Ziarul „Argeșul” prinde la reverul Mărțișorului un mănunchi de întrebări despre feminitate. Astăzi adaugă răspunsuri în „Buchetul FEMINA” renumitul cercetător ştiinţific Filofteia Pally, expert naţional în etnografie.
Un set de mărci
* Acum mai este la modă să fii feminină?
** Feminitatea nu se definește doar prin trup de sirenă, chip de înger, coafură, machiaj, haine de firmă. Ea este mult mai mult, căci este o podoabă a spiritului, răsfrântă în calități sufletești, în forța de a iubi și dărui cu delicatețe, sensibilitate și spirit de sacrificiu, blândețe și fermitate în principii, creativitate și demnitatea de a fi tu însăți, în orice conjunctură. Nu știu dacă putem integra în modă feminitatea, dar, cu certitudine, ea face parte, dintotdeauna, din fundamentul comportamental al oricărei femei, cuprinzând un set de reguli care guvernează nu doar comportamentul, ci și înfățișarea femeilor, reguli din care derivă grija, sacrificiul de sine pentru binele celor dragi, dar și conformării la un model masculin de atractivitate sexuală. Cu sau fără modă, ea există aprioric, instinctiv și rațional, într-o formă sau alta, în fiecare femeie. O descoperim din copilărie, într-o perioadă în care noțiunea nu ne este deloc cunoscută. Pe măsură ce ne maturizăm, înțelegem esența ei, efectele unui mod sau altul de a relaționa și dobândim (sau nu!) capacitatea de a adopta strategii subtile de interacționare feminină. Analizând comparativ, unii psihologi consideră că, spre deosebire de bărbați, a căror masculinitate este caracterizată doar de un set de trăsături generale, femeile și feminitatea se disting printr-un set de mărci, ceea ce este… mult mai complicat!
* Care credeți că sunt motivele ce duc la diluarea feminităţii?
** În toate epocile, ceea ce, în tinerețe, putea fi considerat feminitate (doar prin simpla asociere a statutului social cu aspectul elegant al ținutei vestimentare și timiditatea izvorând dintr-o cultură superficială), odată cu trecerea anilor, caracteristicile agreabile, care țineau de aparență, devoalau imaginea obiectivă a lipsei de feminitate. Prin urmare, nu poți avea și nici dilua ceea ce, de fapt, nu ai avut niciodată. Desigur, femeile frumoase au avantajul de a părea feminine o perioadă mai îndelungată, până când începe ofilirea. Atunci, personalitatea li se va reduce la dimensiunea calităților spirituale, atât cât înseamnă acestea.
O calitate
* O viaţă plină de experienţe dure poate afecta feminitatea? Putem deveni, astfel, mai bărbătoase?
** Din păcate, se întâmplă, uneori, și astfel. Sunt femei de calitate, fermecătoare, feminine, puternice, dar care, în conjuncturi dramatice, pot claca. Prăbușirea poate fi cumplită și ireversibilă, până la absența socială. Este dureros să vezi, fără putința de a interveni, prăbușirea femeii care nu mai are nimic de pierdut, decât pe ea însăși. Venim pe lume cu un scop, trăim devotându-ne lui, clipă de clipă… Dacă lumea aceasta se prăbușește, nimic nu mai are rost, intri în imponderabilitate. Dar, sunt și cazuri impresionante, în care, după căderea în neant, redevii același om, poate chiar mai puternic. Am cunoscut astfel de femei care au biruit distrugerea și au revenit la dimensiunea feminității anterioare, o forță divină luminându-le, parcă, mai intens, chipul și privirea.
* Cât de important este modelul mamei în exteriorizarea sau înţelegerea propriei feminităţi?
** Mama este modelul primordial al devenirii fiicelor. În copilărie, imităm instinctiv comportamentul ei, fie din dragoste, fie din nevoia de a deveni, cumva, mai repede, femei. Relațiile mamă-fiică sunt însă foarte diferite, aș îndrăzni să le numesc chiar unice. Ele nu se încadrează în tipologii de: nivel de instrucție, categorie de vârstă, stil pedagogic, nivel de comunicare, atmosferă de familie etc. Poate tocmai de aceea fiecare ființă este un univers unic. Pornind de la această constatare, apreciez că exteriorizarea și înțelegerea propriei feminități este, în cea mai mare măsură, un proces interior, în care se cumulează exemplul mamei cu al prietenelor, personajelor feminine asumate, ca modele, în anumite etape de vârstă, cu acumularea unor experiențe edificatoare, care generează maturizare și dezvoltă discernământul social și feminin.
* Cu ce ajută să fii feminină în viața de zi cu zi? Sau nu ajută?
** Da, cred că ajută și încă foarte mult. Feminitatea este o calitate divină, care se răsfrânge și asupra celorlalți. Ea induce o stare benefică în familie, în colectivități profesionale, în grupul de prieteni în care gingășia și toleranța consolidează relațiile și oferă bucuria de a trăi perioadele de loisir. Trebuie să știm și să credem că toate femeile sunt, mai mult sau mai puțin, frumoase, dar calitățile spirituale și sufletești, intrând în armonie cu aspectul exterior fac, din fiecare femeie, o ființă specială care, semănând iubire și gingășie în jurul ei, este răsplătită de dragostea și prețuirea celor ce contează.