– interviu cu directorul Bibliotecii Judeţene, Octavian Mihail Sachelarie
Argeşul duce lipsă de politici publice privitoare la cultură, fiind „înţelenit” în tot soiul de probleme, care nu ţin doar de subfinanţare, ci şi de mentalitate. Ce „buruieni” năpădesc sistemul ne spune directorul Bibliotecii Judeţene, Octavian Mihail Sachelarie, în interviul ce urmează.
Profilul cititorului
– Cum aţi caracteriza bibliotecile publice din Argeş?
– Sunt 120 de localităţi în Argeş. Avantajul nostru: avem bibliotecari cu normă întreagă în toate bibliotecile noastre şi, în special, vorbesc despre cele comunale, care sunt 95 la număr; cred că este singurul judeţ din România care mai are aşa ceva. În plus, fondul de carte este foarte bun, faţă de alte zone din ţară. Subliniez aici faptul că 70 de biblioteci publice din judeţul Argeş sunt racordate la internet, prin programul Biblionet.
– Ne-aţi putea crea un profil al cititorului care vine la Biblioteca Judeţeană Argeş?
– Sunt copii – tineret, în general, intelectuali, mici întreprinzători, care s-au dezvoltat… O chestiune interesantă, la Biblioteca Judeţeană vin şi cei care vor să-şi creeze o întreprindere agricolă, pentru că noi avem o colaborare cu APIA. Deci, omul nu mai trebuie să se deplaseze la Piteşti, ca să-şi facă nişte acte, le pot trimite prin internet, din comuna respectivă. Este un mare avantaj, nu mai fac oamenii atâţia kilometri… Noi cred că suplinim sursele informaţionale care, din păcate, nu sunt cum ar părea la prima vedere într-un mediu rural, care înseamnă 50% din populaţia României, la ora asta.
„Ne lipsesc politicile culturale”
– Dincolo de subfinanţare, care consideraţi că sunt problemele de sistem ale administrării Culturii în Argeş?
– Ne lipsesc politicile culturale, în adevăratul sens al cuvântului, şi lucrul ăsta l-am discutat, deja, cu noua conducere a Consiliului Judeţean Argeş, care doreşte unificare într-un asemenea proiect.
– Cum s-a resimţit, în Argeş, de-a lungul timpului, lipsa managementului cultural profesionist la nivelul administraţiei publice locale şi judeţene?
– Nu cred că a fost vorba de management neperformant pentru că, slavă Domnului, instituţiile reprezentative ale Argeşului au fost conduse de nişte oameni valoroşi. Profesionist n-avea de unde să fie… Să ne racordăm la ceea ce înseamnă managementul cultural european… Ei, lucrurile sunt mult mai complicate, decât par la prima vedere! Nu contează neapărat participarea la nu ştiu ce cursuri de management cultural… Haideţi să fim serioşi! Dincolo de partea profesională, ca să spun aşa, management înseamnă şi talent, management este şi o artă, management înseamnă să-ţi apropii nişte oameni. Eu cred că aici sunt marile probleme; şi încă una, care este esenţială: un management cultural performant este într-o comunitate performantă. Şi aici trebuie să ne gândim: ce înseamnă spirit comunitar, dacă există sau nu… Ce înseamnă o anumită educaţie culturală, care nu se face de azi pe mâine şi nici de azi pentru poimâine, se face într-un timp – pentru că trebuie să le oferi ceva oamenilor din comunitatea ta… Şi – ceea ce am mai spus – poate că judeţului Argeş îi lipseşte un pic de grandoare, în sens de cultură mare şi serioasă.
„Desţelenirea” problemelor din cultură
– Dacă, în acest moment, aţi începe dumneavoastră „desţelenirea” problemelor din cultura argeşeană, care ar fi prima „buruiană” înlăturată?
– Prima „buruiană” înlăturată ar fi nesolidaritatea, ca să spun aşa. Deci, haideţi să ne aşezăm la o masă toţi cei care putem spune ceva – pentru că, în fond, misiunea este aceeaşi – şi să încercăm să realizăm o politică culturală, care înseamnă dezvoltarea culturală în judeţul Argeş, pe termen mediu. Domnule, haideţi să ne imaginăm, să punem pe hârtie cum ar arăta din punct de vedere cultural judeţul Argeş peste… zece ani. Înseamnă chestii de planificare – şi nu mă feresc să spun asta.
Noi avem mari probleme de punere în valoare a ceea ce înseamnă cultural, istoric în Argeş şi, slavă Domnului, sunt 1.000 de monumente istorice în judeţul nostru pe care nu le punem în valoare… Nu înţelegem ce înseamnă o politică de mediatizare, de promoţie şi aşa mai departe… De aici trebuie început. Îţi mai dau un singur exemplu: arată-mi în Piteşti un singur indicator cu numele Bibliotecii Judeţene…
Mirela NEAGOE