În sala de şedinţe a Filarmonicii a avut loc astăzi un workshop, primul din cadrul unui proiect care are drept scop elaborarea unei strategii prin care Piteştiul să devină oraş inteligent (smart city). Conceptul este foarte mult utilizat în ultima vreme, iar unele oraşe din ţară au făcut paşi importanţi în acest sens, în special în Ardeal, urmând exemplul unor aşezări din Vestul Europei şi nu numai.
„Acesta este drumul”
Cel care a insistat ca în bugetul pentru anul în curs al Piteştiului să fie incluse fonduri şi pentru elaborarea unei astfel de strategii este viceprimarul Sorin Apostoliceanu. Acesta a ţinut ieri să mulţumească şi colegilor pentru faptul că au sprijinit iniţiativa, arătând că, de fapt, „acesta este drumul de urmat”.
„Cu paşi timizi au început şi la Piteşti astfel de proiecte, dar în unele servicii – cum ar fi Exploatarea Patrimoniului – există mai multă deschidere, în altele nu. Or, trebuie să găsim soluţii noi la problemele vechi ale Piteştiului şi, foarte important, să ne inspirăm de la cei care au făcut astfel de proiecte şi să nu repetăm greşelile lor”, a spus Apostoliceanu.
Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei, a fost cel care a moderat dezbaterea care, aşa cum spuneam, este prima dintr-un şir de ateliere în cadrul cărora se strâng date până în 5 septembrie. După aceea, firma Ramboll, cu mii de specialişti la nivel global, se va ocupa de elaborarea strategiei propriu-zise.
Unde ne aflăm?
Reprezentanţii companiei amintite au făcut şi un studiu pentru a afla unde este acum Piteştiul din punct de vedere al conceptului de smart city. De bine, de rău Piteştiul are un plan de mobilitate urbană care conţine astfel de aplicaţii (urmează să fie finanţate cu bani europeni).
Cei care au răspuns la chestionare au spus că priorităţile Piteştiului prin prisma conceptului de smart city ar fi energia verde, mobilitatea urbană şi sistemele inteligente pentru educaţie. Au fost date şi exemple de aplicaţii care pot conduce semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor: de exemplu, telemedicina. Iar digitalizarea administraţiei locale ar însemna mai puţină birocraţie şi soluţionarea mai rapidă a unor probleme ale cetăţenilor.
Rămâne să vedem ce soluţii de tip smart city se vor găsi pentru municipiul Piteşti care are nevoie de tehnologie aplicată pentru a ţine pasul cu lumea…