Astăzi, la „Terasa Artiştilor” din curtea redacţiei ziarului „Argeşul” a avut loc Gala „Premiilor de Excelenţă” ale cotidianului nostru, ediţia a 22-a.
Ne-au onorat cu prezenţa atât personalităţi ale vieţii politice, administrative, economice, culturale etc. din Argeş (Înalt Prea Sfinţia Sa Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, subprefectul Adrian Bughiu, George Caval, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş, Ion Brănescu, om de afaceri, Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti), cât şi oameni care pot fi consideraţi prieteni de cursă lungă ai publicaţiei noastre.
Cu acest prilej, cotidianul „Argeşul” a primit trei distincţii: plachete de excelenţă din partea Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi a Primăriilor Piteşti şi Mioveni. De asemenea, ÎPS Calinic a anunţat că Arhiepiscopia ne va acorda de Crăciun, la Curtea de Argeş, distincţia „Sfântul Neagoe Basarab”. Tuturor le mulţumim pentru prezenţă şi pentru gândurile bune!
„Suntem mândri!”
Amfitrioni ai evenimentului au fost Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”, Cristina Miliare, director adjunct, şi Gabriel Lixandru, redactor-şef. În deschiderea manifestării, dar şi pe parcurs, Mihai Golescu a vorbit despre povestea de 30 de ani a „Argeşului”, care a văzut lumina tiparului în noul format în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989.
„Împlinim în aceste zile 30 de ani de când am avut curajul de a scoate ziarul nou pe piaţă. Au fost momente dificile, deoarece înainte de 23 decembrie 1989 lucram la un ziar de partid, iar pe 23 decembrie am decis să ne asumăm răspunderea de a arăta lucrurile aşa cum erau. Nu a fost uşor, deoarece dacă regimul ceauşist ar fi rezistat probabil că nu ne împuşcau, dar după zăbrele tot ne aruncau! Acum pot spune că am o echipă de care sunt mândru, capabilă să facă un ziar de care suntem cu toţii mândri! Iar ziarul are valoare, iertată fie-mi modestia! Are deontologie! Şi mai important, are credibilitate, iar averea noastră cea mai mare este credibilitatea! «Premiile de Excelenţă» au venit ca un demers firesc al publicaţiei noastre care a încercat tot timpul să aducă în prim-plan valorile autentice ale judeţului”, a spus Mihai Golescu.
„Curaj şi verticalitate”
Miron Manega, purtător de cuvânt al Uniunii Ziariştilor Profesionişi din România: „Vă felicit că aţi reuşit să contaţi vreme de 30 de ani în peisajul presei şi că în aceste trei decenii de existenţă nu aţi uitat datoria pe care o au jurnaliştii. De asemenea, vă felicit pentru curaj şi verticalitate. Şi noi, UZP-ul, am sărbătorit 100 de ani de la înfiinţare (11.01.1919) şi sperăm că uniunea va rezista până când România va fi din nou ce a fost şi că harta nu va suferi modificări. În 1871, la primul congres al studenţimii române, Eminescu a spus: «Suntem români şi punctum!» UZP este, alături de filialele judeţene, una fiind şi cea din Argeş, parte activă a societăţii şi luptă să convingă decidenţii ca 28 iunie să fie declarată Ziua Jurnalistului Român. Până acum nu am reuşit, dar ne vom bate până vom reuşi”.
„Fără dragoste nimic nu e posibil”
* Gheorghe Badea, manager Grupul Industrial Componente, Omul anului 2019: „Premiul primit azi mă obligă şi mă onorează. Vă mulţumesc. Vă admir şi meritaţi toată lauda pentru cei 30 de ani de muncă neobosită, pentru respectul arătat cititorilor, mai ales că activitatea în presa de azi nu este deloc uşoară. Fără dragoste faţă de om şi de muncă nimic nu este posibil în viaţă şi ăsta a fost crezul care m-a călăuzit. Dâmboviţean de origine, am devenit argeşean şi consider că aici am rădăcinile. Omul fără rădăcini nu are valoare oriunde s-ar afla. În altă ordine de idei, apreciez extrem de mult că ziarul «Argeşul» nu-şi uită menirea educativ-culturală şi nu este indiferent faţă de ceea ce se întâmplă în societate. Noi, argeşenii, trebuie să urcăm acolo unde ne este locul şi material, şi spiritual. Uniţi şi hotărâţi vom reuşi să facem mai mult decât până acum. Vă urez succes deplin în continuare şi sărbători fericite tuturor celor de faţă”.
