Cu o denumire care provine de la numele râului care îl străbate, Argeș este situat în regiunea Munteniei a României. Datorită poziționării sale, dar și mulțumită personalului calificat și a preocupării localnicilor pentru zonele rurale și de agricultură, județul Argeș se bucură de condiții geografice și alți factori extrem de favorabili dezvoltării economice locale.
Ceea ce se și întâmplă. Argeșul era numit, într-un timp, “capitala exportului românesc”, și a continuat de atunci să se dezvolte și să-și mențină o economie remarcabilă la nivel local. Prosperității acestei economii îi dedicăm acest articol, unde vom vorbi despre principalele ramuri economice argeșene: agricultură, turism, industrie și cultură.
Informații generale despre județul Argeș din perspectivă economică
Situat în regiunea central-sudică a țării și mărginit de Sibiu, Brașov, Olt, Vâlcea și Teleorman, județul Argeș dispune de un relief extrem de variat, cu unități montane deosebite, dar și dealuri și câmpii. Are o climă temperat-continentală și o rețea hidrografică de mare debit și densitate. Acestea, alături de o largă varietate de resurse naturale, o fac o regiune propice dezvoltării armonioase a vegetației și a faunei, dar și a ramurilor economice.
În acest context, Argeșul este mai mult decât un centru turistic de unde poți începe să explorezi Vârful Moldoveanu, Cetatea Poenari, lacul de acumulare Vidraru sau Mănăstirea Curtea de Argeș. Este mai mult decât un județ pitoresc din apropierea Făgărașilor care atrage turiști de peste tot din țară și din lume.
Este un important centru economic, unde turismul, agricultura și cultura locală continuă să prospere și astăzi. Așa că haide să aruncăm o privire mai atentă asupra ramurilor economice argeșene și să înțelegem cât este de valoros pentru țara noastră.
Agricultura județului Argeș
Având în vedere atașamentul localnicilor din mediul rural pentru animale și pământ, dar și datorită condițiilor geografice avantajoase și sistemului administrativ corespunzător, Argeșul a adus agricultura la rang de ramură principală a economiei locale.
Dispune de zeci de hectare de pășuni, fânețe, livezi și alte suprafețe agricole, unde se cultivă porumb, grâu, orz, ovăz, secară, floarea-soarelui, dar și sfeclă roșie, cartofi și alte legume. Și pomii fructiferi sunt numeroși pe pământurile argeșene, cu suprafețe semnificative de pruni și meri. În plus, creșterea animalelor și apicultura sunt și ele activități intensive în această regiune. Predomină creșterea de vaci, porci, capre și oi.
În funcție de relief, întâlnim toate aceste ramuri ale agriculturii în zonele de:
- Munte: localnicii se ocupă în special cu creșterea animalelor.
- Deal: pe lângă pomicultură și creșterea animalelor, viticultura este o ramură agricolă importantă în zonele de podiș și deal ale Argeșului, în podgorii ca Ștefănești și Leordeni, unde are loc o producție importantă de Muscat Ottonel, tămâioasă și alte vinuri albe.
- Câmpie: aici se cultivă în principal plantele industriale, legumicole și cerealele.
Potențial turistic și oportunități de eco-turism
După cum menționam și în scurta prezentare de mai sus, munții și rezervațiile naturale din județul Argeș prezintă un enorm potențial turistic. Obiective turistice ca Cetatea Poenari, Peștera și Cheile Dâmbovicioarei, Parcul Național Piatra Craiului, Lacul și Barajul Vidraru și multe altele prezintă nu doar puncte majore de interes pentru iubitorii călătoriilor și drumețiilor. Ci și oportunități enorme pentru eco-turism, sau turism sustenabil.
Turiștii apreciază în mod special peisajele naturale diverse de care se pot bucura privind frumusețea magnifică a rezervațiilor naturale. Dar sunt atrași și de vestigiile istorice locale, de case memoriale și de muzee.
Dacă și pe tine te pasionează personajele, poveștile și legendele istorice, nu este nevoie întotdeauna de efort financiar ca să călătorești. Datorită tehnologiilor avansate, acum poți explora simbolurile și legendele culturilor egiptene, grecești, vestice sau europene direct de pe telefonul mobil, prin intermediul jocurilor distractive. Când vrei să descoperi astfel de experiențe palpitante, poți alege unde să o faci din acest top casino online Germania.
Artă și cultură locală
La fel ca mai toate regiunile României, și Argeșul are propriile datini și tradiții transmise de la o generație la alta pentru a păstra intact spiritul local și cultura argeșeană. Motiv pentru care festivalurile și manifestările artistice, precum și așezările cu importanță culturală sunt numeroase în această zonă.
Așadar casele memoriale, muzeele, teatrele, cinematografele, bibliotecile și casele de cultură sunt nelipsite de pe suprafața județului. În același context, secții sportive și orchestra profesionistă de muzică populară se antrenează în Argeș pentru a-și perfecționa cunoștințele și priceperea.
Industria argeșeană
O ultimă ramură economică importantă a Argeșului despre care discutăm în acest articol, industria are o contribuție cheie în bunăstarea locală. Cele 17 hidrocentrale poziționate de-a lungul râului Argeș, dar și termocentralele, produc în principal energie electrică. Producția de mobilă și parchet, de confecții, textile și porțelan, aparate electrocasnice și cele mai diverse produse alimentare se remarcă de asemenea la nivel local.
Argeșul, o economie puternică a României
În încheiere, ceea ce este de reținut e poziționarea benefică a județului din punct de vedere climatic și geografic pe suprafața României. Fiindcă această poziționare este principalul factor care facilitează majoritatea ramurilor economice prospere locale, care i-au adus județului denumirea de “capitala exportului românesc” în anul 2014. Pe atunci, PIB-ul per capita al regiunii depășea cu 9% media, ajungând la 7.450 euro.
Agricultura a fost timp îndelungat activitatea dominantă în economia rurală, mai mult de jumătate din suprafața agricolă din județ fiind teren arabil exploatat atât în sectorul de stat, cât și în cel privat. Asta nu a oprit, însă, industriile și turismul să își continue evoluția și să-și aducă propria contribuție la economia puternică pe care Argeșul o reprezintă astăzi în țară.