– interviu cu dr. Tabita STĂNOIU, responsabil judeţean în cadrul proiectului ROCAS 2 Sud-Muntenia
V-am relatat recent că Prefectura, în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi cu Fundaţia „Renaşterea”, derulează un program naţional de screening al cancerului colorectal. Este vorba despre controlul persoanelor aparent sănătoase pentru depistarea în stadii vindecabile a unei boli grave: cancerul de colon. Programul – bazat pe un test imunochimic fecal şi, eventual, o colonoscopie – se adresează unui număr de 12.500 de argeşeni cu vârste între 50 şi 75 de ani. Într-o primă fază, în acest program lucrează 15 medici de familie din Argeş, iar după şase luni, încă 15.
Incidenţă mare!
Despre această acţiune lăudabilă privind sănătatea am solicitat amănunte de la dr. Tabita STĂNOIU, medic primar – medicină de familie în Câmpulung, responsabil judeţean în cadrul proiectului ROCAS 2 Sud-Muntenia (ROCAS – Romanian Colorectal Cancer Screening). Aşadar…
– Doamna doctor, ce incidenţă are această boală în Argeş? Ce loc ocupă judeţul din acest punct de vedere la nivel naţional?
– În 2020, ca incidenţă a acestui tip de boală, cancerul colorectal a fost pe primul loc în judeţul nostru, potrivit datelor DSP Argeş. La nivel naţional, în acest moment, ocupă locul al II-lea între cancere, conform statisticii.
– În ce mod este contactat cel interesat de astfel de analize?
– Persoana care urmează să fie analizată va fi anunţată fie prin medicul de familie, fie prin ONG”Renaşterea”; cel interesat se poate adresa medicului de familie, care îl va indruma spre colegul său din program.
– Omul lucrează cu medicul de familie din cadrul programului sau cu medicul său de familie?
– În cadrul programului, lucrează doar cu medicii care sunt înrolaţi în program. La medicul de familie doar se informează.
Inclusiv pentru neasiguraţi
– Beneficiare pot fi şi persoanele neasigurate?
– Da, persoanele neasigurate fac parte din grupul vulnerabil şi pot beneficia de acest program.
– Programul este gratuit în totalitate? Inclusiv transportul celor care au nevoie de colonoscopie la Fundeni?
– Programul este gratuit; adică procedurile medicale, mai puţin transportul, care este asigurat doar persoanelor foarte defavorizate, dar aceasta intră în atribuţiile ONG-ului de unde pot fi cerute informaţii.
– De când a debutat acest program şi ce durată are?
– Efectiv, programul a început să funcţioneze în judeţul nostru pe 22 decembrie anul trecut şi va dura trei ani.
– Câte persoane au beneficiat până acum de analizele respective?
– Au beneficiat până în prezent câteva sute de persoane; unii medici au introdus în program 100-150 de persoane.
– Cum decurge această activitate? Care e interesul?
– Programul cred că va merge bine având în vedere apelurile telefonice pe care le primesc pentruinformare. Interesul pare să fie mare în rândul argeşenilor.
Cum se desfăşoară screeningul?
1. Veţi fi invitat direct sau printr-o scrisoare să participaţi la screening.
2. Veţi primi gratuit testul FIT de la medicul de familie şi vă va spune cum să îl faceţi.
3. Veţi face singur, acasă, testul FIT (se recoltează o probă de fecale, pentru a vedea dacă aceasta conţine sau nu sânge).
4. Veţi returna apoi testul FIT medicului de familie.
5. Medicul de familie va trimite testul la laborator pentru a fi analizat.
6. Veţi primi rezultatul în maximum trei săptămâni.
7. Rezultatul îl veţi discuta cu medicul de familie.
Cum se manifestă boala?
Cancerul colorectal se dezvoltă din polipi (mici noduli necanceroşi). Polipii pot exista în intestinul gros fără ca dumneavoastră să aveţi vreun simptom. Aceştia, dacă sunt găsiţi, pot fi îndepărtaţi şi astfel este împiedicată dezvoltarea cancerului
Riscul de avea această boală creşte cu vârsta. Depistată şi tratată la timp, ea poate fi vindecată în nouă din zece cazuri. Celor cu vârste între 50 şi 74 de ani li se recomnadă să efectueze regulat, o dată, la doi ani, testul de screening pentru acest tip de cancer
Cancerul de colon se manifestă prin: dureri de burtă; sânge în scaun; diaree cu durată mai mare de trei săptămâni sau constipaţie nou apărută; senzaţia/nevoia repetată de scaun fără eliminarea acestuia; scădere în greutate; fier scăzut la efectuarea analizelor de sânge sau chiar anemie cauzată de lipsa de fier.