„În prima linie”
Subprefectul Adrian Bughiu: „Sincer, am emoţii pentru că mă aflu în faţa atâtor personalităţi. Vă felicit pentru realizări, pentru performanţa de a fi atât de mult timp în prima linie a presei argeşene. Vă transmit cele mai bune gânduri şi fie ca peste 30 de ani să ne vedem sănătoşi în aceeaşi formulă! La mulţi ani şi sărbători fericite!”
„Oraşul culege ce a semănat!”
Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni, laureatul categoriei „Administraţie”: „Sunt foarte emoţionat. Nu mă aşteptam să câştig acest premiu care însă nu este numai al meu, este al întregii echipe de la Mioveni şi al cetăţenilor. Nu a fost uşor să ajungem până în punctul în care noul spital a fost construit, dar cu dăruire, implicare şi multă muncă am reuşit. Dar să ştiţi că oraşul s-a dezvoltat datorită unei strategii a partidului pe care îl reprezint, o strategie elaborată în urmă cu mai mulţi ani. Oraşul culege acum, practic, ce a semănat. Le mulţumesc cititorilor cotidianului «Argeşul» şi locuitorilor din Mioveni pentru susţinere”. Ion Georgescu a fost premiat pentru că în Mioveni s-a construit un spital nou, o premieră în ultimii 30 de ani în România.
„În slujba adevărului şi a comunităţii”
Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii din Piteşti, a vorbit din partea primarului Cornel Ionică: „Mă bucur să particip la acest eveniment, mai ales că am lucrat mult timp la cotidianul «Argeşul». Aici m-am format ani buni. Îmi face plăcere să vă ofer din partea domnului primar Cornel Ionică o plachetă aniversară care subliniază contribuţia cotidianului «Argeşul» la consolidarea democraţiei, în 30 de ani de când se află în slujba adevărului şi a comunităţii”.
„Admir echipa..”
Violeta Carmen Popa, psiholog, laureată la Sănătate: „De 30 de ani primiţi laude şi le meritaţi, mai ales că există o sincronicitate pe care v-o asumaţi: 30 de ani de ziar, 30 de ani de la căderea comunismului. Admir echipa «Argeşului». Sunteţi cu toţii buni în meseria pe care o practicaţi. Le mulţumesc foarte mult cititorilor care m-au votat. Numerologic vorbind, cei cu numărul 30 sunt foarte populari, dar se şi plictisesc repede, aşa că închei ce am de spus”.
Adevărul şi valorile, ca repere
Prorectorul Adrian Sămărescu, laureat la Învăţământ: „Premiul mă onorează şi mă obligă în egală măsură. Prorector sunt vremelnic, profesor mi-am ales să fiu. Mă leagă amintiri de acest ziar căci, în perioada anilor ’93-’95, debutam la «Argeşul» cu un pseudonim, ce-i drept… La ceas aniversar, vă urez «La mulţi ani» cu sănătate! Să dea Bunul Dumnezeu ca adevărul şi valorile pe care le promovaţi prin «Argeşul» să rămână repere în societatea românească a mileniului trei”.
