Aspartam depistat în cunoscutul magiun de Topoloveni? Greșeala unui laborator DSVSA!
Laboratorul folosit de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova pentru a identifica substanțele din compoziția unor alimente a dat o eroare majoră în cazul unui produs cunoscut și certificat la nivelul Uniunii Europene. Este vorba de celebrul ”magiun de Topoloveni”, produs de firma Sonimpex Pitești, care a ieșit ”pozitiv” la aspartam. RENAR a retras acreditarea laboratorului DSVSA Prahova pentru acest element, după ce două laboratoare, unul de stat și altul privat, au infirmat rezultatele de la Ploiești.
Situație mai puțin obișnuită la DSVSA Prahova, care putea avea efecte dezastruoase asupra producătorului celebrului magiun de Topoloveni.
Luna aceasta, laboratorul instituției a prelucrat o probă din acest produs, testul ieșind pozitiv la substanța aspartam.
Conducerea instituției a semnat de altfel și un rezultat de laborator, prin care s-a confirmat prezența acestui îndulcitor artificial, folosit în special de bolnavii de diabet, în magiunul de Topoloveni.
Producătorul, firma Sonimpex din Pitești, a contestat rezultatele și efectuat o contra-expertiză, atât la un laborator al DSV București, cât și al unul privat, ambele având rezultat negativ la aspartam.
În consecință, Asociația de Acreditare din România – RENAR a retras acreditarea pentru parametru ”aspartam” laboratorului de analize de la DSVSA Prahova.
Miza acestui demers a fost una uriașă, având în vedere că magiunul de Topoloveni este promovat drept un produs fără zahăr adăugat, fără E-uri, fără conservanți și fără aditivi alimentari.
Pe site-ul producătorului se menționează că în anul 2011 magiunul din prune Topoloveni a primit din partea Uniunii Europene certificarea de Indicație Geografică Protejată (IGP), fiind primul din industria alimentară din România care a obținut această formă de protecție a unui produs.
”O unicitate în plus a Indicației Geografice Protejate pentru magiunul din prune Topoloveni este că, dintre cele aproximativ 1500 de certificări de calitate oferite de Uniunea Europeană, este singurul IGP care a fost acordat unui producător individual și nu unui Grup” se menționează în materialul de prezentare a companiei din Pitești.
Sursa: observatorulph.ro