Acum zece ani, în redacţiile unor cotidiene şi ziare regionale din Olanda ni se spunea că presa scrisă e pe cale de dispariţie. În Amsterdam şi în alte câteva oraşe, gazetarii ne arătau cât de rapid circulă informaţia transmisă digital, pe tabletă, pe telefon mobil, pe ceas etc. şi cât de prompt răspund cititorii, pe aceleaşi canale de comunicare, la unele probleme de mare interes public. Anii au trecut, presa scrisă s-a împuţinat evident, iar internetul a cam preluat şi la noi puterea. Cel puţin în privinţa dialogului cu cititorii în mediul virtual, aşteptările nu ne-au fost înşelate. Este şi motivul pentru care, astăzi, îi dăm netului ce-i al lui, punctând două comentarii foarte inspirate.
# Încep cu drogurile, dar fără nicio aluzie la toleranţa faţă de consumatorii de marijuana, pe care am constatat-o pe malul Mării Nordului. Articolul nostru de ieri intitulat „Fiul meu se droghează! Cine îl salvează?” atrăgea atenţia asupra faptului că în Argeş consumatorii de stupefiante au şanse minime de recuperare, dat fiind faptul că în judeţ nu există centre de dezintoxicare. Motivul? Păi, legat de asta, „indiferenţa oamenilor politici îmi cam miroase a complicitate” – spune una dintre cititoarele noastre, Delia Dumitrică. Argumentul ei: în România, unii nu (prea) au interes să existe aceste centre de dezintoxicare. De ce? Fiindcă tinerii/copiii ar putea fi astfel salvaţi şi n-ar mai consuma droguri. Or, cineva ar pierde „muuulţi” bani din acest motiv. Deci, aceia „care fac şi desfac legi” şi care sunt în măsură să rezolve problema nu mişcă nimic în acest sens. Cine sunt ei? „Sunt – ne spune cititoarea – exact aceia pe care-i aminteaţi dumneavoastră, adică aceia care au dispus construirea sălilor de sport în pantă, a parcurilor în sate cu 30 de locuitori, a spaţiilor de joacă în localităţi în care media de vârstă este de 60 de ani, a pârtiilor şi a patinoarelor artificiale, în condiţiile în care avem, de pildă, «un Moliviş» existent numai în coşmarul argeşenilor”.
# „Dacă nu dezvoltăm România cu infrastructură, cu tot ce înseamnă sănătate, învăţământ, ne condamnăm copiii la un viitor de sclavie pe perioadă nedeterminată” – a spus recent liderul Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu. E corect. Omul vorbeşte frumos, se implică, scoate – după cum s-a văzut – oamenii în stradă, şi pentru autostrada Piteşti-Sibiu, şi pentru alte drepturi salariale, dar, din păcate, problemele rămân nerezolvate. Este şi motivul pentru care „Puiu”, un alt cititor foarte activ al ziarului nostru, bate şaua ca să priceapă iapa, spunând că, recent, când Dragnea şi Tăriceanu au venit la Dacia, ei trebuiau să-i ceară liderului sindical câte o lopată şi să-l întrebe: „Ne apucăm de autostradă. De unde începem?”.
Dar au vreun interes? Vor ei să dezvolte România cu infrastructură, cu tot ce înseamnă sănătate şi învăţământ, ca să nu ne condamnăm copiii la un viitor de sclavie pe perioadă nedeterminată? Asta e întrebarea!
4 Comentarii
Elena Delia
Si totusi, in Arges, avem la Antidrog multe cadre deosebite. Ei fac filaje, interceptari, pande si orice le sta in putinta ca sa dizolve aceste grupuri criminale; sunt oameni dedicati meseriei, asta e clar, lucru care se vede si in statistici, conform carora Argesul ,ca judet de tranzit, are mai putini consumatori decat alte judete. E clar ca este si meritul acelor oameni care le stau pe urme si care nu le dau prea mult spatiu. Dar ce ne facem cu aceia care au luat-o deja pe cai gresite? Mai ales elevi de scoala primara si de liceu… Ei au neaparat nevoie de asistenta, din toate punctele de vedere, tinand cont ca, aflati la aceasta varsta, nu (prea) au discernamant si ca devin, astfel, vulnerabili.
Anonim
De urmărit acest subiect.
Puiu
Printre persoanele cele mai afectate de dispariţia presei scrise se-numără şi soţia mea.Nu este dată să nu declare, atunci când citeşte ziarul, ceva la modul: ” Nu este nimic mai relaxant şi mai plăcut ca atunci când stai întinsă-n pat şi citeşti ziarul care îţi gâdilă nările cu mirosul de cerneală proaspătă.”Da ,zic,dar şi negreala de pe mâni?! „Asta se spală, dar unele fapte, pe care le citesc aici, nu le mai spală nici apa de pe Dunăre!”
Nu fac imprudenţa să o întreb ce citeşte, pentru că ştiu foarte bine ce fapte condamnă, şi ea are un spectru mai larg ca mine. După o perioadă scurtă, sau mai lungă de tăcere vine şi întrebarea ei către mine, luată cu copy-paste de la dumneavoastră.
Încerc să-i răspund aşa ,mai conciliant, dar citesc în ochii ei răspunsul care ar mulţumi-o: Măi, la inceput şi-au urmărit propriile interese, acum nu mai pot redresa situaţia.
ŞI noi , noi ce facem ,pentru că nu suntem aşa bătrâni? Îmi dau seama de greutatea răspunsului şi ce schimburi de replici ar fi între noi. Ridic ţărăneşte din umeri ,şi tac, dar mă gândesc şi la soluţii, cu toate că nu mă întreabă nimeni, dar să le am la vot.
Anonim
Mulţumesc pentru comentariu!