Afacerista de succes care face în Argeș cele mai bune produse din lume.
Despre Bibiana Dolores Stanciulov se ştiu puţine. Antreprenoare de succes, considerată „mămica” faimosului Magiun de Topoloveni, aceasta are milioane de lei în conturi. Afacerista a transformat complet fabrica în care se produce celebrul brand românesc şi a investit enorm în imaginea produsului.
Primul produs tradițional românesc recunoscut de UE, magiunul de Topoloveni a obţinut, în 2023, locul întâi în topul realizat de TasteAtlas pentru cele mai bune gemuri din lume. “Atlasul mondial de mâncăruri tradiționale” a catalogat deja peste 10.000 de alimente și băuturi de pe Mapamond.
“Magiunul de prune Topoloveni este un tartinat concentrat cu suprafața lucioasă făcut în orașul Topoloveni și satele din jur, din prune de culoare autohtonă, complet coapte, de cea mai bună calitate, care sunt fierte mult timp în faza de concentrare.
Prunele conțin cantități mari de carbohidrați, zahăr natural și vitamina C din cauza coacerii lor. Singurul ingredient din produs este pruna și, deși poate părea că din dulceață lipsesc cojile de prune, acestea sunt încorporate în aceasta pentru a nu pierde nutrienți, fibre și vitamine prețioase”.
Cu o cifră de afaceri de 6 milioane de lei, în 2023, nu degeaba Bibiana Dolores Stanciulov este considerată “mămica” faimosului Magiun de Topoloveni. Cu doar 30 de angajaţi, afacerista a dus produsul său la nivel de artă în întreaga lume. Dar începutul nu a fost deloc uşor.
Bibiana Stanciulov a intrat în mediul antreprenorial în 1993, iar în 2001 cumpăra secţia de magiun care făcea parte din Fabrica de Conserve Topoloveni. Un an mai târziu, reuşea să producă deja 200 de tone din produsul tradiţional. Abia în 2009 a reuşit să scoată şi profit.
“Cumpărasem făbricuţa de magiun şi fructe deshidratate din Topoloveni şi reuşisem să încep să transform „maldărul de fier vechi plin cu pânze de păianjen” într-o formă funcţională, în 2024. Declicul parfumului irezistibil al magiunului din prune anulase dezamăgirea absolută că urmare a achiziţiei unor utilaje nefuncţionale prezente între pereţi gata să cadă.
Primul premiu întâi de la Uniunea Generală a Industriaşilor Români, decernat în al doilea an după cumpărare, începea să îmi confirme că trebuie să continuu. Toată munca mea, a Dianei şi a unui colectiv dornic de afirmare – toţi muncitorii erau în şomaj la data la care am cumpărat unitatea – s-a concentrat pe promovarea reţetei de peste un secol a magiunului”, a dezvăluit antreprenoarea conform celor de la Ziarul Financiar.
Sursa: bugetul.ro