Statul român a băgat cărămizi de bani în ultimii ani, mai cu seamă în ultimii doi, în conturile propriilor angajaţi. Media salarială la stat a depăşit pragul de 700 euro net în acest an, iar funcţionarii publici câştigă aproape 900 euro, nivel similar celui din Polonia şi peste cel din Ungaria. Au crescut şi salariile din mediul privat, dar mult mai lent, şi se află la nivelul de acum 5-9 ani înregistrat în Ungaria şi Polonia. Adevărata creştere nu vine din economia de piaţă, ci din politica de salarizare a statului. La companii creşterea a fost de puţin peste 9%, la 2.484 de lei (534 euro). La stat a crescut cu aproape 18%, la 3.260 de lei (701 euro)! Şi înainte de criză, bugetarii câştigau mai bine decât cei din mediul privat. Situaţia s-a echilibrat începând cu 2010, cu ocazia mult hulitei tăieri operate de Guvernul Boc, care a realizat subit că există o criză bugetară, şi mai ales pe seama lucrătorilor din educaţie şi sănătate, care au recuperat mult mai greu veniturile nominale în comparaţie cu cei din administraţia publică. Media privat-stat era echilibrată la nivelul anului 2015, după care s-a produs ruptura. Toate categoriile de bugetari câştigă, în acest moment, peste medie şi considerabil peste ce oferă sectorul întreprinderilor.
Bugetarii îi prind din urmă pe europeni la salarii. Privaţii, tot în urmă
Advertisement
Advertisement
2 Comentarii
MARIN
Nu toți bugetarii sunt funcționari publici și câștigă ca aceștia.
Ar trebui să expuneți și diagrama bugetarilor- salariu comparativ cu sarcina (munca) depusă.
Avem în ministere și instituții publice salarii uriașe , majoritatea angajaților având peste 100 milioane lei/ luna net, la munca de 1 zi pe săptămână. Pentru cine nu cunoaște într-un birou cu 10 persoane în ministere, se prezintă la servici în fiecare zi a săptămânii prin rotație doar 2 persoane.
Ori, în aceste condiții să tot trăiești neneacă.
În schimb, în teritoriu, la talpa de jos remunerația este invers proporțională cu munca prestată. În acest loc sunt plătiți regește cei care dețin informații despre matrapazlâcurile șefilor precum secretare, contabili, șoferi și nu în ultimul rând femeile de servici.
Să nu mai vorbim de boși angajați la Stat în 3 locuri (fiecare loc de muncă a câte 8 ore/ zi) remunerați regește + prin Consiliile de Administrație ale diverselor societăți ale Statului. Ca exemplu Agentul 007 cunoscut drept Manu de la Consiliul Județean, etc.
george
Vinovatii sunt patronii care sunt din ce in ce mai bogati si care vor ca salariatii sa fie slugile lor (nu generalizez,desigur), si nu-i platesc dupa munca pe care acestia o desfasoara.Apoi se plang ca angajatii pleaca.Or sa vada apoi ca raman fara salariati si vor fi obligati sa plateasca mult mai mult pentru a putea sa-si desfasoare activitatea ulterior.Dar daca nu gandesc in perspectiva,ce sa le fac ?