Ştefania împlineşte, la 27 august, 25 de ani şi tot atunci îi vine sorocul să nască. Înlăuntrul pântecului rotunjit al gravidei cu privirea ca de azur creşte o mică prinţesă. Şi Loredana, o brunetă cu ochi de safir ce tocmai a împlinit 29 de ani, are „burta” la gură. Tânăra aşteaptă o fetiţă, pe care o va chema Aya Rebeca Maria; termenul probabil al sarcinii este, coincidenţă, tot 27 august. Maria Mirela a căzut „grea” după ce a schimbat prefixul vârstei. În toamnă, când va începe şcoala, femeia de 31 de ani îl va aduce pe lume pe Nectarie Patric. Cele trei gravide din Piteşti au participat, săptămâna trecută, la un eveniment organizat de Asociaţia SAMAS care promovează beneficiile alăptării. Specialiştii le-au încurajat pe mame să-şi hrănească bebeluşii la sân şi le-au prezentat avantajele acestui act fiziologic natural.
„Laptele de mamă e un aliment viu”
La Piteşti, campania pro-alăptare „Îţi mulţumesc, mamă, pentru că m-ai alăptat!” s-a lansat la Biblioteca Judeţeană, din păcate, în prezenţa unui număr redus de participanţi. Sfaturile specialiştilor au fost date de: dr. Iuliana Copăcianu, medic primar obstetrică-ginecologie, şi de cinci educatori perinatali SAMAS: Neli Homeghiu, Amalia Neacşu, Viorica Neaţa, Corina Ivan şi Marinela Bădulescu. Campaniei i s-a alăturat şi dr. Cristina Dumitru, de la Spitalul de Pediatrie.
„Laptele de mamă e un aliment viu. E bogat în anticorpi, enzime, hormoni, în tot ce trebuie să-i asigure copilului necesarul optim de glucide. Laptele de mamă e perfect pentru sugar; conţine toate substanţele nutritive necesare dezvoltării normale a organismului, precum şi o mulţime de factori imunitari şi imunomodulatori. Copilul alimentat natural nu este protejat doar pe perioada alăptării, el este apărat şi pe termen lung împotriva infecţiior, alergiilor şi a unor boli cronice grave. Pe lângă faptul că este foarte comodă hrănirea pruncului la sân, alăptarea are şi alte avantaje pentru mamă, oferindu-i un sentiment de împlinire. Este o metodă contraceptivă, inhibând ovulaţia, oferă protecţie pentru cancere de ovar şi de sân. Laptele de mamă este steril, nu are nevoie de prelucrare. Este şi ecologic, fiindcă la finalul mesei nu se aruncă atâtea ambalaje. Laptele de mamă e laptele speciei noastre; e, aşadar, cel mai complet aliment”, a spus dr. Iuliana Copăcianu.
„Dacă la nivel global, rata medie a alăptării este de 32%, la noi în ţară – conform studiului din 2011 – este de numai 12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv dacă în afară de laptele matern nu mai primeşte niciun fel de alte lichide (apă, ceai, suc etc.). Este momentul ca promovarea şi susţinerea
alăptării să devină o prioritate naţională de sănătate! Toate forurile mondiale de sănătate şi chiar şi cele economice au luat act de legătura direct proporţională, dovedită prin nenumărate studii, între alăptarea bebeluşului şi starea sa de sănătate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuală, pe toată durata vieţii. Nu mai ne permitem ca societate să ignorăm acest aspect. De aceea, a fost lansată campania prin care punem la dispoziţia mamelor informaţii şi suport pentru alăptare”, a explicat Neli Homeghiu, educator perinatal SAMAS.
Puţine mămici ştiu că, încă din primele momente după naştere, sânii lor secretă colostru, supranumit şi „aurul lichid”, care protejează bebeluşul de virusuri, bacterii sau alergii, fiind bogat în carbohidraţi, imunoglobuline şi polipeptide, în combinaţii personalizate şi concentraţii maxime. Şi cel mai important, alăptarea este cea care furnizează copilului sentimentul de protecţie, intimitate, iubire şi siguranţă, sentimente absolut esenţiale în dezvoltarea emoţională normală a bebeluşului.
Mirela NEAGOE