„#viaţa e frumoasă la Piteşti”
Actriţa Luminiţa Borta, laureată la Cultură: „La mulţi ani «Argeşului!». Suntem tovarăşi de drum, căci eu împlinesc, la anul, 41 de ani de când sunt pe scenele profesioniste ale României. Eu, acum, sunt pensionară şi îmi investesc banii de pensie în micuţul teatru independent. Sala noastră este mică. Ceea ce facem noi acolo este o disperare de familie, dar spectacolele noastre au succes la public. Dacă sunt mai mult de 40 de spectatori, deja simţi că eşti la un concert rock. Eu merg pe ideea că Piteştiul îşi merită viaţa lui frumoasă. Aici sunt oameni inteligenţi. Aici se pot dezvolta nişte proiecte foarte frumoase şi cu totul aparte faţă de alte zone ale ţării sau ale Europei. Faptul că dumneavoastră m-aţi sprijinit prin această distincţie pentru mine este un semnal că noi putem să transformăm reţeaua asta de oameni «mişto», în oameni «cu steluţă în frunte», care ştiu #viaţa e frumoasă la Piteşti”.
„Luceafăr al presei argeşene”
Constantantin Samoilă, artist plastic, premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate: „Vă mulţumesc din tot sufletul pentru distincţia acordată. Nu mă aşteptam la o asemenea surpriză şi onoare. S-a spus că îmi place să prelucrez metalul la rece. Să ştiţi că atâta timp cât voi fi cald, voi continua să lucrez la rece. Aniversarea a 30 de ani de existenţă este un moment unic, iar eu spun că ziarul «Argeşul», primul şi cel mai credibil ziar din judeţ, este un Luceafăr al presei local. Iubesc acest ziar pentru că, mai presus de orice, prezintă tot ce avem noi mai frumos în judeţ. Peste doar câteva zile vom prăznui marea sărbătoare creştină a Naşterii Domnului. Suntem români, să credem în Dumnezeul nostru. La mulţi ani tuturor!”
„Început timid, rezultat de mare valoare”
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului: „Îmi revine bucuria de a avea ultimul cuvânt al frumoasei manifestări de azi, când ziarul «Argeşul» împlineşte trei decenii de viaţă. Nu v-a fost uşor. Aţi început timid în acele zile ale lui decembrie 1989 de la o singură foaie, dar iată ce lucrare scoateţi azi, ce rezultat de mare valoare aţi realizat cu ajutorul lui Dumnezeu. Eu citesc mai ales editorialele, care sunt chintesenţa gândirii şi scrisului într-un ziar şi vă felicit că aţi scris lucruri valoroase. L-aş ruga pe domnul director Golescu să găsească o cale prin care să realizeze şi o epopee a unei lucrări inginereşti deosebite: Transfăgărăşanul, un drum deosebit, unic în lume. Vă felicit pentru tot ceea ce aţi realizat în aceşti ani, pentru că aţi ştiut să strângeţi rândurile şi să depăşiţi momentele dificile. Asta însemnă că cititorii vă recunosc valoarea. Premiile de azi, aşa cum faceţi pentru al 22-lea an consecutiv, scot în evidenţă valorile sociale, culturale, administrative, educative şi nu în ultimul rând morale. Am participat azi o altfel de Liturghie, pentru că termenul liturghie, de origine greacă, înseamnă orice acţiune sau lucrare în interes public sau comun. Să-I mulţumim Domnului pentru darurile sale oferite nouă, ca să putem rezista în vâltorile vieţii. Vă doresc tuturor să fiţi sănătoşi şi să vă bucuraţi de sărbătorile de Naşterea Domnului şi de Anul Nou care bat la uşă”.
Laureaţii
Laureaţii ediţiei din acest an ai „Premiilor de Excelenţă” ale cotidianului „Argeşul” sunt:
Omul Anului
Gheorghe Badea, manager al Grupului Industrial Componente
Afaceri
Marin Meculescu, Comesad
Administraţie
Ion Georgescu, primar la Mioveni
Sănătate
Violeta Carmen Popa, psiholog
Educaţie
Adrian Sămărescu, prorector Universitatea de Stat din Piteşti
Cultură
Luminiţa Borta, actriţă
Sport
Robert Glinţă, înotător
Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră
Constantin Samoilă, artist plastic.
Autori: Mirela NEAGOE, Claudiu DIŢA, Val NICOLAU
Foto: Alexandru OPREA