, laboratoare, dar și sală de spectacole, teren de sport, amfiteatru în aer liber sau cantină.
În paralel, Asociația BookLand va derula diverse parteneriate cu numeroase companii ce vor oferi tinerilor posibilitatea de a efectua stagii de practică și chiar de a se angaja.
Tinerii de la sate au acum motive reale de a spera la un nivel de trai mai bun.
Mihaela Petrovan, președinta Asociației Book-Land: “Ideea campusului s-a născut din dorința noastră de a face și mai mult pentru copiii din mediul rural, acolo unde este în mod real nevoie de sprijin! De ce un centru educațional în sistem profesional dual taman la sat? Pentru că meseria continuă să fie brățară de aur, iar faptul că acești tineri vor putea intra pe piața muncii imediat după finalizarea studiilor, având locuri de muncă pe măsura competențelor și abilităților, este un avantaj extraordinar și o reală șansă la o viață mai bună. Mai ales pentru că noi îi pregătim pentru companiile din județul lor, oferindu-le șansa de a rămâne aproape de familie. În felul acesta vom contribui la formarea unei generații de specialiști în varii domenii, peste câțiva ani, când bunele practici pe care le vom dobândi în Argeș vor sta la baza unei rețele naționale de campusuri – pentru că ne dorim ca fiecare județ să aibă un Campus Book-Land – practic, vom putea pregăti profesioniștii de care au nevoie angajatorii din toată țara, colaborând îndeaproape cu aceștia. Este și una dintre soluțiile viabile de a-i păstra pe tineri în țară, contribuind la creșterea economică a zonelor din care provin, oferind astfel satului șansa de a prospera.”
Primul Campus Preuniversitar Profesional BookLand va fi inaugurat în județul Argeș, în anul 2025, după o investiție de peste 5 milioane de euro.
Începând din 2026, asociația BookLand va construi centre educaționale similare și în alte județe, acestea urmând să formeze o rețea națională.
Foto principal: descriptiv