# Fetiţa preotului Panciuc va fi botezată duminică. La slujba mai participă doi miniştri secretari de stat şi un academician!
„Cine găseşte o nevastă bună găseşte fericirea, este un har pe care-l capătă de la Domnul…” Acest proverb ticluit, după câte se pare, de regele Solomon este rostit, alături de rugăciuni, în fiecare dimineaţă şi seară de către părintele Alexandru Panciuc. Vrednicul slujitor al altarului este îndreptăţit să repete la nesfârşit aceste vorbe, dând necontenit slavă lui Dumnezeu pentru darul primit: Olesia, femeia care i-a dăruit şapte copii. Pentru ultimul dintre prunci, la Ştefăneşti se adună duminică „micul Sinod”…
Olesia, floare rară
Prin ce cuvinte ar putea Alexandru Panciuc să-i mulţumească Împăratului Luminii pentru toate câte i s-au împlinit după pofta inimii sale? În anii adolescenţei a simţit focul lăuntric care-l mistuia. În afara slujirii lui Dumnezeu nu concepea viaţa sa şi, plecând genunchii, se ruga tainic pentru ca divinitatea să-i netezească drumul. În anii Seminarului de la Neamţ, tânărul descoperise în Scriptură un adevăr de netăgăduit: „Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlineşte.” A închis Sfânta Carte şi s-a cutremurat. Înţelegea desluşit că oricât s-ar fi străduit prin propriile-i puteri nu putea înfăptui nimic dacă nu era voia Domnului. Copleşit de emoţie, tânărul s-a rugat cu şi mai multă ardoare. A postit îndelung şi cu posibilităţile modeste pe care le avea făcea milostenie. Gândul său tainic era acela de a studia teologia la cel mai înalt nivel, iar la vremea cuvenită să găsească o fată cu care să întemeieze o familie. Cum tinerele de acest fel, credincioase şi dornice de mulţi copii sunt flori rare, nădejdea de a o descoperi era la Dumnezeu.
Părinţi spirituali
În marea-i milostivire, Regele Universului a adus-o în calea tânărului teolog pe Olesia. S-au cunoscut în vremea studenţiei şi au simţit reciproc o forţă mai presus de voia lor, care le apropia inimile. Plecată tot dintr-o familie creştină, fata căuta la rându-i un tânăr care să slujească Domnului. Olesia visa la o casă plină de copii, ferm convinsă de adevărul biblic: „Femeia se mântuieşte prin naştere de prunci”. Pentru a nu pierde timpul, cei doi au obţinut binecuvântarea părinţilor care locuiesc în Bucovina şi s-au stabilit la Piteşti unde, de altfel, urmau cursurile facultăţii. Alexandru studia teologia, iar aleasa inimii sale, filologia. Naşi de cununie le-a fost familia fostului primar Tudor Pendiuc. Au apărut şi darurile nepreţuite pentru care se rugau: pruncii. Unul, doi, trei… şase!!! Simetrie perfectă, trei băieţi şi trei fete. Intrându-şi în rolul de părinţi spirituali, naşii Tudor şi Gabriela Pendiuc i-au botezat pe copii. Aşa se face că unii dintre ei poartă numele Teodora, Gabriel ori derivate ale acestora.
Un alt… „cadou”
Lesne de înţeles, pentru familia Panciuc, traiul este pe cât de frumos pe atât de greu. Într-un apartament modest din Piteşti, fiecare zi şi noapte înseamnă o încercare. Vârste şi nevoi diferite pentru prunci, de la fata de 12 ani până la cel mai mic. Ce să mai spunem despre cheltuieli? După ce a fost hirotonit, părintele Alexandru a slujit la biserica „Mavrodolu” şi la Schitul Trivale, iar acum activează la biserica „Sf. Constantin şi Elena” din Ştefăneşti. În ciuda dificultăţilor de tot felul cu care se confruntă, chiar Olesia, care este o mamă jertfelnică, a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit doctoratul în filologie, ajungând un excepţional traducător de limbă franceză! Cei doi părinţi au căzut de acord: dacă mai apare un copil, acesta se va naşte, fără discuţie. Orice bun creştin consideră că un prunc este un dar de la Dumnezeu. Deşi la prima vedere fuseseră „dăruiţi” îndeajuns, pesemne Creatorul a considerat că Alex şi Olesia sunt vrednici pentru a mai primi un „cadou”. Şi cine se poate împotrivi voii Domnului? Mama cu vocaţie de martir a zămislit iarăşi. Sarcina a fost perfectă şi-n urmă cu câteva luni preoteasa l-a făcut din nou fericit pe iubitul ei soţ, dând naştere unei fetiţe.
