Conform datelor meteo, zilele acestea se anunţă temperaturi de 30 de grade la umbră în Piteşti. Nu este foarte mult, însă umiditatea ridicată (60% în mod constant şi peste 90% în anumite momente) este cea care generează disconfort.
Prin urmare, doctorii atrag atenţia ca persoanele cu probleme cardiace, precum şi alte afecţiuni, să evite expunerea la ore de vârf.
Şi poliţiştii îndeamnă la calm şi evitarea scandalurilor, ţinând cont că în această perioadă se consumă alcool destul de mult, iar unii cetăţeni îşi ies din pepeni la beţie şi comit acte reprobabile. Pentru aceştia, există un loc cu umbră în exces care este totuşi de evitat.
În altă ordine de idei DSP recomandă: beţi lichide, între 1,5-2 litri/zi, în special apă şi sucuri naturale, chiar dacă nu vă este sete (un pahar la fiecare 15-20 de minute). Mâncaţi, zilnic, fructe şi legume proaspete (pepene, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut şi că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.
Evitaţi consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate cafeaua, ceaiul şi sucurile răcoritoare carbogazoase, acestea fiind diuretice.
Fără ventilatoare
Aerisiţi încăperile dimineaţa şi seara când temperaturile sunt mai scăzute, acoperiţi ferestrele cu jaluzele, draperii, storuri etc. Atenţie la aparatele de aer condiţionat: trebuie reglate astfel încât diferenţele de temperatură interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade!). Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
Haine lejere
Dacă este absolut necesar să vă expuneţi la soare între orele amiezii echipaţi-vă cu pălării, ochelari, umbrele şi îmbrăcaţi haine lejere, ample, din fibre naturale, de culori deschise. Evitaţi să faceţi plajă în intervalul orar 11-17 şi folosiţi întotdeauna creme de protecţie solară, deoarece soarele foarte puternic este principala cauză a cancerului de piele.
Mergeţi la medic!
Este foarte util ca, în perioadele de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. În cazul apariţiei unor simptome ca: dureri de cap, ameţeli, senzaţie de vomă, dureri abdominale, scaune diareice – după supraexpunere la soare – adresaţi-vă imediat medicului!