Despre regii şi reginele României nu ni se spuneau prea multe la şcoală. În „epoca de aur” trebuia să ştim că ei, suveranii noştri, au făcut doar rău acestei ţări şi că, atunci când au plecat, au luat cu ei averi uriaşe. Vagoane de tren pline cu averi. Au venit, însă, evenimentele din decembrie 1989, iar unul dintre drepturile pe care le-am câştigat atunci a fost libertatea de a afla adevărul. De a cunoaşte istoria, mult diferită faţă de cea scrisă de comunişti.
Surse temeinice în acest sens mi-au fost cărţile şi revistele de specialitate. Dar şi discuţiile cu oameni mai în vârstă, trăitori pe aceste meleaguri, destupaţi la minte. De la unul dintre ei, învăţătorul Dan Ungureanu din Călineşti, mare pasionat de istorie, mi-au rămas câteva cuvinte memorabile. El mi-a spus aşa: „Dacă nu erau Brătienii şi monarhia, unii vorbeau acum ruseşte, alţii – în limba turcă, ardelenii vorbeau ungureşte sau nemţeşte…”. Nu ştiu câţi politicieni de azi conştientizează acest lucru. Am trăit însă vremurile când unii dintre aceştia, da, chiar dintre ei, i-au refuzat regelui Mihai dreptul de a intra în ţara lui. De ce? Fiindcă, pentru ei şi pentru interesele lor, regele – monarhia, în general – era un mare pericol.
Minciuna a trăit, iată, şi după decembrie 1989: în primii ani ai democraţiei, regele trebuia oprit la graniţe cu orice preţ. Se spune că scopul scuză mijloacele. Aiurea! „După felul în care îţi alegi mijloacele – era de părere Majestatea Sa, regele Mihai I – îţi dai seama cât de curat e scopul. Mijloacele sunt esenţa vieţii politice într-o democraţie. Dacă ai «omorât» ca să obţii un lucru înălţător, lucrul acela îşi pierde orice valoare după ce ai ucis. Pentru o idee, omul se jertfeşte pe sine însuşi, nu-l jertfeşte pe altul; când îl jertfeşte pe altul pentru ideea lui sau pentru interesele lui, coboară la un fel de înţelegere primitivă, devine primejdie pentru semenii lui.” (Mircea Ciobanu – „Nimic fără Dumnezeu” – Noi convorbiri cu Mihai I al României – Versoix).
Câţi dintre politicienii din ultimii 29 de ani s-au jertfit pentru o idee, nu i-au jertfit pe alţii? Câţi dintre ei, de pildă, au pus mai presus autostrada Piteşti-Sibiu decât interesele personale sau de grup? Pe câţi aşa-zişi cârmuitori îi mai doare azi de Educaţie şi de Sănătate, doi piloni de bază ai oricărei naţiuni civilizate? Răspunsurile nu pot fi optimiste. Drept urmare, am ajuns azi să ne întrebăm: nu cumva anumiţi oameni politici au devenit „primejdii pentru semenii lor”.
Revenim la regele Mihai. În primăvara lui 1992, în cele trei zile de Paşte când, în sfârşit, i s-a dat voie să intre în ţară, Majestatea Sa a venit, alături de prinţul Nicolae (un puşti pe-atunci), la mormintele strămoşilor de la Curtea de Argeş. Oamenii s-au adunat puhoi să-l vadă, iar forţele de ordine au format pe traseu un şir dublu de protecţie. La sfârşitul săptămânii viitoare, când suveranul va fi condus pe ultimul drum, Cetatea Basarabilor va deveni din nou neîncăpătoare.
De fapt, o întreagă lume va fi în aceste zile cu ochii pe noi. Iar asta nu mai e minciună.
5 Comentarii
Elena Delia Dumitricāa
Imi gasesc greu cuvinte, domnule editorialist! Acel invatator a privit cu muuuulta incredere societatea romanesca dupa ’89. Apoi a inteles ca libertatea castigata a fost doar o situatie favorabila de a se putea informa mai bine ca inainte; cu tot ce, probabil, a citit, ca multi altii, nu a putut schimba nimic in Romania lui Iliescu. Am gasit multe informatii ascunse, ne-au crescut aripi (unora in mod exagerat…), ne-am facut planuri de viitor, am sperat intr-o revenire a Romaniei la ceea ce a fost inainte de instalarea comunistilor la putere. Adica la timpurile in care aveam REGE, respect, demnitate, cultura, justitie (cu mici exceptii). Nimic din toate acestea. Nici nu se putea altfel: capii „revolutionarilor” erau fosti securisti, oameni ai sistemului si ai intunericului. Imi aduc aminte la ce rusine nationala ne-a expus rânjitul de Iliescu atunci cand a dat ordin ca Regele sa nu fie primit in tara. Tara lui, adica tara Regelui, in care celalalt e doar un flotant cu drept de vot. In timp ce Iliescu va aparea pe o pagina neagra a istoriei noastre la loc de cinste langa cel pe care l-a slujit cu obedienta, Regele isi va pune pecetea pe acele pagini care ne definesc identitatea nationala: istorica, geografica, culturala. Dumnezeu sa-l aibā in paza in lumea celor drepti, unde isi va intalni sotia, mama, bunicii, verisorii si unchii, ilustri inaintasi ai poporului român.
Elena Delia Dumitricāa
Erata: cuvintele
Anonim
Mulţumim pentru comentariu.
George Olteanu
De curiozitate, o să caut în colecţia de la BJ Argeş ce titra presa referitor la expulzarea familiei regale la începutul anilor ’90!
Anonim
1.Daca AICuza nu ar fi fost indepartat ilegal de la conducerea proaspatului stat roman, vreti sa spuneti ca noi am fi vorbit limba rusa ? Uitati ce au facut domnitorii romani ( nu straini) pentru tarile romanesti ?
2.Poate ca regele Carol I si Ferdinand au facut ceva pentru Romania.Dar , Carol al II lea si Mihai , ce au facut deosebit pentru Romania , de ii omagiati atat de mult?