Sub semnul numărului 33
Tudor Pendiuc ne-a mărturisit că nu se gândea că va intra din nou la cheltuieli, dar pentru ca „pomana” să fie deplină va „juca hora” până la capăt. Se ştie, acela care este naşul unui copil se bucură de mare milă din partea divinităţii. Calculând câţi tineri a cununat şi câţi copii a botezat, fostul primar descoperă uimit că suma este… 32! Iar cu fetiţa pe care o va boteza duminică se ajunge la numărul simbolic în creştinism: 33! Acum în familia Panciuc „balanţa” s-a dezechilibrat. Sunt 3 băieţi şi 4 fete. Tatăl lor nu are de gând să schimbe acest raport, dar…”omul propune şi Dumnezeu dispune”. Deşi extrem de ocupat, preotul nu neglijează altarul. Nevoit să facă zilnic naveta între Piteşti şi Ştefăneşti, nu lipseşte de la vreo slujbă, fiind implicat în viaţa comunităţii pe care o păstoreşte. Datorită calităţilor sale, numărul celor care-i devin fii şi fiice duhovniceşti creşte de la o perioadă la alta. Vestea despre înţelepciunea ieşită din comun a preotului a depăşit „hotarele” Ştefăneştilor, iar la scaunul spovedaniei vin tineri din Piteşti, Topoloveni etc. Iscusit nu doar în lupta cu duhurile necurate, părintele Alexandru şi-a dovedit abilitatea şi-n diverse acţiuni umanitare, reuşind să mobilizeze enoriaşii întru ajutoarea celor nevoiaşi. Pe lângă faptele sale tainice, unele au ajuns la cunoştinţa superiorilor săi. Ca o consecinţă firească, Al. Panciuc a fost numit de curând inspector social-filantropic al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Dincolo de ridicarea în rang, pentru preot înseamnă reponsabilităţi în plus. Deja şi-a intrat în noul rol şi s-a evidenţiat prin modul în care-i ajută pe cei năpăstuiţi.
„Micul Sinod”
Ziua de duminică va fi specială nu doar pentru familia Panciuc, ci pentru întregul oraş. Pe lângă oamenii politici care vor fi alături de „naşul” Tudor Pendiuc, la biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena”, situată în „zona blocuri” din Ştefăneşti, vor fi prezente înalte feţe bisericeşti pe care credincioşii nu credeau că le vor vedea laolaltă în mijlocul lor. Cu încuviinţarea arhiepiscopiei noastre, la slujba botezului va fi prezent ÎPS Teodosie al Tomisului şi PS Veniamin, episcopul Barasarabiei de Sud. Lor li se va alătura şi arhiepiscopul locului. Cu cei doi ierarhi veniţi de departe, preotul are relaţii foarte strânse, arhiepiscopul Tomisului fiind îndrumătorul său de la teza de doctorat. De atunci, ÎPS Teodosie a devenit „părintele spiritual” al familiei Panciuc, un binefăcător care le răspunde oricând la telefon, gata să ajute cu un sfat bun şi nu numai. Pe lista invitaţilor la slujbă se mai află un academician, un ministru secretar de stat şi un fost deţinător al acestei funcţii, în persoana pr. prof. univ. dr. Nicolae Brânzea.
Duminică, la ora 9, ÎPS Teodosie va începe Sf. Liturghie, iar după săvârşirea ei va urma slujba botezului, care va fi una cu totul aparte. Cum aceasta nu are un caracter privat, părintele Alexandru invită pe toţi cei interesaţi, fiind bucuros să asiste cât mai mulţi credincioşi din Ştefăneşti şi nu numai. „Încă doi-trei ierarhi şi aici se va desfăşura un… Sinod!”, glumeşte părintele Panciuc.
Singura problemă: cine o va introduce pe micuţa Ana, botezată aşa după numele mamei naşului, în apa binecuvântată? Tatăl pruncuţei deţine răspunsul: „ÎPS Teodosie va face acest lucru şi ne-a asigurat că ni-l va boteza şi pe al nouălea, şi pe al doisprezecelea copil!” Să fie o… profeţie?
8 Comentarii
Vasile Sima
Îl felicit pe preotul Panciuc pentru curajul său. Să faci 7 copii…acest om trebuie dat exemplu întregului popor pentru că dacă l-ar lua și alții drept model, ar crește sporul demografic. Deși mă dor picioarele, la vârsta mea e normal, duminică merg și eu la Ștefănești. Haideți să fim cât mai mulți, să-l felicităm pe preot și preoteasă. E un eveniment istoric pentru acest oraș și aș vrea să văd implicarea autorităților. Să fie acolo polițiștii rutieri să dirijeze circulația, să fie Jandarmeria pentru a nu fi incidente, să fie Poliția și SRI pentru că nu se știe cine se poate infiltra în biserică, Doamne ferște, ați văzut ce se întâmplă în alte țări unde sunt atentate împotriva creștinilor. Pe de altă parte, invitaților trebuie să li se facă o primire pe măsura valorii lor, sunt trei arhiepiscopi, doi minstri…Va fi o zi memorabilă, sper ca primărița Ioana Dumitru să fie o gazdă bună.
P. Istrati
Acest preot deosebit ar trebui să activeze într-o biserică din centrul Piteștiului pentru că acolo unde este el, la Stefănești nu sunt mulți credincioși. E strigător la cer, în bisericile din centrul municipiului sunt preoți care au un copil, maxim doi, iar Panciuc care are atâtera greutăți, atâtea guri de hrănit, nu are loc…De ce nu se judecă lucrurile așa la episcopia de la Arges? Cum îl ajută ierarhii pe acest preot-model care crește șapte copilași?
Cititor
Si preotul paroh din Valea Mare Zavoi, parintele B. C. are 5 copii. Copiii sunt foarte frumos educati, participa la toate slujbele de la biserica. O familie care merita tot respectul !
Chestii Socoteli
Nu vreau să supăr pe nimeni dar ce e mult (material publicitar) strică! Altfel, să-i trăiască, sănătoși și norocoși!
George Ionescu
Știu că domnul Calinic, episcopul, dă medalii pentru diverse merite. Au primit mulți preoți, se numește Crucea lui Neagoe Basarab sau așa ceva. DE CE NU MERITĂ ȘI PĂRINTELE PANCIUC UNA? Ar însemna că-l apreciază și așa l-ar da exemplu pentru lți preoți dar și pentru credincioși în general. Are cineva curaj să-i transmită dlui Calinic acest mesaj?
Un om simplu...
Hristos a inviat!😇
Iată ca Bunul Dumnezeu binecuvântează din nou familia preotului Alexandru Panciuc prin cel deal șaptelea înger din familia sfinției sale! Sa va trăiască toti îngerașii și sa va bucurați de ei si ei de dumneavoastră! Chiar dacă parintele a trecut prin multe greutăți (unii colegi invidioși și lacomi) iată ca Bunul Dumnezeu arată încă un semn pentru a vedea credinta și smerenia lui adevarata! Chiar își merita funcția de inspector in ajutorarea tuturor oamenilor nevoiași,iar exemplele sunt fffoarte multe si de tot felul!Amintim totuși pentru ca merita: reconstrucția casei arse a unor oameni nevoiași din Merisani,alți oameni de la Bradu prin nenumărate drumuri la spitalele din București și din tara,alt om este chiar un coleg nevoiaș de lângă biserica Sfantul Ioan ,al exemplu sunt nenumăratele ajutoare la foarte mulți oameni nevoiași prin alimente,haine,medicamente,materiale construcție si chiar bani iar exemplele sunt mult și mult mai multe vizavi de mulțimea de fapte bune, toate intru Domnul! Parintele Alexandru Panciuc chiar merita sa fie purtător de crucea lui Hristos și ne-am bucura dacă IPS Calinic ar binevoi sa i-o dăruiască si mai ales să slujească mai aproape de familia lui la biserica sfinției sale de suflet : Biserica Sfantul Ioan (din gura Trivalii)! Mulțumim prea cucernicului părinte inspector Alexandru Panciuc pentru inca un exemplu sfânt ,in balanța mantuirii! Sa ne trăiți părinte și sa nu ne lăsați la greu căci noi oamenii simpli și smeriți (doctori,ingineri,academicieni,colegi) va vom sprijini oriunde veți merge!La mulți ani!Blagosloviți și iertati!🙏🙏🙏
Vronski
Sunt de-a dreptul revoltat despre felul în care, cei care au scris înainte, și mai ales redactorul care l-a făcut vedetă pe preot, pun problema. Păi de ce trebuie acum declarat Cetățean de Onoare al județului, de ce trebuie să primească nu știu ce medalie, pentru ce? Că a făcut copiii? A salvat vreun om de la moarte? A sponsorizat vreo operație grea? Și-a donat vreun rinichi? A sărit în apă și a salvat ded la înec vreun semen? Ce-a făcut domne omul acesta așa important, de trebuie să se scrie despre el în ziar, să fie premiat, elogiat, pentru ce? Acum 50, 100 de ani, era normal ca femeile să facă mulți copii. Mai sunt cazuri și-n vremurile noastre, pe la țară mai ales. În plus protestanții, adventiștii, penticostalii, la fel, fac mulți copii. Care-i problema? De ce trebuie lăudat acest preot, chiar nu pricep. Hai să-l alegemn senator sau deputat, hai să dăm o funcție mare doar pentru că nevasta lui face copii. Nu înțeleg ce gândire au cei care au scris până acum mesaje.
Virgil Savu
Multă răutate au cei care au scris înainte. Părintele Panciuc, chiar este un om deosebit dar instituțiile locale, autoritățile, episcopia nu știu să-i aprecieze valoarea. Ar merita scris mai mult în presă despre el, să fie așa cum s-a zis, un odel pentru întreaga societate. Avem teva posturi tv locale, de ce nu-l invită în studio nicio televiziune?